11 potravín, ktoré udržia srdce zdravé

Čo je potrebné urobiť, aby srdce, ktoré plní jednu z najdôležitejších funkcií v tele, zostalo zdravé po dlhú dobu? Tento článok predstaví potraviny, ktoré v kombinácii s pravidelným cvičením tento najvýznamnejší a najaktívnejší sval udržiavajú zdravý po dlhé roky.

Srdce je životne dôležitý orgán, ktorý je zodpovedný za pumpovanie krvi do celého tela. Skladá sa zo štyroch komôr a pracuje v tandeme s pľúcami, aby udržiaval telo zásobené okysličenou krvou. Bije približne 60 až 80-krát za minútu a každú minútu prečerpá približne 5 litrov krvi.

Okrem úlohy v krvnom obehu je srdce zodpovedné aj za reguláciu krvného tlaku, pomáha regulovať telesnú teplotu a pomáha udržiavať rovnováhu tekutín. Každým úderom srdce posiela kyslík a živiny do všetkých buniek tela a zároveň odvádza odpadové látky. Srdce je zložitý a ťažko pracujúci orgán a je nevyhnutné pre fungovanie ľudského tela.

Ochorenie srdca ako jedna z hlavných príčin úmrtí

Ochorenie srdca postihuje milióny ľudí na celom svete. Je hlavnou príčinou úmrtí a invalidity. Srdce je životne dôležitý orgán, ktorý pumpuje krv do celého tela a prenáša kyslík a živiny do všetkých buniek. Keď srdce nefunguje správne, môže to viesť k rôznym zdravotným problémom.

Tieto ochorenia sú spôsobené viacerými rôznymi faktormi. Vysoký krvný tlak, vysoká hladina cholesterolu, cukrovka, obezita a fajčenie sú rizikové faktory srdcových ochorení. Medzi ďalšie rizikové faktory patria vek, pohlavie, rodinná anamnéza a životný štýl.

Najčastejším typom ochorenia ľudského srdca je ischemická choroba srdca (ICHS). Ide o stav, pri ktorom sa tepny upchávajú tukom a inými látkami, čo spôsobuje, že srdce nedostáva dostatok kyslíka a živín. To môže viesť k bolesti na hrudníku, dýchavičnosti a dokonca k srdcovému infarktu.

Liečba ochorenia srdca závisí od konkrétneho stavu. Lieky a zmena životného štýlu, ako napríklad pravidelné cvičenie a dodržiavanie zdravej stravy, môžu pomôcť zvládnuť príznaky. V niektorých prípadoch môže byť potrebná operácia.

Najlepším spôsobom, ako zabrániť vzniku ochorenia srdca, je prevencia. Zdravá strava, pravidelné cvičenie, nefajčenie a kontrola krvného tlaku a hladiny cholesterolu môžu pomôcť znížiť riziko vzniku ochorenia srdca.

Ochorenie srdca je závažné a niekedy smrteľné ochorenie. Vyžaduje si pravidelnú lekársku starostlivosť a zmenu životného štýlu, aby bolo pod kontrolou. Aj keď nie je vždy možné zabrániť ochoreniu srdca, prijatie potrebných opatrení na udržanie zdravého životného štýlu môže pomôcť znížiť riziko jeho vzniku.

11 najlepších potravín pre zdravé srdce

1. Koenzým Q-10

Koenzým Q-10 je nevyhnutnou živinou pre zdravie srdca a primárnym prostriedkom na jeho ochranu. Každý deň sa odporúča napr. 100 mg koenzýmu Q-10 vo forme výživového doplnku. Možno dokonca užívať väčšie množstvo doplnkov založených na jeho základe. V prípade potreby sa treba podariť s lekárom. 

2. Horčík

Horčík je jedným z najdôležitejších a najčastejšie konzumovaných minerálov. Pomáha predchádzať infarktu myokardu a reguluje vysoký krvný tlak (hypertenziu). Okrem toho má aj ďalšie pozitívne účinky. Ak má niekto slabé svaly, kosti alebo zuby, znamená to, že konzumuje malé množstvo uvedeného minerálu. Odhaduje sa, že takmer 90% populácie trpí nedostatkom horčíka.

3. Selén

Selén je nevyhnutný pre prirodzenú produkciu koenzýmu Q-10 v tele a zároveň napomáha jeho vstrebávaniu. Chráni srdce tým, že bráni tvorbe krvných zrazenín a tým znižuje riziko infarktu a mozgovej príhody. Na úkor LDL cholesterolu zvyšuje hladinu HDL cholesterolu v krvi, ktorý je prospešný pre zdravie srdca a krvných ciev.

Priaznivé účinky selénu na kardiovaskulárny systém sú dôležité najmä pre fajčiarov alebo tých, ktorí trpia infarktom alebo mozgovou príhodou, ale rovnako sú prínosom pre každého v rámci denného príjmu dostatočného množstva vitamínov alebo minerálov.

4. Vitamín D3

Už bolo publikovaných množstvo výskumných prác, ktoré poukazujú na dôležitosť vitamínu D. S jeho pomocou je možné vyliečiť veľa chorôb v relatívne krátkom čase. Rovnako tak aj zdravie srdca. Normalizuje krvný tlak, zlepšuje citlivosť na inzulín a celkovo znižuje riziko srdcových chorôb.

