Makovo-pšenový koláč s letným sezónnym ovocím
V sezóne trhoviská ponúkajú všetky možné druhy lokálneho ovocia a zeleniny, bol by nezmysel ich nevyužiť. V tomto fit recepte na makovo-pšenový koláč sú nielen marhule a ríbezle, ale ako názov napovedá, aj ďalšie zdravé sezónne dobroty – broskyne a slivky.
Takýto dezert s vysokým podielom bielkovín a vápnika je navyše bezlepkový a bezlaktózový, takže si na ňom môžu pochutiť naozaj skoro všetci. Dobrú chuť!
Čo potrebujeme
- 400 g pšena
- 1 200 g jablkovej šťavy
- 3 PL kukuričného bioškrobu
- 250 g mletého modrého maku
- 5 PL medu
- 4 nakrájané marhule
- 2 nakrájané broskyne
- 4 nakrájané slivky
- 150 g ríbezlí
- 1 PL olivového oleja
Postup
- Pšeno sa uvarí v jablkovej šťave v pomere 1 : 3.
- Do uvareného pšena treba primiešať kukuričný bioškrob, pomletý mak a zmes nechať vychladnúť.
- Nízku kruhovú formu na pečenie treba vymastiť olivovým olejom. Dno vystlať polovicou makovej zmesi, na ňu sa poukladajú ríbezle a zvyšné nakrájané ovocie, ktoré sa zakryje druhou polovicou pšena s makom.
- Koláč sa pečie Pri 170 °C približne 40 minút.
- Po vybratí stačí ozdobiť čerstvým ovocím. Podáva sa vychladnuté a pokvapkané medom.
Jem iné tip: Jablkovú šťavu možno vymeniť aj za rastlinné mlieko. Tak chutí tento koláč tiež fantasticky!