Jedlá z mäsa

Prinášame Vám chutné a zdravé recepty na jedlá z mäsa.

Suroviny

  • 150 g bravčovej panenky
  • farebné korenie
  • morská soľ
  • 1 polievková lyžica rastlinného oleja

Postup

Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na steaky. Potom do nich vtrieme farebné korenie pomleté nahrubo a soľ a dáme aspoň na dve hodiny odstáť na chladné miesto. V panvici rozohrejeme olej, vložíme mäso a prudko opekáme z každej strany 4 – 5 minút. Hotové mäso vyberieme z panvice a udržujeme v teple.

Dubákový krém

  • 1 malá cibuľa
  • 1/2 lyžice rastlinného oleja
  • 150 g čerstvých dubákov
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • mletá rasca
  • 1 trojuholník topeného syra

Postup

Nadrobno nasekanú cibuľu speníme na oleji, pridáme pokrájané dubáky a chvíľu restujeme. Osolíme, aby pustili šťavu, pridáme trochu vody. čierne korenie a rascu a dusíme domäkka. Odstavíme zo sporáku a ihneď vmiešame syr.

Jelenie ragú

  • 1 čajová lyžička rastlinného oleja
  • 150 g jelenieho mäsa
  • 1/2 menšej cibule
  • 2 mrkvy
  • 2 petržleny
  • 1/2 kalerábu
  • soľ
  • bobkový list
  • 10 kusov borievok
  • kajenské korenie
  • tymián

Postup

V panvici na rozohriatom oleji opečieme mäso pokrájané na rezance. Pridáme nakrájanú cibuľu a zeleninu. Podľa chuti osolíme, okoreníme, pridáme borievky a bobkový list. Zalejeme 100 ml vody a dusíme 30 minút.

Teľacie medailónky

  • 150 g teľacieho mäsa
  • 1 čajová lyžička oleja

Postup

Mäso nakrájame na väčšie kocky a zo všetkých strán opečieme na oleji. Pridáme 5 lyžíc vody a pomaly dusíme. Keď sa voda vyparí, znova pridáme 5 lyžíc vody a ďalej dusíme. Postup opakujeme dovtedy, kým mäso nie je mäkké a nemá zlatohnedú farbu. Ak treba, jemne osolíme.

Bravčová panenka v bylinkovej kruste

  • 300 g bravčovej panenky v celku
  • morská soľ 
  • mleté čierne korenie
  • 1 polievková lyžica rastlinného oleja
  • 1 polievková lyžica pokrájaného koriandra
  • 1 polievková lyžica pokrájanej medovky
  • 1 polievková lyžica pokrájaného ligurčeka
  • 1 polievková lyžica pokrájanej petržlenovej vňate

Postup

Bravčovú panenku osolíme, okoreníme a potrieme olejom. Na alobal rozložíme hrubú vrstvu zmiešaných byliniek a mäso v nej dôkladne zo všetkých strán obalíme. Zabalíme do alobalu a pečieme v rozohriatej rúre asi 30 minút.

Hovädzie mäso so zeleninovou omáčkou

  • 150 g chudého hovädzieho mäsa
  • 1 čajová lyžička rastlinného oleja
  • 1 menší pór, 2 mrkvy 
  • 1/4 menšieho zeleru
  • soľ
  • kajenské korenie
  • bobkový list
  • celé nové korenie
  • 100 g bieleho jogurtu
  • šťava zo 1/4 limety

Postup

Mäso z oboch strán rýchlo opečieme na oleji a odložíme nabok. Vo výpeku orestujeme pokrájaný pór, nahrubo nastrúhanú mrkvu a zeler, potom opäť vložíme mäso, ochutíme soľou a kajenským korením a pridáme bobkový list aj nové korenie. Podlejeme vodou a pod pokrievkou dusíme, kým mäso nie je mäkké. Hotové mäso vyberieme z hrnca, odstránime bobkový list, nové korenie a zeleninovú zmes nahladko rozmixujeme. Pridáme jogurt a dochutíme limetovou šťavou. Mäso vrátime do omáčky a pred podávaním prehrejeme.

Kuracie rolky v alobale

  • 150 g kuracích pŕs
  • soľ, mleté farebné korenie
  • 1 polievková lyžica strúhaného tvrdého syra
  • 1/2 menšej cukety
  • 1 paradajka

Postup

Mäso naklepeme, osolíme, okoreníme a posypeme strúhaným syrom. Cuketu škrabkou na zeleninu nakrájame na tenké plátky a poukladáme na mäso so syrom. Paradajku pokrájame na tenké kolieska a poukladáme na cuketu. Mäso zvinieme do rolky a zabalíme do alobalu. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 20 – 25 minút. 

