Raw torta od 12m

May 24, 2016 by Tomas Blaskovic

Odkedy sa nám narodil drobec, hľadám alternatívy sladkostí. Ja osobne som nikdy sladké moc nemala rada, čo sa po pôrode trošku zmenilo, preto sa vždy poteším, ak nájdem niečo načom si pochutíme a zároveň viem, že do tela dávame samé dobroty. Radšej urobím koláč, tortu, zákusok je jedno čo, ako kúpiť v obchode nejaké tyčinky, popravde povedané ani len netuším, kde to hľadať. Táto torta nie je zložitá na prípravu, ale má viac postupov, čo ja radšej uprednostňujem rýchle a jednoduché. Možno na druhý krát by som tom mala ešte rýchlejšie, lebo zase tak náročné to vôbec nie je.

Malinovo-vanilková torta je venovaná pre nášho tatinka k úspešnému ukončeniu štúdia na VŠ. Som naňho veľmi hrdá, dal to na samé A a jedno B, čo som ani len netušila, že je až taký šikulo. Nie, že by som pochybovala, ale tak predsa ženy sú v tomto viac dôsledné ako muži a tešila som, že to bude za nami, a na známkach vôbec nezáleží. No dosť bolo mojich kecov a poďme k receptu.

Potrebujeme formu 23cm ja som mala o kúsok menšiu, tým pádom moja poleva bola o trochu hrubšia, čo samozrejme nevadilo. 🙂

Korpus, ten mi chutil najviac, budem ho určite používať aj na prípravu iných koláčov. 🙂

  • 2 hrnčeky mandľových orechov (použila som nelúpané)
  • 12ks čerstvých datlí
  • 5 PL nepraženého kakaa
  • 2 PL voda

Formu môžete vyložiť potravinovou fóliou, ja som nepoužila. Všetky ingrediencie rozmixujte tak, aby cesto bolo lepkavé. Ak nie je, treba pridať vodu podľa potreby, ja som pridávala trošku, následne vmačkala do formy.

Krém, celkom zaujímavá chuť, ale trošku nezvyk na kešu v kréme aspoň pre mňa, ale pri finálnej verzii som to ani tak necítila.

  • 2 hrnčeky namočených kešu (2-3h odporúčam) ja som dala 200g viac som nemala :P, 1/5hr.
  • 1/4 hrčeka rozpusteného kokosového oleja
  • 3/4 hrnčeka vody
  • 4-5 PL kokosový nektár (ja som použila med, aj keď nie je raw, ale používam ho často ako sladidlo)
  • 1 ČL vanilkový extrakt alebo vanilkový lusk
  • šťava z limetky (1ks)
  • 1 hrnček čerstvých alebo aj mrazených malín, jahôd, ja som použila mrazené, lebo mi Alex zjedol čerstvé :D, použila som lesné plody a odporúčam, lebo koláč je dosť sladký, tak to je akurát vyvážené. Zmrazené ovocie nerozmrazujeme.

Všetko spolu rozmixujeme okrem ovocia, krém by mal byť hladký, bez kúskov orechov, treba ozaj dobrý mixér, ale myslím, že nič sa nestane aj keby boli cítiť. 🙂 Polovicu krému nalejeme na korpus, posypeme ovocím a zalejeme zbytkom krému.

Čokoládová poleva, mňamka pre milovníkov čokolády, je výborná, ale ja už som nevládala z toľkého sladkého hehe. Určite je to skvelá alternatíva čokolády, lebo ju môžeme využiť aj pri iných receptoch a vyrobíme si ju samy. 🙂

  • 1/2 hrnčeka nepraženého kakaa
  • 1/2 hrnčeka kokosového nektáru (ja som použila zase med, aj keď nie je raw, ale používam ho často ako sladidlo)
  • 1/2 hrnčeka kokosový olej

Rozpustíme olej vo vodnom kúpeli, osladíme, pridáme kakao a premiešame. Osladíme podľa potreby, spojíme masu, ktorú nalievame z výšky na krém od stredu smerom ku krajom. Špáradlom vytvoríme jemné vlnky, ja som nerobila lebo som mala viac polevy. Dáme do mrazničky na 4h alebo do chladničky na 8h. Pokiaľ je torta zmrznutá necháme ju cca 20min. rozmraziť, nabudúce nechám asi len zachladiť, lebo sa mi veľmi zle krájala, stred bol zmrznutý a kraje sa topili, takže ja odporúčam skôr chladenie. 🙂

dsc_1477-3239922

Ak by ste chceli vedieť s čím fotíme, tak vedzte, že väčšinu našej fotovýbavy tvorí technika značky Nikon. 🙂

May 24, 2016 /Tomas Blaskovic