Recept: Opečený chlieb s dusenými šampiňónmi a pažítkou (Talianska bruschetta)
Bruschettu [brusketu – jej základ, ľudia v stredomorí začali pripravovať asi v podobnom čase, ako sa rozšírilo lisovanie olív na výrobu olivového oleja. Postupne si obyvatelia Talianska zvykli chlieb opiecť na uhlí, potrieť cesnakom, pokvapkať olivovým olejom a dochutiť soľou a korením. Časom sa takto pripravený chrumkavý chlieb obložil paradajkami, mozzarellou, bazalkou a vznikli mnohé iné variácie známeho predjedla.
Tento príbeh sa mal odohrať kdesi v starovekom Grécku…
Obyvatelia novo-založeného gréckeho mesta zvedavo čakali aký dar dostanú od Poseidona, boha mora a Atény, bohyne múdrosti. Podľa toho, ktorý dar má pre nich väčšiu cenu sa mali rozhodnúť, ktorý z nich sa stane patrónom ich mesta a po kom mesto aj pomenujú. Poseidon svojim trojzubcom rozbil skalu a z nej vytryskla slaná voda – tá symbolizovala more. Aténa rovnako kopijou udrela po skale a na nej vyrástol olivovník…
Obyvatelia „Atén“ – ako mesto po bohyni pomenovali, do dnešného dňa rozprávajú legendu podľa ktorej všetky olivovníky v meste majú spoločného predka, ktorého im dala bohyňa Aténa.
Recept (5 chlebíkov)
Menší chlieb vcelku (lepšie nie krájaný)
Čerstvé šampiňóny 250g
3 strúčiky cesnaku
1 cibuľa
pažítka
soľ
čierne korenie alebo zmes korenia
olivový olej na záver
Postup
- Cibuľu a šampiňóny nakrájame na malé kúsky.
- Na troche oleja najprv v hrnci opečieme nakrájanú cibuľu a pridáme šampiňóny.
- Pridáme dve štipky soli a trochu korenia.
- Keď šampiňóny o chvíľku pustia šťavu, počkáme kým sa vyparí a potom ich za stáleho miešania ešte opečieme dohneda (celé varenie zaberie cca 10 minút).
- Chlieb nakrájame na hrubé krajce a tie pár minút opečieme na suchej panvici kým po stranách trochu zhnednú a rýchlo ich vyberieme, dáme pozor aby sa na suchej panvici rýchlo nespálil. Krajce môžeme opiecť aj v hriankovači.
- Tri strúčiky cesnaku ošúpeme a roztlačíme ho. Malou lyžičkou ho natrieme na hrianky.
- Nalejeme si trochu oleja do vrchnáka od fľašky oleja a nahnutým vrchnákom každú hrianku olejom mierne polejeme.
- Na hrianky poukladáme opečené šampiňóny na cibuľke.
- Vrch posypeme pažítkou a podľa chuti dosolíme.