Šaláty

Mnohí si pod pojmom šalát predstavia len pár zelených listov bez chut, ktoré jedia len králiky. My sme si pre Vás však pripravili receoty, ktoré Vás presvedčia o opaku.

Šalát s ovčím syrom

  • 150 g listového šalátu
  • 25 g polomäkkého kozieho syra
  • 3 jadrá vlašských alebo pekanových orechov
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1/2 čajovej lyžičky medu
  • 10 brusníc
  • krémový balzamový ocot

Mladý listový šalát poukladáme na tanier. Kozí syr nakrájame na malé kocky a pridáme k šalátu. Orechy osolíme, vložíme do mikrovlnnej rúry a pri maximálnej teplote sparíme ( 30 sekúnd ). Potom ich okoreníme a zasa vložíme do mikrovlnnej rúry na ďalších 30 sekúnd. Pridáme med a opäť dáme na 30 sekúnd do mikrovlnnej rúry. Takto pripravené orechy rozložíme na šalát, pridáme brusnice a ozdobíme krémovým balzamovým octom.

TIP: Pokiaľ obľubujete chuť kozieho syra, určite stojí za to vyskúšať aj cviklový šalát s kozím syrom.

Cestovinový šalát

  • 100 g uvarených cestovinových špirál
  • 1/2 žltej papriky
  • 3 sušené paradajky
  • 2 cherry paradajky
  • 4 zelené olivy bez kôstky
  • soľ
  • mleté farebné korenie
  • 1 čajová lyžička olivového oleja
  • 2 polievkové lyžice koriandra alebo petržlenovej vňate

Postup

Cestoviny uvaríme al dente. Papriku, paradajky a olivy nakrájame nadrobno a zmiešame s cestovinami. Osolíme, okoreníme a pridáme olej a nadrobno posekaný koriander alebo petržlenovú vňať. Pred podávaním dôkladne premiešame.

Krabí šalát

  • 50 g krabích tyčiniek
  • 1/2 šalátovej uhorky
  • 2 paradajky
  • 1/2 menšieho póru
  • 100 ml bieleho jogurtu
  • soľ
  • mleté farebné korenie

Krabie tyčinky povaríme minútu vo vriacej vode a dáme vychladnúť. Šalátovú uhorku, paradajky, pór a vychladnuté krabie tyčinky nakrájame na malé kúsky a vložíme do misky. Pridáme biely jogurt, premiešame a dochutíme soľou a korením.

Listový šalát s mozzarellou

  • 1 čajová lyžička olivového oleja
  • 1/2 čajovej lyžičky balzamového octu
  • 100 g miešaného listového šalátu ( ľadový, rímsky, lollo rosso a podobne )
  • 5 cherry paradajok
  • 50 g mozzarelly

Postup

Najprv si pripravíme zálievku zmiešaním olivového oleja a balzamového octu. Do misy dáme natrhaný listový šalát, rozpolené cherry paradajky a mozzarellu nakrájanú na kocky. Prilejeme zálievku a zľahka premiešame.

Kurací šalát

  • 100 g kuracích pŕs ( varené alebo dusené )
  • 7 stoniek stopkového zeleru
  • 50 g čerstvého ananásu
  • 1 polievková lyžica bieleho jogurtu
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • ľanové semienka

Postup

Varené alebo dusené kuracie mäso, zeler a ananás nakrájame na kocky. Pridáme jogurt, ochutíme soľou, mletým korením a posypeme ľanovými semienkami.

Zelerový šalát s broskyňou, vajcom a so šunkou

  • 50 g zeleru
  • 1/2 póru
  • 1 konzervovaná broskyňa
  • 1 vajce uvarené natvrdo
  • 1/2 jablka
  • 50 g šunky
  • šťava z 1/2 limetky
  • 2 polievkové lyžice kyslej smotany

Postup

Do nádoby postupne vrstvíme blanšírovaný zeler nakrájaný na tenké pásiky, pór nakrájaný na tenké kolieska a broskyňu nakrájanú na kocky. Ako ďalšiu vrstvu dáme vajce nakrájané najemno, nastrúhané jablko a šunku pokrájanú na pásiky. Napokon pridáme limetovú šťavu a smotanu a necháme asi hodinu odstáť. Pred podávaním šalát premiešame.

Špenátový šalát s pomelom a so syrom halloumi

  • 150 g mladého špenátu
  • 2 plátky syra halloumi, hrubé asi 0,5 cm
  • 150 g pomela
  • krémový balzamový ocot

Postup

Mladý špenát poukladáme na tanier. Plátky syra opečieme v rozohriatej teflónovej panvici dozlata alebo ugrilujeme na elektrickom grile a položíme na špenát. Pridáme kúsky pomela. Šalát ozdobíme krémovým balzamovým octom.

Ryžový šalát

  • 100 g varenej ryže
  • 2 paradajky
  • 1/2 papriky
  • 1/2 uhorky
  • omeleta z 1 vajca
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 2 polievkové lyžice petržlenovej vňate

Postup

V mise zmiešame vychladnutú ryžu, zeleninu pokrájanú nadrobno a omeletu nakrájanú na tenké plátky. Ochutíme soľou, korením a posypeme posekanou petržlenovou vňaťou.

Strukovinový šalát

  • 100 g strukovín ( šošovica, fazuľa, cícer alebo sója ), uvarených alebo z konzervy
  • 2 paradajky
  • 3 stonky stopkového zeleru
  • 3 čerstvé reďkovky
  • 1/2 polievkovej lyžice olivového oleja
  • 1 čajová lyžička jablčného octu
  • provensálske korenie
  • morská soľ
  • 3 polievkové lyžice petržlenovej vňate alebo žeruchy

Postup

Strukoviny dáme do väčšej misy. Paradajky, zeler a reďkovky nakrájame a vložíme do misy. Pridáme olej, jablčný ocot, provensálske korenie, soľ. Petržlenovú vňať alebo žeruchu posekáme nadrobno a pred servírovaním pridáme do šalátu.

Špenátový šalát s hroznom a pikantným kuracím mäsom

  • 100 g kuracích pŕs
  • soľ
  • šťava z 1/2 limetky
  • 1 čajová lyžička olivového oleja
  • 1 čajová lyžička sójovej omáčky
  • farebné korenie
  • 150 g mladého špenátu
  • 8 bobúľ červeného hrozna
  • krémový balzamový ocot

Postup

Kuracie mäso nakrájame na rezance, osolíme a marinujeme asi 10 minút v limetkovej šťave zmiešanej s olejom, sójovou omáčkou a podrveným farebným korením. Potom mäso rýchlo opečieme v teflónovej panvici alebo ugrilujeme na elektrickom grile. Hotové mäso dáme na špenátové listy pripravené na tanieri. Pridáme rozpolené bobule hrozna bez jadierok a ozdobíme krémovým balzamovým octom.

Zelerový šalát

  • 50 g očisteného zeleru
  • 1/2 jablka
  • 50 g nízkotučného tvrdého syra
  • 2 polievkové lyžice kyslej smotany
  • šťava z 1/2 limety
  • 3 jadrá vlašských orechov

Postup

Do misy nastrúhame zeler, jablko a syr. Pridáme smotanu, limetovú šťavu a všetko spolu premiešame. Vlašské orechy nasekáme najemno a ozdobíme nimi šalát.