Je vláknina v strave dôležitá

Vláknina je zložkou niektorých sacharidových potravín, ktoré nemôžu byť strávené alebo vstrebané v našom tráviacom trakte. Vláknina je prítomná v dvoch formách, ktoré sa vo vnútri tela správajú, tak povediac odlišne.

Nerozpustná vláknina

Nerozpustná vláknina sa nachádza v obalových vrstvách zŕn a dodáva rastlinám ich štruktúru. Pšeničné otruby sú obzvlášť bohaté na nerozpustnú vlákninu, rovnako ako orechy, brokolica, špargľa, mrkva a špenát. Nerozpustná vláknina sa nerozpustí vo vode, a preto dodáva jedlu na objeme a napomáha k pocitu plnosti a sýtosti a prispieva k odstráneniu zápchy.

Rozpustná vláknina

Rozpustná vláknina sa vo vode rozpúšťa a dodáva potrave hutnosť, či viskozitu. Keď si pripravujete ovsenú kašu, tak tá biela gumovitá časť, ktorú vidíte pri miešaní, je rozpustná vláknina.

Medzi ďalšie potraviny, ktoré obsahujú rozpustnú vlákninu, patrí jačmeň, strukoviny, citrusové plody, bobuľovité ovocie, jablká, hrušky, brokolica ( ako vidíte, tak niektoré potraviny môžu obsahovať, ako rozpustnú, tak nerozpustnú vlákninu ), ružičková kapusta, mrkva a zemiaky. Rozpustná vláknina pomáha znižovať hladinu cholesterolu, obzvlášť jeho ,,zlú,, LDL frakciu.

Vláknina je dôležitou súčasťou našej stravy, pretože napomáha udržiavať zažívací trakt zdravý. Jedlá s vysokým obsahom vlákniny, ktoré zostávajú v žalúdku dlhšie, tak prispievajú k pomalšiemu tráveniu a uvoľňujú glukózu do krvi pomalšie ako sacharidové potraviny bez vlákniny. Možno to, že ovocie obsahuje určitý podiel rozpustnej vlákniny a fruktózu, taktiež určitým spôsobom predlžuje trávenie.

Niektorým športovcom nevyhovuje ovocie s vyšším obsahom vlákniny, ako to s nižším obsahom. Napríklad hruška im nepripadá pred cvičením tak vhodná ako možno zrelý banán. Strava s adekvátnym prirodzeným obsahom vlákniny, dokáže pomôcť k pocitu plnosti a býva nutrične bohatá a umožňuje udržiavať vyššiu hladinu krvného cukru, čím predchádza prudkým vzostupom inzulínu.

U ľudí, ktorí necvičia, býva vzostup inzulínu spájaný s arteriálnym poškodením a zvýšeným rizikom vzniku cukrovky.

Aký je rozdiel medzi vlákninou, dodávanou formou tabliet a prášku a medzi vlákninou pochádzajúcou zo stravy ?

Je oveľa lepšie získavať vlákninu stravou ako formou vlákninových tabliet, či práškov alebo dokonca jednorázovou dávkou nejakých obilných otrúb. A z toho dôvodu, že všetky potraviny, ktoré obsahujú vlákninu prirodzene, poskytujú taktiež vitamíny, minerálne látky a rad rastlinných zložiek, označovaných ako fytochemikálie.

Fytochemikálie sú prirodzene sa nachádzajúce rastlinné chemické látky, ktorých v prírode existuje viac ako tisíc. Pravdepodobne ste počuli o beta karoténe a takých látok je omnoho viac, a keď pôsobia spoločne, tak nám dokážu zaistiť zdravie v zmysle funkčnej imunity. Vo väčšom množstve sú prítomné vo všetkých potravinách rastlinného pôvodu a je ich možné rozlišovať pomocou farieb.

Podobne ako sa beta karotén nachádza v oranžových plodoch, tak rad ďalších sa vyskytuje v červených, modrých, žltých, fialových alebo bielych produktoch.

Práve z toho dôvodu výživoví poradcovia často doporučujú vyberať si dané plodiny podľa farieb. Napríklad: červená farba ( rajčiny, červený grapefruit, melón ), oranžová farba ( marhule, mrkva, mango, tekvica ), zelená farba ( brokolica, kapusta, karfiol ), biela farba ( cibuľa ), žltá farba ( citrón ) a podobne.

Konzumáciou týchto rozmanitých rastlinných produktov zásobujete svoje telo širokou paletou živín a vlákniny, zatiaľ čo vlákninové tabletky vám dodajú len vlákninu. Naviac vám vláknina pridaná do jedla nepreukáže rovnaký zdravotný prospech ako potraviny, ktoré ju obsahujú prirodzene.