Toto je dôvod prečo Židia a Moslimovia nejedia bravčové mäso. Je zaujímavé, že každý kto to zistil, obmedzil jeho konzumáciu…

zidia-nejedia-maso

Mnohí z nás vedia, že Moslimovia a Židia nejedia bravčové mäso. Napadla vás však niekedy otázka: ,,Prečo je to tak?“

Ide predsa o nenáročné zviera, ktoré dáva veľa mäsa. Od mnohých môžete počuť štandardnú odpoveď: „náboženstvo zakazuje“ alebo „prasa je špinavé zviera.“ Ale ak si spomeniete na čas zrodu náboženstiev, ani vtedy neboli ľudia omnoho čistejší ako tie ošípané.

Existuje však aj historický aspekt, prečo tieto náboženstva majú zakázané konzumovanie bravčového mäsa a my vám povieme aj aké dopady má konzumácia bravčového mäsa na naše zdravie.

Zákaz o konzumácii bravčového mäsa možno nájsť v Koráne. Na miestach, kde sa zrodil Islam a Judaizmus, je výnimočne horúce podnebie. Je známe, že bravčové mäso má pomerne krátku životnosť ak vezmeme do úvahy skutočnosť, že ošípané sú všežravce a dokážu zjesť dokonca aj svoje vlastné výkaly.

Ich mäso obsahuje trichinely a parazity, ktoré spôsobujú rôzne ochorenia. Navyše, množstvo baktérií nezmizne ani počas tepelnej úpravy.

Preto konzumácia bravčového mäsa spôsobila ťažké otravy, choroby aj úmrtia. Samozrejme, ľudia verili, že tieto príčiny mali oveľa hlbší význam ako len ohrozenie zdravia. Ak telo nevedelo prijať takéto mäso, muselo v ňom byť niečo diabolské. V dôsledku toho bolo bravčové mäso zakázané.

Ako môže konzumácia bravčového mäsa ohroziť naše zdravie?

Ošípané sú považované za všežravé zvieratá, čo znamená, že zjedia viacmenej všetko, dokonca aj pokazenú potravu, moč, výkaly či nebezpečné organizmy ako napríklad plesne.

Tráviaci systém ošípaných nestihne eliminovať naakumulované toxíny, pretože ich trávenie prebieha zvyčajne len 4 hodiny.

Je to však dosť času na to, aby sa tieto toxíny vstrebali do krvi a uložili niekde v ich tele. Zvyčajne sa ukladajú do ich tuku a vnútorných orgánov.

Spotrebiteľský magazín Consumer Reports vykonal zaujímavý test na približne 200 vzorkách bravčového mäsa.

Výsledok bol taký, že až 69% vzoriek preukázalo kontamináciu baktériou Yersinia enteroclitica. Ide o veľmi nebezpečný miktrorganizmus, ktorý spôsobuje horúčky, hnačku, zvracanie a kŕče.

A čo je ešte horšie, pomleté bravčové mäso má vyššiu šancu dodatočnej kontaminácie ako krájané mäso.

Mnohé z baktérií nájdené v bravčovom mäse sú rezistentné na antibiotiká. Ich prenos na človeka tak môže spôsobovať ťažko liečiteľné infekcie.

Parazity v bravčovom mäse

Bravčové mäso sa nevyznačuje iba prítomnosťou nebezpečných baktérii. Bežne sa v ňom nachádzajú aj rozličné druhy parazitov a zdroje infekcií, ktoré sa taktiež môžu preniesť na človeka.

Ide hlavne o nasledovné druhy:

  • Teania solium – črevný parazit, ktorý napáda rôzne tkanivá a vyvoláva stratu chuti do jedla
  • Menangle infekcia – spôsobuje horúčky, zimomriavky, migrény a potenie
  • Trichinela – parazitický červ vyvolávajúci opuchy, myalgiu, horúčky a nevoľnosti
  • Hepatitída E – virálna infekcia spôsobujúca únavu, nevoľnosť a žltačku. Závažnejšie prípady môžu viesť k fibróze a cirhóze pečene.

Štúdie ukazujú, že dôkladné varenie dokáže znížiť riziko prenosu parazitov a infekcií. Neexistuje však stanovená teplota, pri ktorej sa zaručene zničia všetky cudzorodé organizmy alebo ich spóry.

