Bolesť a opuch lymfatických uzlín: Prečo vzniká a ako správne reagovať?

Lymfatické uzliny sú súčasťou lymfatického a imunitného systému. Uzliny si zvyčajne nevšímame, kým na seba neupozornia opuchom alebo bolestivosťou. Aké všetky príčiny a ochorenia môžu stáť za zväčšením uzlín?

Vo väčšine prípadov nastane opuch lymfatických uzlín ako reakcia organizmu na určité ochorenie či infekciu. Najčastejšie sa jedná o krčné uzliny po stranách krku, no opuch môže postihnúť akékoľvek lymfatické uzliny v tele. Tieto hrbolčeky môžu byť zdurené a na dotyk citlivé. Príčiny, diagnostika, možnosti liečby a mnoho iných zaujímavých informácií sa dočítate pokračovaním v článku.

Opuch a bolesť lymfatických uzlín

Odborný termín pre opuchnuté lymfatické uzliny je adenopatia alebo lymfadenopatia.

Lymfadenopatia je definovaná ako zmena veľkosti, charakteru alebo počtu lymfatických uzlín v tele človeka.

Lymfatické uzliny fungujú ako filtre, ktoré pomáhajú ľudskému telu filtrovať a zbavovať sa patologických cudzích buniek a látok, ktoré prechádzajú lymfatickým systémom – lymfou.

Lymfa je číra alebo mierne zakalená tekutina. Nazývaná je aj ako miazga. Je zložená z bielych krviniek, bielkovín a lipidov.

Uzliny zachytávajú patogény skôr, ako môžu infikovať ostatné časti a rozšíriť sa do celého tela. Človek má približne až 600 lymfatických uzlín.

Zdurené lymfatické uzliny naznačujú,  že náš imunitný systém pracuje na odstránení patogénu z organizmu (vírus, baktéria, cudzia látka).

Lymfatické uzliny spolu so slezinou a tonzilami tvoria organizované centrá, v ktorých sa kumulujú imunitné bunky. Vďaka nim dochádza k zachytávaniu mikroorganizmov, cudzorodých a malígnych buniek.

Oblasti tela, kde je možné spozorovať zväčšené citlivé lymfatické uzliny:  

  • Na stranách krku 
  • Pod bradou
  • V podpazuší 
  • V slabinách
Lymfatický systém: lymfatické uzliny oblasti krku, podpazušia a slabín. Mandle, thýmus (žľaza) a slezina (pankreas – podžalúdková žľaza). Zdroj foto: Shutterstock

Príčiny bolesti lymfatických uzlín

Infekčné príčiny

Lymfatické uzliny sa zväčšujú, keď sa v danej oblasti vyskytne infekcia či cudzia patologická látka.

Vírusy a virózy

Zväčšené krčné uzliny bývajú normálnou reakciou i na respiračné vírusy. Príkladom je i bežné „prechladnutie.“ Pri niektorých virózach však býva opuch výraznejší, a to napríklad pri mononukleóze. Ďalej viróza osýpok, rubeoly i aktuálneho vírusu Covid19. 

Deti veľmi citlivo reagujú na rôzne infekčné podnety zväčšením lymfatických uzlín, a to najmä v oblasti krku.

Bakteriálne infekcie

Infekčné respiračné ochorenia dutiny ústnej sa často prejavujú práve opuchom krčných lymfatických uzlín pod sánkou či na stranách krku

Angína, streptokoková infekcia, sa prejavuje horúčkou, bolesťami hrdla pri prehĺtaní, začervenanými hrdlom a celkovou slabosťou. Zväčšené krčné mandle zvyčajne na krku spolu s belavým povlakom na mandliach. 

Zo závažnejších bakteriálnych ochorení je príkladom tuberkulóza. Zdurené lymfatické uzliny v oblasti hlavy a krku môžu byť taktiež spôsobené ušnými a zubnými infekciami či zápalmi.

Pohlavné infekcie (syfilis, kvapavka..) môžu zapríčiniť zväčšenia lymfatických uzlín v oblasti slabín. Kožné infekcie sa často prejavia lokálne v najbližších lymfatických uzlinách. 

Celotelové ochorenia sa môžu prejaviť opuch akýchkoľvek uzlín lymfatického systému. Závažným príkladom je Infekcia HIV, ktorá spôsobuje zväčšenie lymfatických uzlín v celom tele.

Vo všeobecnosti nie sú rozdiely vo výskyte lymfadenopatií medzi mužským a ženským pohlavím. Výnimkou je však parazitická toxoplazmóza, ktorá postihuje častejšie ženy.

Neinfekčné príčiny

Stav, akým je porucha imunitného systému alebo rakovina, môžu spôsobiť zväčšenie lymfatických uzlín v celom organizme.

K poruchám imunitného systému spojenými s opuchom uzlín patrí napríklad systémový lupusreumatoidná artritída

Keď sa rakovina z určitej oblasti rozšíri do lymfatických uzlín, prognóza ochorenia sa zhoršuje. Nádor lymfatického systém je odborne nazývaný lymfóm (Hodkingov a non-Honginkov lymfóm, Sézaryho syndróm).

Medzi ďalšie príčiny opuchnutých lymfatických uzlín patrí reakcia na lieky, silná alergická reakcia a stresový faktor. 