Kuracie plátky so zeleninou

  • 150 g kuracích pŕs
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • grilovacie korenie
  • šťava zo 1/4 citróna
  • 1 stredne veľký zemiak
  • 1/2 menšej bielej cibule
  • 1/2 zelenej papriky
  • 1 paradajka

Postup

Mäso naklepeme, z oboch strán osolíme, okoreníme, posypeme grilovacím korením, pokvapkáme citrónovou šťavou a položíme na alobal. Ošúpaný zemiak nakrájame na kolieska a navrstvíme na mäso. Na to poukladáme cibuľu, papriku a paradajku, nakrájané na hrubšie kolieska. Alobal uzatvoríme a pečieme v rozohriatej rúre asi 20 – 25 minút.

Morčacie prsia marinované v jogurte

  • 150 g morčacích pŕs
  • 1/2 bieleho jogurtu
  • 1 čajová lyžička horčice
  • oregano
  • bazalka
  • rozmarín
  • tymián

Postup

Mäso zľahka rozklepeme na plátok a vložíme aspoň na 1 hodinu do marinády pripravenej z jogurtu, horčice a byliniek. Naložené mäso môžeme piecť v teflónovej panvici, na grile alebo rúre na papieri na pečenie.

Steak z tuniaka so syrovým dipom

  • 1 steak z tuniaka (150 g)
  • 1 polievková lyžica rastlinného oleja
  • šťava z 1/2 limety

Postup

Steak z tuniaka pokvapkáme olejom a limetovou šťavou a dáme odstáť na 30 – 60 minút. Opečieme na grile alebo v panvici a podávame so syrovým dipom.

Syrový dip so zeleným korením

  • celé zelené korenie (v náleve alebo suché)
  • 50 g topeného nízkotučného syra

Postup

Korenie nahrubo rozdrvíme v mažiari. Vložíme do hrnca a v malom množstve vody uvedieme do varu. Odstavíme zo sporáka, pridáme syr a miešame, kým sa neroztopí.

Králičí plátok na zelenine

  • 1 plátok mäsa z králičieho chrbta (100 g)
  • soľ
  • zmes korenia na steaky
  • 1 čajová lyžička rastlinného oleja
  • 20 g póru
  • 100 g baklažánu
  • 50 g zelenej papriky
  • oregano

Postup

Králičí plátok naklepeme, podľa chuti osolíme, okoreníme a orestujeme na rozohriatom oleji. Potom mäso vyberieme a odložíme nabok. Do výpeku pridáme nadrobno nakrájaný pór a dusíme 1 – 2 minúty. Mäso vrátime späť a pridáme nakrájanú zeleninu. Ochutíme štipkou soli a oreganom, stíšime plameň a dusíme ďalších 15 minút. Po vypnutí necháme hotové jedlo 5 minút dôjsť.

Kuracie stehná s kyslou kapustou

  • 150 g kyslej kapusty
  • 100 g kuracích stehien bez kože
  • mletá červená paprika
  • drvená rasca
  • soľ

Postup

Kyslú kapustu, vykostené a pokrájané kuracie stehná bez kože navrstvíme do hrnca, ochutíme mletou paprikou, rascou a soľou, podlejeme 100 ml vody a prikryté dusíme 20 minút. Potom preložíme do zapekacej misy a odokryté zapekáme ešte 15 minút.

Grilované špízy

  • 1 cuketu
  • 1/2 červenej papriky
  • 1/2 žltej papriky
  • 1 malý pór
  • 1 veľký šampiňón
  • 100 kuracích pŕs
  • 1 čajová lyžička slnečnicového oleja alebo olivového oleja
  • 1 čajová lyžička balzamového octu
  • bazalka
  • oregano
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • 4 špízové ihly

Postup

Pokrájanú zeleninu a šampiňón a kúsky kuracieho mäsa striedavo napichujeme na špízovú ihlu. Pripravené špízy zľahka potrieme zmesou olivového oleja, balzamového octu, byliniek, korenia a soli a ugrilujeme.

Pstruh pečený na masle

  • 150 g pstruha
  • soľ
  • drvená rasca
  • šťava z 1/2 citróna
  • 1 čajová lyžička rastlinného masla
  • 1 polievková lyžica posekanej petržlenovej vňate
  • plátok citróna na ozdobenie

Postup

Pstruha potrieme soľou, drvenou rascou a pokvapkáme citrónovou šťavou. Na alobal rozotrieme zmäknuté maslo, položíme naň ochuteného pstruha a alobal preložíme a uzatvoríme. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 15 minút. Potom alobal otvoríme a necháme rybu ešte 5 minút dopekať. Hotového pstruha posypeme petržlenovou vňaťou a ozdobímr plátkom citróna.