Pohánka

Pohánka má vyváženú skladbu aminokyselín, spolu ich obsahuje 18. Dôležitý je aj obsah nasýtených mastných kyselín. Najväčší podiel pripadá na esenciálnu kyselinu linololénovú ( 37 – 48 % ) a kyselinu linolovú ( 2 – 2,8 % ). Pohánka je aj dôležitý zdroj vitamínov B1, B, C a E, cholínu, niacínu, zinku, medi, mangánu a ďalších prvkov.

Jej význam

  • zvyšuje využiteľnosť vitamínu C z potravy
  • pôsobí ako antioxidant
  • obsiahnutý rutín je dôležitý pre pružnosť a priepustnosť ciev, výrazne zlepšuje kŕčové žily na nohách
  • preventívne pôsobí proti herpetickým vírusom, ktoré sú pôvodcami oparu
  • znižuje hladinu škodlivého cholesterolu LDL v krvi, a tak preventívne pôsobí proti vysokému krvnému tlaku a ateroskleróze
  • regeneruje pečeňové bunky po poškodení chorobami a alkoholom
  • prospieva diabetikom, pretože pomáha znižovať hladinu krvného cukru
  • pôsobí proti rakovine čreva a iných orgánov
  • liečivo pôsobí proti praskaniu žiliek v oku a na tvári

Tipy do kuchyne

Liečivé sú nielen semená, ale aj pohánková vňať. Môžete si ju zo semien vypestovať sami a tesne pred kvitnutím pridávať do šalátov alebo nátierok. Z pohánkovej vňate sa pripravuje aj čaj. Dostať kúpiť bylinkové čaje, ktorých zložkou je aj pohánková vňať. Na trhu je napríklad pohánkový čaj s pomarančovou príchuťou.

Ponuka produktov z pohánky na našom trhu je veľká. Predávajú sa predovšetkým celé lúpané semená, múka, vločky a krupica. Z hotových výrobkov možno kúpiť chlieb, pečivo a cestoviny. Novým výrobkom je chlieb s pohánkou a cesnakom, ktorý obsahuje pohánkovú vňať.

Z pohánkových semien sa dá pripraviť kaša alebo v obchodoch so zdravou výživou ponúkajú pohánkovú múku, ktorá sa používa na pečenie múčnikov alebo pečiva.

Veľmi chutná a zdravá príloha je zmes ryže a pohánky v pomere 1:1.

Recept – Babičkina pohánková kaša

  • 200 g pohánky
  • 300 g mlieka alebo 150 ml mlieka a 150 ml vody
  • štipka soli
  • trochu masla
  • cukor
  • mletá škorica

Postup

Pohánku vsypeme do osoleného vriaceho mlieka alebo do mlieka s vodou, dobre zamiešame, odstavíme z ohňa a necháme dôjsť pod perinou. Varením sa totiž množstvo najcennejších látok, ako rutínu a vitamínov znižuje. Porcie pokvapkáme rozpusteným maslom a posypeme cukrom a škoricou.

Pre zmenu môžeme do pohánkovej kaše vmiešať cibuľku, podusené huby alebo bryndzu.