Vegánska torta – recept na čokoládovú, mrkvovú a ovocnú

Vegánska strava sa stáva stále populárnejšou nielen medzi tými, ktorí sa rozhodli pre vegánsky životný štýl, ale aj medzi tými, ktorí sa chcú občas vyhnúť živočíšnym produktom. Vegánske torty ponúkajú rovnakú sladkú radosť ako tradičné recepty, no bez použitia mlieka, vajec a iných živočíšnych produktov. Ako uvariť veganskú tortu?

Recepty vegánskych toriet sú nielen morálne výhodné, ale aj chutné a zdravšie alternatívy k tradičným receptom. Možno experimentovať s rôznymi kombináciami ingrediencií a objavovať svet vegánskeho pečenia, kde sa sladkosť stretáva s etickým prístupom k jedlu.


KĽÚČOVÉ INFORMÁCIE ČLÁNKU

  • Vegánske torty ponúkajú pestrosť vo svete sladkostí s možnosťami ako čokoládová, mrkvová či ovocná torta s jahodami, pri ktorých sa nepoužívajú žiadne živočíšne produkty.
  • Základné ingrediencie vegánskych tort sú často rastlinné, ako napríklad rastlinné mlieko, múka, ovocie a iné náhrady pre maslo, vajíčka a mlieko.
  • Chuťové rozmanitosti receptov vegánskych tort ponúkajú prekvapivé kombinácie a kreatívne prístupy k príprave, čím obohacujú vegánske dezerty.
  • Zdravšie alternatívy sú dôležitou súčasťou vegánskych tort, ponúkajúc zdravšie možnosti ako napríklad nízkosacharidové, bezlepkové či bez rafinovaného cukru.
  • Vegánsky tortový krém je kľúčovou súčasťou vegánskych tort, ktorý sa vyrába bez využitia mlieka, masla či vajec, a často sa vytvára na báze orechov, avokáda alebo rastlinných tukov.

Vegánska čokoládová torta – recept

Tí, ktorí preferujú vegánsky prístup k stravovaniu alebo jednoducho hľadajú nové a lahodné chuťové zážitky, môžu skúsiť tento recept na vegánsku čokoládovú tortu. Táto pochúťka nie je len pre tých, ktorí sa zaviazali k rastlinnej strave, ale aj pre všetkých, ktorí si želajú objaviť výnimočnú chuť čokolády v jedinečnej podobe.

Ingrediencie na korpus

  • 2 šálky múky
  • 1 ½ šálky trstinového cukru
  • ¾ šálky kakaového prášku
  • 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • 1 ¾ šálky vody
  • ½ šálky rastlinného oleja
  • 2 lyžice octu (jablčný alebo biely)

Ingrediencie na krém

  • 1 šálka vegánskeho margarínu
  • 2 šálky práškového cukru
  • ½ šálky kakaového prášku
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 2-3 lyžice rastlinného mlieka (podľa potreby)

Postup

  1. Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia a vymastite tortovú formu alebo použite papier na pečenie.
  2. V miske zmiešajte suché ingrediencie: múku, cukor, kakaový prášok, sódu bikarbónu a soľ.
  3. Pridajte vodu, olej a ocot. Dôkladne premiešajte, aby ste získali hladké cesto.
  4. Nalejte cesto do pripravenej formy a pečte 30-35 minút, alebo kým drevená palička zapichnutá do stredu korpusu nevyjde suchá.
  5. Nechajte korpus úplne vychladnúť pred pokračovaním.
  6. Vo veľkej miske zmiešajte vegánsky margarín, práškový cukor a kakaový prášok.
  7. Pridajte vanilkový extrakt a postupne pridávajte rastlinné mlieko podľa potreby, až kým nezískate krémovú konzistenciu.
  8. Krém dobre vymiešajte, aby bol hladký a krémový.
  9. Ak je korpus úplne vychladený, opatrne ho vyberte z formy a položte ho na podnos.
  10. Rozrežte korpus na polovicu, takže získate dva pláty.
  11. Na spodný plat nanesiete vrstvu krému a následne ho prikryjete druhým plátom.
  12. Zvyšný krém nanesiete na vrch a okraje torty. Môžete ju ďalej ozdobiť hrozienkami, orechmi alebo čerstvým ovocím.

Po vychladnutí je vegánska čokoládová torta pripravená na podávanie. Táto sladká dobrota určite poteší všetkých, bez ohľadu na to, či sú vegáni alebo nie. Čokoládu možno skúsiť nakombinovať aj s kokosom, ktorých chute sa dopĺňajú, napríklad touto čokoládovo-kokosovou fit tortou.

Táto vegánska čokoládová torta je lahodný dezert, ktorý neobsahuje žiadne živočíšne produkty.

