Joga na chudnutie – cvikmi k spevneniu tela

Ak má niekto kontakt s jogou, často si kladie otázku, či vďaka nej dokáže schudnúť. Dobrá správa je, že sa to dá. Jóga má veľa blahodarných účinkov, medzi ktoré môže v neposlednom rade patriť aj úbytok na váhe.

Článok predstaví praktické joga cviky na chudnutie, ale tiež iné tipy, ktoré môžu pomôcť s tvarovaním postavy.

Joga nie je len o chudnutí

Mnohí určite navštevujú fitness centrá. Predovšetkým pod dohľadom osobného trénera si v nich človek dokáže pekne vyformovať postavu.

Stojí to samozrejme veľa námahy a človek musí byť vždy motivovaný. Mnoho ľudí však ani len netuší, že môže mať poskracované svaly, ktoré sú zväčša tuhé, nepružné, nepracujú efektívne a teda tiež “nepália” toľko kalórii, ako by mohli.

Navonok to teda môže vyzerať dobre, ale človek sa nemusí tak cítiť, lebo jeho telo nefunguje optimálne.

Tu prichádza na rad joga. Táto filozofia síce sama o sebe nemá s chudnutím alebo priberaním svalovej hmoty nič spoločné, to však neznamená, že jej praktizovaním sa k týmto cieľom nemôže človek prepracovať.

Cvičenie jogy totiž môže pomôcť dostať telo do optimálnej formy, svaly vedia zrazu fungovať správne a okrem toho sa človek dostane do psychickej pohody.

Joga teda dokáže pomôcť s chudnutím, aj napriek tomu, že celé učenie je omnoho hlbšie. Takéto cvičenie však treba praktizovať pravidelne, musí mať dynamiku a správne prevedenie. Predovšetkým dych je v joge kľúčový.

Pri správnom cvičení si dokáže človek pri jóge vytvoriť vlastné teplo, rozprúdiť energiu, okysličiť svaly a podporiť očistný proces v podobe potu.

Aj pri joge možno spaľovať kalórie

Joga je obľúbenou formou cvičenia medzi ľuďmi, ktorí chcú schudnúť. Je to cvičenie s nízkou záťažou, ktoré pomáha zvyšovať flexibilitu a silu a zároveň spaľuje kalórie.

Štúdie ukázali, že joga môže účinne pomôcť znížiť telesnú hmotnosť a tukovú hmotu, ako aj pomôcť pri udržiavaní úbytku hmotnosti.

  • Joga pomáha spaľovať kalórie, čo je základnou zložkou chudnutia. Pri typickom hodinovom cvičení jogy možno spáliť až 400 kalórií v závislosti od typu cvičenej jogy.
  • Okrem toho joga pomáha budovať svalovú hmotu, čo zvyšuje rýchlosť metabolizmu v tele a pomáha spaľovať viac kalórií počas celého dňa.
  • Joga môže tiež pomôcť znížiť stres, ktorý často prispieva k priberaniu. Stres môže viesť k emocionálnemu stravovaniu a chuti na nezdravé potraviny. Znížením stresu umožňuje joga jednotlivcom robiť lepšie rozhodnutia, pokiaľ ide o ich stravu.
  • Joga tiež pomáha zlepšiť držanie tela, rovnováhu a flexibilitu. Zlé držanie tela môže viesť k napätiu a únave, čo sťažuje udržanie aktivity. Zlepšené držanie tela môže jednotlivcom pomôcť pohybovať sa efektívnejšie a spáliť viac kalórií. Zlepšenie rovnováhy a flexibility môže tiež pomôcť jednotlivcom vykonávať rôzne činnosti efektívnejšie a bezpečnejšie.
  • Joga môže pomôcť aj pri budovaní sebadisciplíny. Pravidelné cvičenie jogy môže jednotlivcom pomôcť lepšie si uvedomiť svoje telo a to, ako reaguje na určité podnety. Toto uvedomenie môže pomôcť lepšie pochopiť svoje telo a môže viesť k lepším stravovacím návykom a rozhodnutiam v oblasti životného štýlu.

Celkovo môže byť joga skvelým nástrojom na chudnutie. Pomáha spaľovať kalórie, znižovať stres, zlepšovať držanie tela, rovnováhu a flexibilitu a môže pomôcť budovať sebadisciplínu. Pri pravidelnom cvičení môžu jednotlivci dosiahnuť úspech na svojej ceste k chudnutiu.

Joga cviky na spevnenie tela

Existuje mnoho druhov jogy a každá vedie k iným výsledkom. Ak je cieľom schudnúť, treba do cvičenia priniesť dynamiku a silu.

Tiež sa odporúčajú konzumovať ľahké sacharidové jedlá s množstvom vlákniny – zeleninu, obilniny, ryžu – vždy čerstvé, a podľa ajurvédy ideálne tepelne upravené. Podľa nej totiž telo spracuje varené jedlo ľahšie ako surovú stravu. K tomu dostatok rastlinných či živočíšnych bielkovín a z tukov vyberať čo najviac

Jogu je najlepšie cvičiť s prázdnym žalúdkom, teda ideálne ráno pred raňajkami alebo počas dňa s minimálne trojhodinovým odstupom od konzumácie posledného jedla.

