Makovo-pšenový koláč s letným sezónnym ovocím

V sezóne trhoviská ponúkajú všetky možné druhy lokálneho ovocia a zeleniny, bol by nezmysel ich nevyužiť. V tomto fit recepte na makovo-pšenový koláč sú nielen marhule a ríbezle, ale ako názov napovedá, aj ďalšie zdravé sezónne dobroty – broskyne a slivky.

Takýto dezert s vysokým podielom bielkovín a vápnika je navyše bezlepkový a bezlaktózový, takže si na ňom môžu pochutiť naozaj skoro všetci. Dobrú chuť!

Čo potrebujeme

  • 400 g pšena
  • 1 200 g jablkovej šťavy
  • 3 PL kukuričného bioškrobu
  • 250 g mletého modrého maku
  • 5 PL medu
  • 4 nakrájané marhule
  • 2 nakrájané broskyne
  • 4 nakrájané slivky
  • 150 g ríbezlí
  • 1 PL olivového oleja

Postup

  1. Pšeno sa uvarí v jablkovej šťave v pomere 1 : 3.
  2. Do uvareného pšena treba primiešať kukuričný bioškrob, pomletý mak a zmes nechať vychladnúť.
  3. Nízku kruhovú formu na pečenie treba vymastiť olivovým olejom. Dno vystlať polovicou makovej zmesi, na ňu sa poukladajú ríbezle a zvyšné nakrájané ovocie, ktoré sa zakryje druhou polovicou pšena s makom.
  4. Koláč sa pečie Pri 170 °C približne 40 minút.
  5. Po vybratí stačí ozdobiť čerstvým ovocím. Podáva sa vychladnuté a pokvapkané medom.

Jem iné tip: Jablkovú šťavu možno vymeniť aj za rastlinné mlieko. Tak chutí tento koláč tiež fantasticky!