Vegánska mrkvová torta – recept

Týmto receptom si môže každý osladiť svoj deň a zároveň sa tešiť z vedomia, že si dopraje niečo chutné a zdravé. Vegánska strava nemusí byť nudná, a táto vegánska mrkvová torta to dokazuje svojou výnimočnou chuťou a kvalitnými ingredienciami. Oproti tradičnej mrkvovej torte s mascarpone je ľahšia a využíva zdravšie varianty surovín.

Ingrediencie na korpus

  • 250 g hladkej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • ½ ČL soli
  • 2 ČL škorice
  • 1 ČL muškátového orieška
  • 300 g hnedého cukru
  • 255 g strúhanej mrkvy
  • 2 PL mletého ľanového semienka so 6 PL vody
  • 120 ml repkového oleja alebo iného rastlinného oleja
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 PL jablčného octu
  • 100 g nasekaných vlašských orechov

Ingrediencie na krém

  • 480 g práškového cukru
  • 112 g rastlinného masla
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 ČL jablčného octu
  • 2-3 PL citrónovej šťavy

Postup

  1. Rúru predhrejte na 180 °C a dve 20-centimetrové formy vysypte múkou.
  2. Do misky preosejte múku a prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ, škoricu a muškátový oriešok. Premiešajte a pridajte hnedý cukor a mrkvu.
  3. Pripravte si ľanovú zmes pridaním 2 polievkových lyžíc mletých ľanových semienok do misky so 6 polievkovými lyžicami horúcej vody. Nechajte ju minútu odstáť, aby sa stala lepkavou.
  4. Do cesta pridajte ľan, olej, vanilkový extrakt, jablčný ocot a nasekané vlašské orechy.
  5. Cesto rovnomerne rozdeľte do dvoch pripravených tortových foriem.
  6. Pečte 30 minút alebo dovtedy, kým špáradlo zapichnuté do stredu jedného z koláčov nevyjde čisté.
  7. Kým koláče chladnú, pripravte si polevu.
  8. Do misy mixéra pridajte práškový cukor, rastlinné maslo, vanilkový extrakt, jablčný ocot a 2 lyžice citrónovej šťavy.
  9. Začnite miešať na nízkych otáčkach a postupne ich zvyšujte, kým nebude poleva hustá a hladká.
  10. Ak je poleva príliš hustá, pridajte ďalšiu polievkovú lyžicu citrónovej šťavy, po kvapkách a len toľko, koľko je potrebné na dosiahnutie roztierateľnej konzistencie.
  11. Tortu polejeme a vrch ozdobíme nasekanými vlašskými orechmi.

Výsledkom je lahodná vegánska mrkvová torta, ktorá neobsahuje žiadne živočíšne produkty. Táto torta je plná vitamínov a minerálov z mrkvy, zároveň je sladká a šťavnatá vďaka ďalším ingredienciám.

Mrkvová torta môže byť zdravou voľbou, najmä ak obsahuje kvalitné ingrediencie a je pripravovaná s ohľadom na výživovú hodnotu.

Vegánska ovocná torta s jahodami – recept

Oveľa viac ako len jednoduchý dezert, vegánska ovocná torta predstavuje skvelú voľbu pre tých, ktorí sa rozhodli prijať vegánsky životný štýl. Táto pochúťka spočíva v dokonale vyváženom spojení chutí a vôní, získaných výhradne z prírodných rastlinných zdrojov.

Ingrediencie na korpus

  • 375 g hladkej múky
  • 480 g pomixovaných jahôd na pyré
  • 200 g kryštálového cukru
  • 1-2 PL cviklového prášku alebo potravinárskeho farbiva
  • 1 PL prášku do pečiva
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • štipka soli
  • 85 g rastlinného mlieka
  • 125 g rastlinného oleja
  • 1 PL jablčného octu alebo citrónovej šťavy
  • 1 ČL vanilkového extraktu

Ingrediencie na krém

  • 180 g vegánsky smotanový syr
  • 170 g rastlinného masla
  • 300-400 g práškového cukru
  • 3 ČL prášku zo sušených jahôd
  • rastlinné mlieko podľa potreby

Postup

  1. Predhrejeme rúru na 180 °C. 2 Okrúhle tortové formy s rozmermi 20 cm vymastíme alebo vyložíme papierom.
  2. Pridáme všetky suché ingrediencie do veľkej misy a miešame, kým nezostanú žiadne hrudky. Pridáme jahodové pyré a mokré prísady do misy a premiešame, kým sa nespojí.
  3. Rozdelíme a nalejeme cesto medzi 2 tortové formy. Korpusy pečieme asi 25-30 minút.
  4. Necháme koláče vychladnúť vo formách asi 10 minút a potom ich vyberieme na mriežku.
  5. Medzitým vymiešame krém v mixéri do zhustnutia. Miešame maximálne 5 minút.
  6. Keď korpusy úplne vychladnú, odrežeme kupolu jedného korpusu. Položíme ho na servírovací tanier a vrstvíme krém. Prikryjeme druhým korpusom a zvyšok krému použijeme na ozdobu.
  7. Tortu možno ozdobiť čerstvými jahodami alebo podľa želania.

