Domáce chrumkavé müsli tyčinky – recept

Napísať na obal akejkoľvek tyčinky slovíčko FIT je veľmi jednoduché. Ako sa hovorí, papier znesie všetko a keďže si to výrobcovia uvedomujú, tiež spravia všetko preto, aby si ľudia ich produkt kúpili. Keď si ale niekto myslí, že všetky fit tyčinky sú naozaj zdravé a diétne, musí byť veľmi naivný.

Ešteže žijeme v dobe, kedy sa už ľudia postupne učia čítať etikety a začínajú rozoznávať kvalitné zloženie od nutrične slabého. A tiež, že si začínajú vyrábať sladkosti doma sami. Ono to je totiž jednoduchšie, ako by si človek myslel.

Čo je na tých z obchodu také zlé?

Nikto nechce príliš generalizovať a hádzať všetky fit tyčinky do jedného vreca, no väčšina z nich je, čo sa zloženia týka, nevhodná. Netreba písať konkrétne značky, no zoberme si tú najznámejšiu, s prívlastkom šťavnatá.

V jednej malej 30 gramovej tyčinke nájdeme až 12 gramov cukru (vo vrecúšku ku káve je 3 – 5 gramov). Taký Snickers (bez prívlastku fit) obsahuje len o 3 gramy cukru viac.

Dôležitejší je však pôvod cukru vo fit tyčinke. Najväčšiu zložku tvorí totiž nekvalitné sladidlo – škrobový sirup, ktorý by ľudia doma určite nepoužili. Až za ním sú ovsené a pšeničné vločky, malé percento sušených jabĺk, hrozienok a ako inak – palmový tuk.

A to je stále reč o fit tyčinke bez polevy. Ak by si človek vybral tyčinku s jogurtovou, čokoládovou alebo inou, napr. ovocnou polevou, hodnoty nekvalitných tukov a cukru by išli ešte o niečo vyššie. Prívlastok FIT ale, samozrejme, stále ostáva.

Domáce müsli tyčinky

Receptov na domáce müsli tyčinky je na webe viacero. Niektoré sú sladšie, iné menej. Dôležité pri nich je to, že človek vie, aké suroviny použije, a teda nikto ho neoklame (pokiaľ sa nechce nechať oklamať sám sebou). V tejto verzii je v 30 gramovej tyčinke len 6,4 gramu cukru. A to je bohatá na sladké datle, marhule a banán.

Je dobrá ako snack po ťažkom športovom výkone alebo ako spestrenie raňajok.

Recept na domácu müsli tyčinku:

  • 150 g datle
  • 1 ks zrelý banán
  • 250 g pohánkové vločky
  • 150 g sušené marhule
  • 1 čl škorica
  • 2 PL chia semienka
  • štipka soli
  • 60 g mleté vlašské orechy
  • 100 ml maslo (alebo kokosový olej)

Postup:

  1. Na panvici si roztopíme maslo a opečieme na ňom vločky spolu s orechmi
  2. Vopred namočené marhule a datle rozmixujeme na jemnú hmotu, roztlačíme do nej banán, pridáme opečené vločky s orechmi, škoricu, soľ a chia semienka a všetko zmiešame v jednej mise
  3. Hmotu vyložíme do formy na pečenie (25 x 25 cm) vystlanej papierom a pečieme pri 180°C cca 20 minút
  4. Tyčinky krájame ešte pred vychladnutím, aby sa nám pri krájaní nelámali. Ak vychladnuté tyčinky nekonzumujeme hneď, zabalíme ich do papiera na pečenie (príp. do potravinárskej fólie) a dáme do chladničky, aby sa nevysušili

Počas nízkosacharidovej, príp. ketogénnej diéty, ani tie najzdravšie müsli tyčinky nebudú vhodné. Stále totiž budú obsahovať vyššie množstvo sacharidov z vločiek, ovocia, či sladidla.

Našťastie sa aj proteínové tyčinky dajú vyrobiť doma, a to hneď vo viacerých variáciách. Existuje napríklad výborný recept na obľúbenú tyčinku Margot. Samozrejme s nízkym obsahom cukru a vysokým obsahom bielkovín, ako sa na proteínovú tyčinku patrí.

Proteínové tyčinky

Proteínové tyčinky sú čoraz obľúbenejšia voľba pre tých, ktorí chcú do svojho jedálnička pridať viac bielkovín. Vďaka neustále rastúcemu množstvu receptúr a príchutí je niekedy ťažké nájsť tú, ktorá vyhovuje individuálnym stravovacím potrebám a spĺňa konkrétne výživové ciele.

Ak však človek pochopí niekoľko základných informácií o proteínových tyčinkách, ich výhodách a zistí, ako si ich pripraviť doma, môže naplno využiť výhody tohto občerstvenia plného živín.

Bielkoviny sú kľúčovou zložkou každého zdravého životného štýlu, pretože pomáhajú budovať a obnovovať svalové tkanivo. Napomáhajú tiež pri tvorbe hormónov a enzýmov. Odporúčaná dávka pre dospelého človeka je aspoň 0,8 gramu bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti. To znamená, že napríklad osoba vážiaca 70 kilogramov by sa mala snažiť zjesť 56 gramov bielkovín denne.

