Pakostnica – dna

Pakostnica (dna) bývala označovaná ako choroba kráľov a bohatých ľudí. Označovala sa aj ako ochorenie z prejedania a nadmernej konzumácie alkoholu, či choroba z dostatku. V súčasnosti sa vyskytuje čoraz častejšie v  blahobytnejších spoločenských vrstvách spoločnosti, architektov nevynímajúc. Muži bývajú postihnutí častejšie ako ženy.

Čo je to pakostnica?

Dna (pakostnica, arthritisurica) patrí medzi zápalové reumatické ochorenia, ktoré majú príčinu v poruchách látkovej premeny (metabolická príčina). Vzniká ako zápalová reakcia organizmu na prítomnosť kryštálikov kyseliny močovej v  kĺbovom prostredí.

Základným predpokladom vzniku dny je však v prvom rade prítomnosť zvýšenej hladiny kyseliny močovej v krvi, ktorá však nemusí nutne znamenať, že architekt už pakostnicu má (je tomu tak asi u 10% vyšetrených a vtedy hovoríme o asymptomatickej – bezpríznakovej – hyperurikémii). Určite však je varovným signálom akejsi „neprístojnosti či pochabosti“ v organizme.

Samotná dna vzniká až vtedy, keď sa  kryštáliky kyseliny močovej vyzrážajú v kĺboch a vznikne bolestivá zápalová reakcia. Niekedy sa môže nepríjemne prejaviť aj v obličkách – vznikom piesku i kamienkov a následnej obličkovej koliky. Býva to najmä pri dlhodobo neliečenom zvýšení hladiny kyseliny močovej.

Nárast hladiny kyseliny močovej v krvi môže mať množstvo príčin. Zvyčajne je to v podobe:

  • sprievodného ochorenia (pozor, niekedy aj onkologického)
  • diétnej chyby
  • užívania niektorých liekov (salicyláty)

Vyskytujú sa však aj situácie, kedy žiadna príčina ani sprievodné ochorenie nie je pozorované. Vtedy ide pravdepodobne o tzv. primárnu dnu a dôvodom jej výskytu môžu byť tiež genetické predpoklady.

Pri zisťovaní dedičného „prameňa“ však uvádza iba štvrtina takto postihnutých prítomnosť dny u príbuzenstva. Napriek tomu je však vhodné, ak má architekt v príbuzenstve výskyt pakostnice, vyšetriť mu krv na hladinu kyseliny močovej preventívne.

Ako vyzerá záchvat pakostnice?

Najtypickejší prejav pakostnice, tzv. akútny záchvat dny, postihuje najčastejšie koreňový kĺb na palci nohy. Môže však postihnúť aj koleno alebo kĺby na rukách. Zasiahnutých môže byť aj niekoľko kĺbov súčasne.

  • Záchvat dny vzniká najčastejšie v noci, z  plného zdravia. Kĺb opuchne, dostane červenú až fialovú či modrastú farbu a stane sa mimoriadne bolestivým. Záchvatu môžu niekedy predchádzať určité prejavy ako:
  • nevoľnosť
  • nadúvanie
  • potenie
  • svalové bolesti

Záchvat dny býva časovo ohraničený, väčšinou trvá 4 až 7 dní, vo vzácnych prípadoch dlhšie (viac ako mesiac). Pri okamžitej liečbe však ustupuje už po 36 hodinách.

Tento typ záchvatu môže vyvolať „nárazová“ diétna chyba, napr. konzumácia vnútorností, zabíjačkových jedál, najčastejšie v kombinácii s alkoholom. Príčinou však môžu byť aj „banálne“ infekcie (chrípka, angína), duševný stres, prepracovanie, pár namáhavých pracovných týždňov, drobné poranenia.

Ako sa tomu vyhnúť?

Pomerne vysoký počet postihnutých má zdroj zvýšenej hladiny kyseliny močovej vo výraznejšom príjme purínov v strave. Puríny (ako napr. adenín a guanín) sú súčasťami kyselín jadier buniek a patria medzi ich základné stavebné bloky. Vyskytujú sa vo všetkých ľudských a živočíšnych bunkách.

Podstatou pre zníženie hladiny kyseliny močovej je teda:

  • špecializovaná diéta s konzumáciou potravín, ktoré majú minimálny obsah purínov
  • pitie dostatočného množstva neutrálnych tekutín, aby sa mohla kyselina močová lepšie vylúčiť
  • redukcia konzumácie alkoholu

Nezriedka stačí iba upraviť váhu o niekoľko kilogramov smerom nadol. V prvom rade je však dôležité myslieť na to, že aj mladý architekt môže mať dnu…

Pri žiadnom ochorení kĺbov nie je diéta taká dôležitá ako pri dne!

