Máte doma veľa orechov a neviete, ako ich spracovať? Poradíme vám!

Orechy sú nielen lahodnou pochúťkou plnou nutričných hodnôt, ale aj vynikajúcim základom pre kreatívne kulinárske experimenty. Ak máte doma zásobu orechov a hľadáte inšpiráciu, ako ich využiť, ste na správnom mieste. V tomto článku vám predstavíme nielen možnosti spracovania orechov, ale aj tipy na skladovanie, aby zostali čo najdlhšie čerstvé.

Skladovanie orechov: čerstvosť ako priorita

Predtým, než sa pustíte do kulinárskych experimentov s orechmi, je dôležité venovať pozornosť ich skladovaniu. Vďaka správnemu skladovaniu zostanú orechy čo najdlhšie čerstvé a chutné. Zároveň tak zabránite ich nežiaducemu žltnutiu.

Ako správne uchovávať orechy?

Stabilita orechov sa neodvíja, ako si mnoho ľudí myslí od celkového množstva tuku a oleja, ale konkrétne od obsahu polynenasýtených mastných kyselín.

  • Vlašské orechy: Skladujte v chlade a tme. Celé orechy vydržia až šesť mesiacov, mleté ​​alebo nakrájané potom 3-4 mesiace. Vlašské orechy sú vďaka svojej vyššej koncentrácii polynenasýtených mastných kyselín na žltnutie náchylnejšie.
  • Mandle: Mandle majú naopak týchto kyselín menej. Aj tak ich uchovávajte v suchu a tme. Celé mandle môžu vydržať až rok, mleté ​​asi 6-8 mesiacov.
  • Lieskové oriešky: Uchovávajte v chlade. Celé lieskové orechy si zachovajú chuť až šesť mesiacov.
  • Makadamové orechy: Celé makadamové orechy si udržia pri správnom skladovaní svoju čerstvosť až rok. Aj napriek vysokému obsahu tukov si tento orech udrží svoju čerstvosť dlhšie, pretože obsah polynenasýtených mastných kyselín je veľmi nízky.
  • Kešu orechy: Kešu uchovávajte v suchu a tme. Kešu orechy sú najlepšie do 6 mesiacov. Žltnutie možno jednoducho spoznať pomocou žltej farby orechov a tiež scvrknutie plodu.

Spracovanie orechov: stačí trochu kreativity

1. Orechové maslá

Vyrobte si vlastné domáce orechové maslá. Stačí orechy upiecť, olúpať a rozmixovať. Môžete skombinovať rôzne druhy orechov pre jedinečnú chuť. Podľa chuti môžete prípadne pridať trochu medu, škoricu, vanilkový extrakt alebo soľ na celkové dochutenie krému. Orechový krém môžete následne využiť na mazanie toastov, ako dochutenie do ovsených kaší alebo maškrtiť len tak samotný.

2. Orechové cesto a múka

Mleté orechy je možné využiť pri pečení ako náhradu časti múky. Najznámejšia je asi mandľová múka, pistáciová alebo múka kešu. Využiť možno však aj ďalší druh orechov. Orechové múky dodajú dezertom nielen skvelú chuť ale predovšetkým skvelý nutričný základ.

Orechy treba zo všetkého najskôr upiecť. Upečené orechy následne pomeľte najľahšie asi v mixéri. Použiť je možné aj mlynček na kávu. Dôležitá je predovšetkým skutočne jemná konzistencia. Mletú orechovú múku potom preosievajte cez sito, aby ste odstránili väčšie kúsky a získali ešte jemnejšiu textúru.

3. Sladké a slané pokrmy

Orechy sú skvelým doplnkom do sladkých dezertov aj slaných pokrmov. Pridajte ich do šalátov, cestovín, alebo si ich užite v kombinácii s medom ako sladký zákusok.

4. Orechové nápoje

Vyskúšajte pridať mleté ​​orechy do smoothie alebo ich použite pri výrobe domáceho orechového mlieka. To všetko dodá vašim nápojom nielen bohatú chuť, ale aj kvalitné výživové hodnoty.

Skrátka, možností, ako využiť orechy, je mnoho. Popustite uzdu kreativite a objavte nové dimenzie chuťových zážitkov. Nezabudnite však ani na správne skladovanie, aby ste si mohli užívať čerstvé a chutné orechy čo najdlhšie!

Zdroj obrázku: AdobeStock