Aké pravidlá dodržiavať pri jedení bravčového:

Ak aj napriek všetkému doteraz uvedenému stále chcete konzumovať bravčové mäso, snažte sa dodržiavať nasledujúce pravidlá:

1. Kontrola teploty varenia

Počas varenia či pečenia mäsa používajte potravinársky teplomer so sondou, aby ste sa presvedčili, že je mäso dosiahne optimálnu teplotu v celom svojom objeme. Je nevyhnutné, aby sa v ňom zničili všetky cudzie organizmy. Teplota by nikdy nemala klesnúť pod 62˚C a pri mletom mäse pod 71˚C. Ideálne je riadne dlhodobé varenie v 100˚C vode ako opekanie, kde je ťažšie odmerať teplotu hlavne pri hrubších kúskoch mäsa.

2. Oddelenie od iných potravín

Bravčové mäso držte dôkladne oddelené od ostatných potravín. Jedná sa hlavne o tie, ktoré sa konzumujú surové, ako napríklad zelenina.

3. Dôkladné umývanie rúk

Nezabudnite si vždy dôkladne umyť ruky po narábaní so mäsom. Snažte sa v mäso spracovať naraz, aby ste minimalizovali riziko, že dôjde ku kontaminácií iných potravín alebo kuchynského náradia ako sú nože, krájacie dosky a podobne.

4. Zdravé bravčové

Pri nákupe mäsa uprednostníte také, kde boli prasce chované bez antibiotík, hormónov či iných liečiv. Najlepším výberom je kúpa bio bravčového mäsa, u ktorého je prísny zákaz používania nebezpečných substancií.

5. Nedajte sa oklamať zavádzajúcimi označeniami na obale

Niekedy sa zvyknú na obaloch uvádzať zavádzajúce označenia ako „prírodné“, „z horských oblastí“ alebo „100% slovenské“, ktoré nemajú nič spoločné s užívaním antibiotík. Dôležité sú priame vyjadrenia ako „bez antibiotík“, „bez hormónov“ alebo „bio“.

Je Bio bravčové riešením?

Bio bravčové mäso je určite zlepšením oproti tomu bežnému mäsu z tradičných veľkochovoch. Napriek tomu však aj naďalej existujú dôvody pre obavu.

Ošípané chované bežne vo výbehu alebo na poli sú extrémne náchylné na infekciu parazitom Trichinela spiralis, inač nazývaná aj ako prasací červ. Ten patrí medzi najobávanejšie druhy parazitov.

Dôkladné varenie ho dokáže zneškodniť, no musíte dôsledne dodržiavať pravidlá pre správnu prípravu mäsa, hlavne, aby bolo dôkladne uvarené v celom svojom objeme.

Riešením môže byť aj príležitostná konzumácia bravčového. Stále však existuje riziko, že s každou jeho konzumáciou rastie aj riziko prenosu niektorého z mnohých ochorení popísanom v tomto článku.

Ďalšie dôvody pre obavy

Ako by doteraz popísané problémy týkajúce sa bravčového mäsa nestačili, je toho ešte viac.

V našich končinách sa totiž až 97% ošípaných chová v uzavretých a priestorovo obmedzených podmienkach na veľkofarmách.

Tieto zvieratá nikdy nemajú šancu sa prebehnúť po zelenej tráve, nadýchať čerstvého vzduchu alebo hrať len tak na slnku. Sú natlačené v malých ohradách, kŕmené umelými kŕmnymi zmesami s pridanými liekmi, ktoré ich majú udržiavať pri živote a relatívnom zdraví.

K tomu sú nútené žiť na vlastných výkaloch, moči a zvratkách. V dôsledku toho až 1/4 ošípaných trpí svrabom – veľmi nepríjemným, až mučivým ochorením kože, ktorý neprechádza. Bohužiaľ, väčšina prasiat žijú v podmienkach, kde sú nútené dýchať otravné plyny ako amoniak, ktorý sa vytvára z moču a výkalov. Tieto výpary poškodzujú ich pľúca až do takého štádia, že vyše 80% prasiat v čase porážky trpí chronickým zápalom pľúc.

Prakticky, každý zákaz v náboženstve sa dá vedecky odôvodniť. Židia majú napríklad zakázané konzumovať homáre, kraby a raky. Mäso týchto živočíchov obsahuje ptomaín – mŕtvolný jed. Iné zákony zakazujú jesť mäso predátorov, pretože sú mäsožravce, čo znamená, že v ich telách je mnoho toxínov.

Dúfame, že sa vám článok páčil a informácie v ňom boli užitočné! Ak áno neváhajte sa oň podeliť  s priateľmi. Želáme vám pekný deň. Redakcia

Zdroj:takprosto.cc, healthtipsportal.com