Gaštanový koláč s vlašskými orechmi
            
Gaštanové pyré môže svojou chuťou obohatiť rôzne smoothies, ovsené kaše, lievance alebo iné dezerty. Dnes je tu recept na chutný gaštanový koláč s vlašskými orechmi s jednoduchou prípravou.
Okrem lahodnej chuť majú gaštany aj vysoký obsah sacharidov a sú dobrým zdrojom vitamínu C, vitamínov skupiny B a minerálov, ako je draslík, horčík a fosfor.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 4 vajcia
 - 1 gaštanové pyré
 - 3 hrste vlašských orechov
 - 1 šálka špaldovej hladkej múky
 - 2 kypriaci prášok
 - Sladidlo podľa chuti
 
Na krém:
- 1 smotanu na šľahanie
 - 1 skyr
 - 1/2 kyslej smotany
 - 1 vanilkový cukor
 
Postup:
Žĺtka sa vymiešajú s gaštanovým pyré a nasekanými vlašskými orechmi. Z bielkov sa vyšľahá sneh. Do žĺtkovej zmesi sa postupne pridáva špaldová múka a kypriaci prášok. Následne sa pomaly do cesta zapracuje vyšľahaný sneh z bielkov. Pečie sa na 180 °C približne 30 minút.
Ďalej sa pripraví krém. Smotana na šľahanie sa vyšľahá metličkovým mixérom a postupne sa pridáva skyr so smotanou. Na upečený koláč sa pridá marhuľový džem a následne ešte pripravený krém. Dobrú chuť!