Koláč lenivej kuchárky

Niekde, ani neviem kde, som natrafila na tento recept, ktorý ma zaujal svojou jednoduchosťou, rýchlou prípravou a aj tým, že je bez múky, preto som ho nazvala koláčom lenivej kuchárky. Občas rada pečiem, no je to skôr výnimočný stav, pre mňa je to strata času, ale sú dni kedy si z toho neskutočne teším, keď sa ocitneme všetci traja v kuchyni. Tento koláč som urobila, keď som neplánovane čakala kamarátky s deťmi, nemala som moc času, tak som sa pustila do prípravy s myšlienkou, že snáď nič nepokazím a bude to rýchlo. 🙂 Musím povedať, že fotka vznikla ešte rýchlejšie na dvore, keď mi už prvá zo zúčastnených zvonila, tak aspoň na predstavu pre vás. Samozrejme sa celý hneď zjedol, o 2 dni som urobila ďalší, ktorý nedostal žiadnu šancu na fotku, lebo bolo hneď poňom. Verím, že aj u vás si nájde svoje miesto, lebo mňa si získal prirýchlo. Uvažujem dokonca, že Alexovi z korpusu urobím k narodeninám aj tortu. Budem rada ak skúsite a podelíte sa s nami o výsledok. 🙂

Budeme potrebovať:

korpus:

  • 5ks vajec
  • 100g horkej čokolády
  • 1 PL kakao
  • 80g cukru, medu, podľa chuti a potreby

krém:

  • 250ml šľahačka
  • 250g mascarpone
  • 2 PL ovocný cukor/práškový cukor
  • 1 ks vanilkový lusk/vanilkový cukor
  • mandľové lupienky

Žĺtka si vymiešame spolu s cukrom do penista, čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli, ale aj nemusíme, necháme vyhladnúť, v tekutom stave ju zmiešame so zmesou, kde pridáme aj kakao. Vyšľaháme si bielky, ktoré opatrne zmiešame spolu s cestom. Na maslom vymastený plech vylejeme cesto a pečieme cca 15min na 180°C.

Medzitým vyšľaháme šľahačku s cukrom, ktorý ani nemusí byť, pridáme mascarpone a vanilkový lusk. Na vychladnutý korpus rozotrieme krém a ozdobíme ovocím, ja som pridala aj mandľové lupienky, fantázii sa chuti sa medze nekladú.

Keďže tento koláč som urobila už neskutočne veĺakrát, najlepśí je ak nedáme mascarpone, pre mňa je o dosť sýtejší a ťažší na žalúdok, tak robím už iba šlahačku bez cukru a vanilky, kľudne skúste porovnať vy samy, čo vám bude viac vyhovovať, ale za mňa jednoznačne šlahačková smotana. 😛 Alex má až gule za ušami keď ho papá. 😀 V zime dávam na vrch mrazené lesné plody a rada by som urobila aj ríbezlami, ale najčastejšie sa u nás vyskytujú práve jahody a čučoriedky.