5. Jód

V roku 1933 sa uskutočnila séria pokusov na králikoch, ktoré preukázali, že jód môže zabrániť ateroskleróze u králikov aj keď sú kŕmené veľmi nezdravou potravou. To samozrejme neznamená jesť nezdravé jedlá a množstvo jódu a spoliehať sa na to, že sa tým všetko vyrieši.

Znamená to jednoducho, že potraviny obsahujúce jód môžu pomôcť v prípade, ak sa problém vyskytne. Najlepšie je jesť kvalitné jedlá. Jód je zároveň aj nevyhnutným kofaktorom selénu.

6. Cesnak

Mnohé štúdie ukázali, že strúčiky cesnaku denne bránia tvorbe zlého cholesterolu (LDL) a zvyšujú hladinu dobrého (HDL) cholesterolu. Iné štúdie zase poukazujú na to, že cesnak pomáha normalizovať krvný tlak a stimuluje krvný obeh.

Preto ho veľa ľudí konzumuje. Ak však niekto má problém konzumovať ho v prírodnej, surovej forme, možno si zadovážiť kapsule s obsahom cesnakového oleja. Bohužiaľ, v upravenej podobe získanej varením alebo dusením nemá taký účinok.

7. Vitamín C

Vitamín C patrí medzi najdôležitejšie živiny pre ľudské zdravie. Najlepšie je užívať denne 500 – 2000 mg tohto vitamínu v závislosti od potrieb a stavby tela. Samozrejme, možno toho urobiť oveľa viac a sám sa rozhodnúť, aké množstvo je ideálne.

Vitamín C zlepšuje stav stien krvných ciev, je užitočný pri kardiovaskulárnych ochoreniach, čo môže viesť k zastaveniu progresie cievnych lézií a dokonca k prirodzenej regresii. Jeho nepretržitá aplikácia poskytuje pozoruhodné zlepšenie. Významnú úlohu zohráva aj pri krvnom tlaku.

8. Vitamín B

Vitamíny komplexu B sú nevyhnutné pre energetický metabolizmus. Nedávny výskum potvrdzuje, že vyvážená strava a každodenné dopĺňanie vitamínu B môžu okrem iného pomôcť predchádzať srdcovým chorobám, demencii a depresii.

9. Kakao

Kakao je obľúbená, všestranná a výživná potravina. Už stáročia sa používa v sladkých aj slaných jedlách a je základnou zložkou mnohých obľúbených dezertov na svete.Je bohaté na antioxidanty, vitamíny a minerály a je známe mnohými zdraviu prospešnými účinkami vrátane znižovania zápalov a zlepšovania zdravia srdca. Je tiež skvelým zdrojom vlákniny a môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu. Kakao je skvelou prísadou, ktorú môžete pridať do receptov na chutné a zdravé pochúťky. Kakao je vhodnou prísadou aj do banánových muffinov.

Nielen chutné, ale taktiež zdravé. Možno sem zahrnúť aj kvalitnú čokoládu. Nakuovať treba tmavú čokoládu s obsahom najmenej 70% kakaa a pravidelne jesť niekoľko kociek. Kakao obsahuje flavóny, ktoré zlepšujú funkciu krvných ciev. Prírodný a lahodný spôsob, ako udržať srdce zdravé.

10. Kajenské korenie

Kajenské korenie je druh chilli papričky, ktorá sa zvyčajne používa na dodanie pikantného nádychu jedlám. Má výraznú, štipľavú chuť. Má aj mnohé zdravotné výhody vrátane podpory trávenia, zmierňovania zápalov a dodávania antioxidantov. Kajenské korenie je všestranné korenie, ktoré môže dodať každému jedlu veľa chuti, tepla a zdravotných výhod.

Nazýva sa tiež kráľom bylín, pretože obsahuje najsilnejšie látky, ktoré sú zároveň šetrné k srdcu. Posilňuje a stimuluje srdce, vyrovnáva krvný tlak, zlepšuje krvný obeh a upokojuje nadmerný srdcový tep. Odporúča sa začať s menším množstvom, pretože je to veľmi silná látka a potom postupne môžete dávku zvyšovať. V kombinácii s hubami v šampiňónovej polievke získate skvelú dvojicu pre podporu zdravia srdca.

11. Hloh

Hloh pochádza z miernych oblastí severnej pologule v Európe, Ázii a Severnej Amerike. Plody sú jedlé a majú trpkú chuť. Často používa ako okrasný ker, ale má aj mnohé liečivé využitie. Používa sa na liečbu srdcových problémov, vysokého krvného tlaku, tráviacich problémov a porúch krvného obehu. Má tiež antioxidačné a protizápalové vlastnosti.

Hloh je veľmi bohatý na flavonoidy, ktoré chránia kapiláry pred škodlivým účinkom voľných radikálov. Normalizuje krvný tlak, znižuje hladinu cholesterolu a tukov v pečeni. Znižuje pravdepodobnosť srdcovej arytmie, aterosklerózy, krvných zrazenín a vysokého krvného tlaku. Musí sa konzumovať dlhšie, aby sa prejavili jeho pozitívne účinky.

Samozrejme okrem vyššie uvedených, existuje veľa ďalších potravín, ktoré prispievajú k zdraviu srdca. Článok sa teraz zaoberal iba niektorými skutočne dôležitými. Treba si vziať tieto výživové tipy k srdcu a v kombinácií s pravidelným cvičením bude šanca srndového ochorenia oveľa menšia.