Zelené smoothie

Dĺžka ľudského života by narástla míľovými krokmi, keby listová zelenina voňala tak dobre, ako slanina. – DOUGH LARSON

Priznajme sa, koľko z nás do seba dostane niečo „zelené“ každý deň? Ja musím povedať, že u nás to bolo vždy biedne. Nejaké základy máme, ale je to naozaj veľmi chabé, nepatríme totiž medzi „zelenožravce“, ale postupne sa o to pokúšame viac a viac. Vekom si začínam uvedomať význam stravy, najmä tej zdravej a „zelenej“, preto som bola na raw kurze, aby som sa niečo priučila a nakopla sa na ten správny smer. Je to niekedy tažké, lebo vieme, koľko vecí je dobrých a koľko zlých a napriek tomu si vyberieme tie horšie, lebo nám chutia viac, sú dostupnejšie a nejak nepomyslíme na tie ostatné. Veď si poviem, prečo by som mala jesť čo mi vôbec nechutí, ani pohľadom ma extra neláka, radšej si dám hranolky. 🙁 Horšie na tom je, že koľko ľudí si ani len neuvedomuje, že zelená strava je zázračný zdroj živín a jej vynechaním riskujú vážne zdravotné problémy ako je cukrovka, srdcové ochorenia, depresie, osteoporózu, obezitu a dokonca i rakovinu. Moji rodičia ma vždy viedli k tomu, že ovocie a zelenina je základ, nie som dieťa odchované na sladkostiach a nezmyselných jedlách, hoci doba bola iná, naši sa snažili ako mohli, rokmi, dobou, spoločnosťou sa to postupne začalo meniť. Sama som si uvedomila, že tento smer nie je ten správny. Trikrát hádajte čo mi k tomu dopomohlo? ALEX. On je u mňa hnacím motorom vo všetkých smeroch. Podporu mám aj v mojej skvelej kamarátke, s ktorou sa radíme, sme na podobnej vlne, jej ďakujem za mnoho informácií a rád. Škoda, že som nebola dostatočne vyspelá sa venovať tomu aj predtým, ale nikdy nie je neskoro, som rada, že som si uvedomila a pokúšam sa o nápravu. Niekedy mi to ide lepšie inokedy horšie, hlavne čo sa týka naozaj zelených vecí, nelákajú ma, nikdy ma nelákali ako ma lákalo napríklad ovocie. Som si istá, že sa to zmení, lebo začínam viac pátrať, viac sa vzdelávať a dokonca aj viac pokukovať po zelenine, vňatiach.

Prvým krokom bola kúpa kvalitného mixéra, ktorý vám naozaj robí zázraky. Nie je smoothie ako smoothie, hoci som len lajk rozoznám chute, kedy je nápoj urobený menej výkonným strojom. Žiaľ, nedosiahnete takú konzistenciu, akú by ste potrebovali a chuť je iná. Dlhodobo sme len odšťavovali práve kvôli tomu, že mi smoothie absolútne nechutili. Teraz si ich robím každý deň s radosťou, objavujem nové kombinácie a teším sa z každej jednej. Nikdy, ale nikdy by som nezjedla toľko vňate a zeleniny ani za mesiac, čo dokážem teraz za jeden deň. Je to neskutočné, ale je to tak, myslela som si, že v tom budem sama, ale tatino sa pridal do klubu a sme parťáci. Darmo ve dvou se to lépe táhne, nečakala som to, ale veľmi často pripravuje práve on smoothie, čomu sa neskutočne teším. Alex uprednostňuje šťavy, som si istá, že jeho čas len príde. Dieťatu stači denne vypiť tak 2dcl a dospelý by mal vypiť aj 1l smoothie. Ja zvyknem doobeda vypiť ovocné, aby som dostala dostatok energie do tela a na poobedie zvyknem robiť viac zeleninové.

Máme obdobie špenátu, ktorý si zvládneme dopestovať, alebo ho zoženie už aj od lokálnych predajcov. Včera som sa venovala mangu, ale to len tak ľahko nedopestujeme. Špenát je extrémne bohatý na antioxidant A, vitamín C, E, ale aj vitamíny skupiny B a betatín, bielkoviny, železo, omega-3 mastné kyseliny. Známy je proti starnutiu, bohatý na vitamín K, ktorý pomáha zrážanlivosti krvi pri poranení. Ja sa ho snažím teraz doplnať čo najviac najmä kvôli železu, ale treba brať do úvahy, že všetkého veľa škodí a pri veľkých množstvách, dennom užívaní môže byť údajne toxický.  Vďaka hojnej prítomnosti cholínu a inozitolu pomáha udržiavať zdravé tepny. Prospešný je aj pre diabetikov, tak ako aj mango, nakoľko stabilizuje hladinu cukru v krvi a predchádza jej výkyvom.

Ešte síce nemáme leto, ale počasie sa nám začina už podobať tomu letnému, preto sa s vami podelím o letné smoothie, ktoré podporuje imunitný systém, je alkalické a zlepšuje kvalitu a čistí pleť. Pri prvej dávke ma pekne striaslo, kyslé ako hrom, tak som doplnila na zjemnenie červené jablko a nakoniec som pridala aj trošku medu, telo sa stále učí a zvyká si na nové chute, ak sa dá treba si dopomôcť, aby sme z toho mali aj pôžitok. Bolo fakt výborné, nabudúce ho skúsim už bez jablka, to robí hustejšiu konzistenciu.

  • bazalka
  • mäta
  • hrsť špenátu
  • trošku zázvoru ( cca 3cm kúsok som dala, radšej si dajte menej a pridajte)
  • pól uhorky
  • šťava z polovice citróna
  • šťava z polovice limetky
  • voda podľa potreby