Recept: Talianska bruschetta

recept-opeceny-chlieb

Bruschettu [brusketu – jej základ, ľudia v stredomorí začali pripravovať asi v podobnom čase, ako sa rozšírilo lisovanie olív na výrobu olivového oleja. Postupne si obyvatelia Talianska zvykli chlieb opiecť na uhlí, potrieť cesnakom, pokvapkať olivovým olejom a dochutiť soľou a korením. Časom sa takto pripravený chrumkavý chlieb obložil paradajkami, mozzarellou, bazalkou a vznikli mnohé iné variácie známeho predjedla.

Tento príbeh sa mal odohrať kdesi v starovekom Grécku…

Obyvatelia novo-založeného gréckeho mesta zvedavo čakali aký dar dostanú od Poseidona, boha mora a Atény, bohyne múdrosti. Podľa toho, ktorý dar má pre nich väčšiu cenu sa mali rozhodnúť, ktorý z nich sa stane patrónom ich mesta a po kom mesto aj pomenujú. Poseidon svojim trojzubcom rozbil skalu a z nej vytryskla slaná voda – tá symbolizovala more. Aténa rovnako kopijou udrela po skale a na nej vyrástol olivovník…

Obyvatelia „Atén“ – ako mesto po bohyni pomenovali, do dnešného dňa rozprávajú legendu podľa ktorej všetky olivovníky v meste majú spoločného predka, ktorého im dala bohyňa Aténa.

Recept (5 chlebíkov)

  • Menší chlieb vcelku (lepšie nie krájaný)
  • Čerstvé šampiňóny 250g
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • pažítka
  • soľ
  • čierne korenie alebo zmes korenia
  • olivový olej na záver

Postup

  1. Cibuľu a šampiňóny nakrájame na malé kúsky.
  2. Na troche oleja najprv v hrnci opečieme nakrájanú cibuľu a pridáme šampiňóny.
  3. Pridáme dve štipky soli a trochu korenia.
  4. Keď šampiňóny o chvíľku pustia šťavu, počkáme kým sa vyparí a potom ich za stáleho miešania ešte opečieme dohneda (celé varenie zaberie cca 10 minút).
  5. Chlieb nakrájame na hrubé krajce a tie pár minút opečieme na suchej panvici kým po stranách trochu zhnednú a rýchlo ich vyberieme, dáme pozor aby sa na suchej panvici rýchlo nespálil. Krajce môžeme opiecť aj v hriankovači.
  6. Tri strúčiky cesnaku ošúpeme a roztlačíme ho. Malou lyžičkou ho natrieme na hrianky.
  7. Nalejeme si trochu oleja do vrchnáka od fľašky oleja a nahnutým vrchnákom každú hrianku olejom mierne polejeme.
  8. Na hrianky poukladáme opečené šampiňóny na cibuľke.
  9. Vrch posypeme pažítkou a podľa chuti dosolíme.