Také iné medvedie labky

medvedie-labky

Labky sú tradícia, ktorá vo vianočnom pekárskom repertoári väčšiny slovenských domácností jednoznačne nesmie chýbať. Ako si ich pripraviť zdravšie a diétnejšie, no zato rovnako „nezdravo“ chutne?

Medvedie labky sú obľúbenou mašrtou nie len malých, ale aj tých veľkých. Tento recept predstavuje ich zdravšiu varianty vhodnú pre tých, čo si na zdravej strave dávajú záležať. Dobrú chuť!

Ingrediencie

Na prípravu medvedích labiek potrebujeme:

  • 280 g hladkej špaldovej (celozrnnej) múky
  • 200 g masla
  • 100 g obilného sladu / sirupu, špaldového alebo ryžového či jačmenného
  • 60 g mletých vlašských orechov
  • 1 PL kakaa
  • štipka škorice, mletého zázvoru, klinčekov a muškátového orieška
  • 1/2 čl vínneho kameňa
  • trstinový cukor / na obaľovanie

Uvedené suroviny spracujeme podľa nasledujúceho postupu.

Postup

Zmiešame múku, zmäknuté maslo, najemno pomleté orechy, slad a všetky korenia do pevného cesta, ktoré necháme chvíľku odstáť v chlade.

Následne ním plníme formičky na medvedie labky a pečieme na horúcom vzduchu na 150 °C cca 15 minútPo upečení opatrne labky vyklopíme z formičiek a obaľujeme v najemno pomletom trstinovom cukre.