Rovnako je potrebné vedieť, že až 80% chorých na pakostnicu máva poruchu látkovej premeny (metabolizmu) tukov. Preto je vhodné pri ťažkostiach, ktoré upozorňujú na možný vznik dny, vyšetrovať nielen hladinu kyseliny močovej, ale aj tukových látok (triglyceridy, cholesterol) a homocysteínu.

Okrem toho, asi 15% postihnutých môže mať cukrovku, čo znamená, že k vyšetreniam sa pridáva aj zisťovanie hladiny krvného cukru. Tieto dodatočné údaje sú potrebné pre stanovenie vhodných diétnych opatrení, aby nedochádzalo k tzv. kríženiu diét.

Štádium chronickej dny, vedúce k deštrukcii kĺbovinvalidite je veľmi zriedkavé. Prognóza ochorenia je teda vo všeobecnosti dobrá, pri dodržiavaní prevencie a  liečby nie je prekážkou pre tvorivý pracovný proces.

Treba však myslieť na to, že len určité malé percento postihnutých má iba jeden záchvat a ďalej sú už prakticky zdraví. U väčšiny sa môžu záchvaty opakovať, a tak v žiadnom prípade nie je možné podceňovať kontroly u špecialistu (aj keď už ťažkosti nie sú prítomné) a príslušnú liečbu.

Príloha:

Obsah purínových látok v potravinách

(v 100 g jedla podiel purínovej látky v mg)

Mäso

  • mäso hovädzie            40
  • mäso konské                0
  • mäso baranie              46
  • mäso teľacie               48
  • mäso bravčové           48
  • šunka                          24

Vnútornosti

  • pečeň                        95
  • jazyk hovädzí            55
  • krv                             10 – 55
  • obličky                       80
  • špik                            33
  • mozog                        40
  • slezina                        104

Hydina, zverina

  • holub                         80
  • králik                         38
  • kura                           40
  • bažant                        35
  • srnčie                         39
  • zajac                           38

Ryby

  • kapor                          54
  • losos                           22
  • pstruh                        56
  • sardinky                    120
  • sleď                            69
  • sardinky v oleji        540
  • šťuka                          48
  • krab                           39

Mlieko, vajcia

  • mlieko kravské         1
  • vajce                         2
  • bielok                       1
  • žĺtok                         5

Tuky, orechy, kakao

  • slanina anglická         25
  • gaštany                       16
  • kakaový prášok          1900
  • mandle                        9
  • lieskové oriešky         10
  • vlašské orechy            8

Múka a pekárenské výrobky

  • žitná múka                              0
  • pšeničná múka                       0
  • chlieb celozrnný žitný            14
  • pečivo obyčajný                     8
  • ovsené vločky                        30

Zemiaky, strukoviny, zelenina

  • zemiaky                                  6
  • šošovica                                  70
  • hrach                                      45
  • fazuľa                                     44
  • zeler                                        10
  • cibuľa                                     1
  • fazuľové struky                      5
  • hrášok zelený                         80
  • kaleráb                                    5
  • karfiol                                     10
  • mrkva                                     2
  • uhorky                                    3
  • pór                                          3
  • rajčiaky                                  4
  • reďkovky                                6
  • cvikla                                      5
  • šalát hlávkový                        5
  • špenát                                    23
  • kel                                          5
  • kapusta biela                        5
  • kapusta červená                   8
  • huby                                     5

Ovocie

  • čučoriedky                             2
  • hrušky                                    1
  • jablká                                      1
  • jahody                                    5
  • marhule                                 0
  • slivky                                      1
  • hroznové víno                       1
  • pomaranče                            1

Potraviny zakázané:

  • vnútornosti
  • mladá hydina
  • údeniny, mäsové extrakty
  • silné vývary
  • morské ryby, predovšetkým sardinky a sardely
  • hrach, šošovica, fazuľa
  • špenát, zelený hrášok
  • figy
  • čokoláda, silné kakao
  • silný ruský čaj
  • káva
  • alkoholické nápoje
  • korenie – čierne korenie, paprika
  • nové korenie, tymián
  • muškátový kvet, muškátový oriešok
  • bobkový list, zázvor

Potraviny odporúčané

  • tuky – olej, maslo, margarín
  • mlieko a mliečne výrobky – všetky druhy
  • okrem pikantných syrov
  • mäso – iba výnimočne, nie mäso mladých zvierat
  • zelenina – okrem zakázaných druhov
  • ovocie – všetky druhy okrem fíg
  • korenie – petržlenová vňať, majoránka, pažítka
  • rasca, kôpor

Dvakrát týždenne zaradiť iba ovocnú a zeleninovú stravu. Ak to vyhovuje, môže sa zaradiť až štyrikrát týždenne, avšak častejšie nie.

Pri stabilizácii ochorenia sa môžu do jedálnička pridať malé množstvo mäsa alebo sladkovodné ryby.

Technologické postupy varenia, ktoré sa môžu použiť: varenie a dusenie.