Lososové cestoviny na šampiňónoch a mladej cibuľke

Ide opäť o jeden zo zdravých receptov, ktorý môže byť inšpiráciou napríklad aj na dnešný obed. Na klasických múčnych cestovinách nie je nič zlé, no dá sa nájsť aj zdravšia alternatíva.
Bezlepkové cestoviny použité v recepte sú vyrobené z koreňa plodiny Konjac (Amorphophallus konjac), ktorá rastie v oblasti východnej Ázie, pričom obsahujú menej ako 1 % sacharidov, takže sú vhodné do akejkoľvek diéty.
Čo potrebujeme
- filet z lososa
- 2 ks mladej cibuľky
- 6 ks šampiňónov
- 2 strúčiky cesnaku
- kokosový tuk alebo Ghee maslo
- 3 PL nastrúhaného ovčieho syra – Pecorino
- 1 balenie cestovín z koreňa Konjac
- himalájska soľ
Postup
- Na masle opražíme nakrajané cibuľky, cesnak a šampiňóny
- Pridáme cestoviny, ktoré sme predtým 3 minúty varili v slanej vode a 2 PL syra
- Lososa nakrájame na malé kúsky, osolíme, okoreníme a krátko opečieme z oboch strán
- Naservírujeme cestoviny, na vrch poukladáme lososa a posypeme zvyšným syrom
Losos je kvalitným zdrojom bielkovín, ale aj tukov (prevažne zdravých nenasýtených mastných kyselín, ktoré znižujú nezdravý – LDL – cholesterol). Výrazný je tiež podiel vitamínov skupiny B, najmä B12 (v 100 g je až 130 % dennej potreby tohto vitamínu), ktorý je výborný pre podporu tvorby červených krviniek, fungovanie centrálneho nervového systému a zažívacieho ústrojenstva.
Tiež je jedným z najlepších prírodných zdrojov selénu, ktorý zabraňuje oxidatívnym reakciám voľných radikálov, čím pomáha zachovať mladosť tkanív a ich pružnosť (je výborný na zlepšenie kvality vlasov a nechtov).
Cestoviny z koreňa Konjac sú bezlepkové, neobsahujú cukor, ale polysacharid – Glukomanán, ktorý sa tiež používa ako výživový doplnok pri znižovaní hmotnosti, úprave cholesterolu, pri cukrovke, zápche, ale napríklad aj pri problémoch s akné.
Šampiňón v čerstvom stave obsahuje až 93 % vody, ktorú pri varení stratí, ale je výborným zdrojom vlákniny podporujúcej trávenie a vitamínu B3, ktorý podporuje funkciu zažívacieho ústrojenstva, kože a nervov, ale hlavne má nenahraditeľnú úlohu pri premene potravy na energiu.
Mladá cibuľka aj cesnak sú podobne ako losos kvalitným zdrojom vitamínov skupiny B, no tiež obsahujú vitamín C – antioxidant podporujúci imunitný systém. Mladá cibuľka tiež obsahuje alylové sulfidy, čo sú látky, ktoré nás chránia pred rakovinou žalúdka, kože, pažeráka.