Zapekané portobello s bryndzou

Vianočné prípravy sú síce v plnom prúde, no to nikoho neospravedlňuje z naozaj diétneho fitness varenia na každý deň. Zdravé a diétne jedlo sa dá často spraviť ešte chutnejšie ako to nezdravé.
Šampiňóny plnené bryndzou s avokádovo-batatovým pyré nielen dobre znejú, ale tiež úžasne chutia. Sú dobrým príkladom zdravého obeda, ktorý by odporučil nejeden tréner či výživový poradca.
Ingrediencie:
- 4 ks portobello šampňóny
- 200 g ovčia bryndza
- 4 ks nová cibuľka
- 1 ks šalotka
- 1 ks vajce
- 1 ks batata zemiak
- 1 ks avokádo
- Čerstvá petržlenová vňať
- Ghee maslo
- Himalájska soľ
- Čierne korenie
Postup:
Plnené šampiňóny
Šampiňóny sa zbavia stopky (ktorá sa pokrája) a vydlabú sa. Na ghee masle sa následne opraží nakrájaná cibuľka, stopky a vnútro šampiňónov. Všetko sa nechá vychladnúť, pridá sa vajíčko, bryndza, nasekaná petržlenová vňať, čierne korenie a všetko sa premieša. Zmesou sa naplnia klobúčiky, na vrch sa dajú tenké plátky ghee masla, všetko sa uloží na vymastený plech a pečie sa pri 180 °C cca 15-20 minút.
Pyré
Batata zemiak sa očistí, nakrája a uvarí v slanej vode do mäkka. Na ghee masle sa následne opraží nakrájaná šalotka, pridá uvarený zemiak a chvíľu sa podusí. Všetko sa dá do mixéra s očisteným avokádom a rozmixuje do hladka.