Ako si pripraviť proteínovú tyčinku

Proteínové tyčinky sú jednoduchým spôsobom, ako získať dostatok bielkovín bez toho, aby človek musel pripravovať náročné jedlo alebo desiatu. Skvelé na mnohých receptoch na proteínové tyčinky je, že si ich môže každý prispôsobiť tak, aby spĺňali jedinečné stravovacie potreby a výživové ciele.

Jednoduchou úpravou použitých zložiek môže človek sledovať množstvo sacharidov, tukov a bielkovín, ktoré sú v každej tyčinke. V závislosti od použitých prísad si môže každý pripraviť tyčinku s nízkym obsahom sacharidov alebo tyčinku s vysokým obsahom bielkovín.

Okrem toho, že mnohé recepty na proteínové tyčinky umožňujú prispôsobenie prísad, ich výroba je veľmi jednoduchá. Vyžaduje si minimálny čas na prípravu a minimálne vybavenie, čo z nich robí skvelú voľbu pre tých, ktorí majú málo času.

Väčšina proteínových tyčiniek začína s rovnakými základnými zložkami:

  • orechové maslo (arašidové, mandľové maslo)
  • orechy (arašidy, kešu oriešky, mandle)
  • semienka (slnečnicové, chia)
  • sušené ovocie (datle, marhule, bobuľové ovocie)
  • ovos
  • med/javorový sirup
  • kakaový prášok/kakaové bôby
  • srvátkový proteínový prášok
  • korenie (škorica, muškátový oriešok)

Kombináciou ľubovoľných ingrediencií pomocou kuchynského robota alebo mixéra si každý doma vytvorí chutnú proteínovú tyčinku.

Domáce proteínové tyčinky nielen ušetria peniaze v porovnaní s kupovanými tyčinkami, no poskytnú aj úplnú kontrolu nad tým, čo sa do snackov dostáva. Vďaka tomu si každý bude môcť vychutnať zdravé snacky a zároveň si ich prispôsobí svojim nutričným potrebám.

Recept na proteínovú tyčinku

Ak má niekto doma proteín v prášku, otvárajú sa mu dvere k mnohým chutným receptom bohatých na bielkoviny. Koláče, palacinky či dokonca proteínová zmrzlina naberú novú rozmer a nutričné hodnoty. Tu je recept na jednoduchú proteínovú tyčinku.

Zloženie:
1 šálka ovsených vločiek
1/2 šálky orechového masla
1/2 šálky medu
1/4 šálky sušeného ovocia (podľa vlastného výberu)
1/4 šálky nasekaných orechov (podľa vlastného výberu)
3 polievkové lyžice proteínového prášku (ľubovoľný)
1 polievková lyžica chia semienok

Postup:

  1. Predhrejeme rúru na 170 – 180 stupňov.
  2. V stredne veľkej miske zmiešame ovsené vločky, orechové maslo, med a proteínový prášok, kým sa úplne nespoja.
  3. Do zmesi pridáme sušené ovocie, orechy a chia semienka a miešame, kým sa rovnomerne nerozložia.
  4. Do formy na pečenie vložíme papier na pečenie alebo ju zľahka potrieme olejom.
  5. Pečieme 20 – 25 minút do zlato-hneda. Pred krájaním tyčinky necháme úplne vychladnúť. Dobrú chuť.

S proteínovými tyčinkami sa dá nekonečne experimentovať. Niekto môže pridať kvalitné kakao či nadrobno nasekanú tmavú čokoládu s vysokým obsahom kakaa.

Kedy je müsli prospešné a kedy nie

Müsli je obľúbená raňajková potravina, ktorá sa v dnešnej zdravo zmýšľajúcej spoločnosti dostáva do popredia. Je to zmes obilnín, orechov a sušeného ovocia a má vysokú výživovú hodnotu. Má nízky obsah tuku a je plné vitamínov, minerálov a vlákniny. Je však dôležité pochopiť, kedy je müsli zdravé a kedy je lepšie sa mu vyhnúť.

Ak sa müsli pripravuje z celých zŕn a nesladeného sušeného ovocia, môže byť vynikajúcim zdrojom vlákniny, bielkovín a antioxidantov. Celozrnné obilniny dodávajú telu dôležité fytonutrienty, ktoré chránia pred chronickými ochoreniami, ako sú srdcové choroby a rakovina. Konzumácia väčšieho množstva celozrnných výrobkov sa spája so zníženým rizikom metabolických porúch, ako je cukrovka.

Ďalšou výhodou müsli je jeho všestrannosť. Človek si ho vychutná v cereáliách, smoothies, šalátoch a dokonca aj na jogurte.

Na druhej strane, ak sú müsli plné cukru a umelých prísad, pridávajú do jedálnička nadbytočné kalórie bez toho, aby poskytovali nejakú extra výživovú hodnotu. Tento typ výrobku by mali ľudia konzumovať s mierou alebo sa mu úplne vyhnúť, aby si zachovali zdravú stravu.

Pri výbere balených müsli výrobkov, ktoré sa predávajú v obchodoch, je tiež nevyhnutné dávať pozor na pridaný cukor. Zoznam zložiek často obsahuje výrazy ako „koncentrát ovocnej šťavy“ alebo „sladidlá“, ktoré sú zdrojom pridaného cukru.