Účet zadarmo: Ušetrite na bankových poplatkoch

Čo sa týka bankových služieb, Slováci sú ešte stále pomerne konzervatívni. Online nástroje síce využívajú stále častejšie, avšak svoje návyky súvisiace napríklad s bankovými účtami či sporiacimi produktami menia len veľmi pomaly. A tak míňajú každý mesiac nemalé peniaze na zbytočných poplatkoch. Zmeniť sa to dá celkom jednoducho.

Posledné dva roky sme vplyvom dvojcifernej inflácie museli do našich peňaženiek načrieť výrazne hlbšie ako roky predtým. Začali sme hľadať spôsoby ako ušetriť, pokiaľ by to bolo možné, bez výraznejších obmedzení v našom životnom štýle. Desiatky aj stovky eur je možné ušetriť napríklad na bankových poplatkoch a úrokoch.

1. Refixácia a refinancovanie hypotéky

Úrokové sadzby na hypotékach počas jedného roka vzrástli približne štvornásobne. Refinancovanie hypotéky, teda prenesenie hypotekárneho úveru do inej banky po skončení fixácie, preto nie je také výhodné, ako tomu bolo pri úrokoch pod jedno percento. Oveľa viac sa v súčasnosti hovorí o refixácii hypotéky – t.j. o nastavení nových podmienok a dĺžky obdobia, počas ktorého budú nové podmienky platiť (predovšetkým sa jedná o výšku úrokovej sadzby a výšky splátok). Málokto vie, že o novú hypotéku môže požiadať už niekoľko mesiacov pred koncom zafixovaného obdobia. Môže si dať vypracovať ponuky v rôznych bankách a podľa ponúkaných podmienok sa rozhodnúť, do ktorej banky svoj úver prenesie.

Je potrebné myslieť na to, že výšku splátky úveru neovplyvňuje len úroková sadzba. Dôležitejším ukazovateľom je RPMN (ročná percentuálna miera nákladov), ktorá zahŕňa všetky poplatky, ktoré sú s daným úverom spojené. A v neposlednom rade aj dĺžka splatnosti úveru. Platí, že čím dlhšia je splatnosť, tým menšia je splátka. Inak povedané, ak očakávate výrazný nárast splátky vašej hypotéky z dôvodu nárastu úrokovej sadzby, predĺžením splatnosti ju môžete znížiť. Napríklad v mBank môžete získať hypotekárny úver s dobou splatnosti až do 40 rokov. Potrebné je tiež pripomenúť, že ak máte obmedzené príjmy, vďaka dlhšej splatnosti vám banka môže schváliť vyšší úver. Na to je dobré myslieť nielen pri refixácii, ale aj pri žiadaní o nový, prvý, úver.

2. Spájanie úverov

Ďalším spôsobom ako je možné ušetriť na bankových poplatkoch je konsolidácia – spájanie úverov do jedného výhodnejšieho. Nakoľko najlepšie podmienky vzhľadom na úrokové sadzby a dobu splatnosti má hypotekárny úver, najčastejšie je výsledkom konsolidácie spojenie nevýhodných úverov práve do hypotéky. Spotrebné úvery, povolené prečerpanie, kontokorentné úvery či kreditné karty majú krátke doby splatnosti a vysoké úroky. Ich spojením do hypotéky je možné znížiť celkovú splátku aj o stovky eur a ušetriť tiež na poplatkoch či preplatení.

3. Platenie za bankový účet je prežitok

Ak sme na začiatku spomínali, že Slováci sú vo využívaní bankových služieb konzervatívni, azda najviac sa to prejavuje pri bankových účtoch. Ide o základnú službu, ktorú banka poskytuje svojim klientom. Tí „zo zvyku“ roky nemenia banku a platia častokrát zbytočne za služby, ktoré môžu mať v inej banke zdarma. Alebo za tie, ktoré nepotrebujú. Ako príklad je možné uviesť mBank, ktorej klienti využívajú mKonto – účet zadarmo. Klienti neplatia za založenie, vedenie ani zrušenie účtu, za prichádzajúce ani odchádzajúce platby, za zadanie, zmenu či zrušenie trvalých príkazov, za inkasá ani za výbery od 70 eur z bankomatov doma ani v zahraničí. Zdarma majú tiež vedenie karty k účtu, ak ňou zaplatia za služby a tovary sumárne počas mesiaca minimálne v hodnote 70 eur. 

Za množstvo zo spomínaných služieb klienti v niektorých bankách platia. Výberom vhodného bankového účtu je tak možné ušetriť desiatky eur ročne. Rovnaké platí nielen pre obyvateľov – fyzické osoby, ale aj pre podnikateľov. Rozdiely v poplatkoch za podnikateľské bankové účty sú ešte výraznejšie ako u fyzických osôb, ušetriť preto môžu ešte viac. Ako jedna z mála bánk má mBank takmer identické podmienky pre fyzické osoby aj podnikateľov. Podnikateľský účet mKonto Biznis je podobne ako mKonto pre občanov bez zbytočných poplatkov.