1. UTKATÁSANA – stolička

Pri cvičení sa treba postaviť do vzpriameného stoja so spojenými chodidlami. Ruky sú vystreté pozdĺž tela, hlava vytiahnutá do výšky za temenom hlavy.

Brucho aj zadok sú spevnené, hroty spodných rebier smerujú dolu. Treba zhlboka dýchať nosom, dych treba ťahať do oblasti rebier.

S nádychom sa dvíhajú ruky ruky nad hlavu a zároveň sa mierne pokrčia kolená – akoby si človek chcel sadnúť na stoličku.

Ruky nad hlavou sú spojené dlaňami a pohľad smeruje za nimi. Vyťahujú sa vystreté ruky vysoko hore a v tejto pozícii treba vydržať minimálne päť hlbokých nádychov a výdychov.

Treba si dávať pozor na prílišné prehnutie v oblasti driekovej chrbtice. Kostrč má smerovať do zeme, brucho je pevné a dych treba ťahať do hrudného koša. Táto pozícia posilňuje svaly nôh a chrbta.

2. NÁVÁSANA – loďka

Cvik sa vykonáva v sede na podložke. Pevne treba zakoreniť sedacie kosti do zeme. S nádychom sa dvíhajú obe nohy nad podložku a ruky sa vystierajú hore smerom k nohám.

Treba zhlboka dýchať, udržať brucho pevné a hrudná kosť sa vyťahuje hore. Hlava treba držať vzpriamenú.

V pozícii treba zotrvať minimálne päť nádychov a výdychov, dych treba udržiavať pevný. Opakuj sa 3 až 5-krát. 

Táto pozícia posilňuje hlboké brušné svaly a zároveň stehenné svaly. Ak by bol tento variant príliš náročný, nohy možno pokrčiť v kolenách a snažiť sa držať predkolenia rovnobežne s podložkou.

3. PÚRVÓTTÁNÁSANA

Cvičí sa v sede na podložke. Nohy treba vystrieť a chodidlá spojiť. Ruky treba umiestniť pár centimetrov za telo tak, aby prsty smerovali k telu.

S nádychom sa zatlačia dlane do podložky a dvíha sa telo nahor. Chodidlá sa treba snažiť dostať celou plochou na zem. Hlava môže ísť do záklonu.

V pozícii sa treba udržať aspoň päť nádychov a výdychov. Panvu treba dvíhať čo najvyššie – pomáha k tomu spevnený zadok, pevné brucho a tlak dlaní a chodidiel do podložky.

Pevný dych smeruje do oblasti medzi rebrami. Táto pozícia je zameraná na intenzívne natiahnutie prednej strany tela, ale posilňujú sa pri nej aj ruky, ramená a sedacie svaly.

4. ŠALABHÁSANA – kobylka

Začína sa v ľahu na bruchu. Celé telo treba vystrieť a chodidlá spojiť. Hlavu treba oprieť čelom o podložku a ruky vystrieť pozdĺž tela, otočené dlaňami smerom hore.

Už v základnom nastavení treba dodržiavať čo najväčšie natiahnutie tela do dĺžky a udržiavať pevné brucho. Docieli sa tak to, že sa človek snaží panvovú kosť zatláčať čo najviac do podložky.

S nádychom treba dvíhať hlavu, hrudník aj nohy hore a zároveň sa snažiť udržať telo v maximálnom predĺžení.

Ramená sa ťahajú ďaleko od uší, hrudník je čo najviac otvorený. Brucho treba spevniť a panvovú kosť pevne pritlačiť o podložku.

Zotrvať treba v pozícii minimálne päť nádychov a výdychov, s posledným výdychom sa klesá opäť na podložku. Táto pozícia výrazne pomáha spevňovať svaly chrbta.

5. ČATURANGA DANDÁSANA

Začína sa v pozícii na štyroch, dlane treba umiestniť pod ramená a nohy vystrieť dozadu na šírku svojich bokov tak, aby sa človek prstami na nohách zapierali do podložky.

Prsty na rukách smerujú dopredu, široko rozprestreté na podložke.

Celé telo je rovné a pevné ako doska. Zadok treba mať v jednej úrovni s trupom a nohami, ramená sa ťahajú ďaleko od uší, hlava sa ťahá za temenom dopredu, bradu treba mierne sklopiť dole k hrudnej kosti.

Vydržať treba v pozícii bez pohybu čo najdlhšie. Vo výdychu treba krčiť lakte a spúšťať telo tesne nad podložku tak, aby sa lakte udržovali čo najbližšie pri tele a zároveň telo rovné.

Pozor, aby k podložke neklesala panva ako prvá. Táto pozícia je súčasťou pozdravu slnku, súčasťou prechodu z pozície do pozície. Zjednodušenou verziou tejto polohy je tzv. plank alebo doska.