Túto vegánsku ovocnú tortu je potrebné až do podávania skladovať v chladničke. Pred servírovaním by sa mala nechať zohriať na izbovú teplotu približne 30 minút. Zvyšky vydržia v chladničke 5 dní alebo v mrazničke (bez čerstvých jahôd) 1 mesiac.

Táto vegánska jahodová torta môže byť skvelou voľbou pre stretnutia, najmä ak sa zúčastňujú ľudia so špeciálnymi stravovacími preferenciami, ako sú vegáni alebo osoby s intoleranciou na mliečne výrobky.

Základné ingrediencie vegánskej torty

Základ vegánskych toriet tvoria rôzne druhy múky (napríklad pšeničná, ražná, kokosová), rastlinné mlieka (mandľové, sójové, ovsené), vegánske tuky (kokosový olej, rastlinné oleje) a náhrady za vajíčka (chia semienka, ľanové semienka). Tieto ingrediencie poskytujú vynikajúcu textúru a chuť bez použitia živočíšnych produktov.

Chuťové rozmanitosti receptov vegánskych toriet

Vegánske torty môžu byť rovnako chutné a rozmanité ako ich tradičné náprotivky. Od klasických čokoládových a vanilkových po exotické kombinácie ovocia a orechov. Závisí to len od kreativity a chuťových preferencií.

Pri vytváraní receptov vegánskych toriet je obzvlášť dôležité vnímať širokú škálu chuťových možností, ktoré ponúkajú rôzne rastlinné ingrediencie. Zatiaľ čo tradičné recepty často spočívajú vo vajciach a mlieku, vegánske varianty môžu využívať rôzne plody, oriešky, semienka a rastlinné tuky na dosiahnutie jedinečných a bohatých chutí.

Zdravšie alternatívy – torta pre vegánov

Torty pre vegánov často obsahujú zdravšie ingrediencie, ako sú orechy, semená, ovocie a celozrnné múky. Tieto zložky pridávajú nielen výnimočnú chuť, ale aj nutričnú hodnotu, čo robí z vegánskych toriet vhodnú voľbu pre tých, ktorí dbajú na svoje zdravie.

Vegánsky tortový krém

Pri príprave vegánskych toriet nie je nutné sa vzdať bohatých a krémových zážitkov. Vegánske tortové krémy môžu byť rovnako nasiaknuté a nádherne nadýchané, ak nie viac, ako ich tradičné varianty. Tu sú niektoré vychytávky, ako dosiahnuť dokonalý vegánsky tortový krém bez použitia živočíšnych produktov.

Kokosový krém

Kokosový krém je skvelou náhradou za tradičné mliečne krémy. Stačí chladiť plechovku kokosového mlieka v chladničke, oddeliť tuhý krém od tekutého mlieka a šľahať ho na lahodnú šľahačku. Kombinácia kokosového krému s vanilkou dodáva vegan torte bohatú chuť a jemnú arómu.

Avokádový krém

Pre milovníkov zdravej výživy je avokádový krém výbornou voľbou. Zrelé avokádo sa zmieša s cukrom a vanilkou a vytvorí hutnú krémovú plnku. Avokádo pridáva nielen bohatú textúru, ale aj prospešné tuky a vitamíny.

Pre milovníkov čokolády je čokoládový avokádový krém skvelou voľbou. Avokádo sa spolu s kvalitnou čokoládou mixuje na hladký a bohatý krém, ktorý okamžite prekvapí svojou lahodnosťou.

Orechové maslo

Orechové maslo, ako napríklad maslo z mandlí, lieskovcov alebo kešu, je ďalšou skvelou alternatívou pre prípravu krémových náplní. Tieto maslá pridávajú výraznú chuť a príjemnú konzistenciu. Možno ich primiešať k rôznym krémom na doplnenie chuti.

Rastlinné tuky

Rastlinné tuky, ktoré sú dostupné v obchodoch s potravinami, môžu byť základom pre prípravu krémových náplní. Tieto tuky často obsahujú kokosový olej a iné rastlinné tuky, čím dodávajú krému bohatú konzistenciu.

Pri príprave krémových náplní pre vegan torty možno nechať voľno plynúť svojej kreativite. Pri pečení možno skúšať rôzne kombinácie a objavovať nové chute a textúry, ktoré nadchnú a prinesú sladkú harmóniu bez potreby použitia živočíšnych produktov. Torty pre vegánov prekvapia nielen svojou etickou stránkou, ale aj bohatou chuťou a inovatívnymi prístupmi k príprave dezertov.