Zväčšenie lymfatických uzlín môže byť vedľajší nežiadúci účinok určitej farmakoterapie. Príkladom sú niektoré druhy silných antibiotík (fenytoín, atenolol..) alebo antimalariká. 

Lymfatické uzliny sa môžu zväčšiť aj pri rôznych zdravotných stavoch, akým je napríklad podanie vakcíny (očkovanie).  

Kedy je potrebné navštíviť lekára?

  • Ak okrem opuchu lymfatických uzlín spozorujete iné príznaky ochorenia/infekcie
  • Ak je lymfatická uzlina veľmi bolestivá alebo citlivá na dotyk
  • Ak v lymfatickej uzline cítite teplo a akoby tekutinu
  • Ak zväčšené uzliny pretrvávajú viac ako 2 týždne
  • Ak sú lymfatické uzliny sú hmatné a opuchnuté  len jednostranne 
  • Ak máte okrem opuchu uzlín príznaky, ako horúčka a malátnosť 
  • Ak máte okrem opuchu uzlín príznaky, ako je strata hmotnosti a zvýšená únava

Ako prebieha diagnostika?

Zväčšené lymfatické uzliny sú všeobecným klinickým nálezom, ktorý môže viesť k širokému spektru diagnostických a terapeutických postupov.

Lekár pacientovi odoberie kompletnú anamnézu, pričom sa zameriava najmä na aktuálne ochorenia, farmakoterapiu a alergie. Po prediskutovaní príznakov lekár vyšetrí zväčšené uzliny pohmatom.

Lekár skúma veľkosť, konzistenciu, polohu, súmernosť, pohyblivosť a pevnosť lymfatickej uzliny.

V prípade podozrenia na respiračnú infekciu zameria vyšetrenie na oblasť ústnej dutiny a hrdla. Ďalej posluch dýchania pomocou fonendoskopu.

V prípade potreby môže lekár indikovať odber krvi na laboratórne vyšetrenie. Niektoré krvné testy môžu pomôcť potvrdiť alebo naopak vylúčiť podozrenie na prítomnosť patogénu v tele. Krvný obraz  pomáha zhodnotiť celkový zdravotný stav a odhaliť zápaly i infekcie v organizme.

Krvný obraz môže poskytnúť užitočné informácie o diagnostike leukémií, mononukleóze, lymfóme, infekciách alebo imúnnych cytopéniach a podobne.

Ďalej zobrazovacie vyšetrenie lymfatickej uzliny alebo iných oblastí tela pacienta, ktoré mohli daný opuch spôsobiť Bežné zobrazovacie metódy sú: ultrasonografia, MRI (magnetická rezonancia), CT (počítačová tomografia) či röntgenové vyšetrenie využívajúce röntgenové žiarenie.

Možná je i biopsia lymfatických uzlín. V niektorých prípadoch tak lekár odoberie malú vzorku tkaniva uzliny na mikroskopické vyšetrenie. Toto vyšetrenie neporušeného tkaniva informuje tak o prítomnosti abnormálnych buniek (metastatické bunky, mikroorganizmy..).

Ultrazvukové vyšetrenie krčných lymfatických uzlín. Zdroj foto: Shutterstock

Možnosti liečby lymfadenopatie

Zlepšením zdravotného stavu a liečením vzniknutého ochorenia by sa mali opuchnuté lymfatické uzliny vrátiť späť do pôvodnej veľkosti.

V prípade nezávažných bežných ochorení sa zdurené lymfatické uzliny môžu zmenšiť samé, a to i bez zásadnej liečby.

V prípade bakteriálnej infekcie bývajú pacientovi indikované antibiotiká na odstránenie patogénu zodpovedného nielen za opuchnuté lymfatické uzliny. 

V prípade respiračných infekcií sú okrem komplexných antibiotík bežne indikované aj lokálne protizápalové analgetické (proti bolesti) a upokojujúce liečivá. V prípade pohlavných infekcií sú volené celkové antibiotiká a lokálne liečivá na elimináciu vonkajších príznakov (začervenanie, vyrážka, svrbenie..).

Kortikosteroidy by nemali byť primárne používané na liečbu lymfadenopatie bez znalosti príčiny vzniku, pretože ich lymfolytický účinok môže zakrývať pôvodnú diagnózu (lymfóm, leukémia..).

Zdurené lymfatické uzliny spôsobené vážnejšími systémovými ochoreniami či rakovinou sa nemusia zmenšiť späť na svoju fyziologickú veľkosť, kým sa dané ochorenie nezlepší. Konkrétna liečba tak závisí na presnej príčine vzniku a vyvolávacom ochorení.

 Liečba lymfómu môže zahŕňať i operačné odstránenie nádoru alebo chemoterapiu na zmenšenie rastu nádorových buniek.

Použité zdroje

  • Solen – Diferenciálna diagnostika lymfadenopatie. MUDr. Veronika Ballov
  • Medicalnewstoday – What does the lymphatic system do? Angelica Balingit, MD
  • Solen – Diferenciálna diagnóza lymfadenopatie a lymfocytózy, indolentné lymfómy. MUDr. Miloš Nosáľ, PhD.
  • Healthline – What You Need to Know About Swollen Lymph Nodes (Lymphadenopathy). Angelica Balingit, MD

Zdroj cover foto: Shutterstock