Kokosový koláč – najlepší recept na kokosový zákusok

Kokosový koláč je chutný dezert, ktorý reprezentuje tropické chute. Vďaka nadýchaným kokosovým korpusom, bohatej kokosovej náplni či sladkej kokosovej múčke je tento druh koláča dokonalou pochúťkou na každú príležitosť. Ako pripraviť kokosový koláč? Aký kokos použiť?

Ak v kuchyni zostal nevyužitý kokos, príprava kokosového koláča je úžasnou voľbou. Poteší každého, kto miluje chuť kokosu. Pripraviť sa dokonca dá aj koláč z kokosovej múčky.

Aké výhody prináša kokosový zákusok?

Kokos je veľmi výživná a všestranná potravina, ktorá sa dá použiť do rôznych jedál. Je plný dôležitých vitamínov, minerálov a vlákniny. Zo zdravotného hľadiska má veľa výhod. Je napríklad vynikajúcim zdrojom zdravých tukov vrátane kyseliny laurovej, ktorá pomáha chrániť pred srdcovými chorobami.

Je tiež dobrým zdrojom železa, horčíka a draslíka. Obsah vlákniny v kokose môže pomôcť pri trávení. Okrem toho je kokos aj skvelým zdrojom energie. Kokosová múčka je tiež úžasnou bezlepkovou náhradou obyčajnej múky.

Kokos sa dá využiť rôznymi spôsobmi, napr. kokosová múčka ako náhrada pšeničnej múky.

Kokos má všestranné využitie. Dá sa pridať do smoothies či ovsenej kaše, alebo použiť ako posýpka do šalátov. Koláč z kokosovej múčky je výborný ako bezlepkový zákusok, no je vhodný aj pre diabetikov, keďže nezvyšuje cukor. Zdravšou možnosťou dezertu je čokoládovo-kokosová fit torta a pre vegánov a vegetariánov vegánska kokosová torta s rôznymi príchuťami.

Využitie kokosu na pečenie kokosového koláča

Pečenie s kokosom je obľúbený spôsob, ako dezertom dodať jedinečnú chuť a štruktúru. Pre tých, ktorí chcú pripraviť lahodný kokosový koláč, existuje niekoľko tipov, ktoré pomôžu uľahčiť proces a pomôcť s pečením.

Pri výbere druhu kokosu je potrebné zvážiť niekoľko vecí. Drvený kokos je najčastejšie používaným typom kokosu a je k dispozícii v sladených a nesladených variantoch. Na kokosový koláč sa odporúča použiť sladený drvený, resp. strúhaný kokos. Alternatívne sa dajú využiť aj kokosové vločky, ktoré sú o niečo menej sladké, ale stále vytvárajú skvelú chuť.

Pokiaľ ide o zapracovanie kokosu do koláča, existuje niekoľko možností. Kokos sa môže pridať buď ako kokosová posýpka, alebo sa dá do cesta vmiešať, napr. ako kokosová múčka. Prípadne je možné kokos použiť aj ako náplň koláča – samotný alebo v kombinácii s tvarohom či inými prísadami.

Posypanie koláča alebo torty kokosom im dodá nielen vynikajúcu chuť, ale aj príjemnú chrumkavú štruktúru. Kokosová posýpka je častou súčasťou koláčov. Kokosový zákusok tak získava svoj typický vzhľad.

Kokosovo-čokoládový zákusok

Kokosovo-čokoládový zákusok je lahodný dezert, ktorý poteší nejednu spoločnosť. Zákusok je pozostáva z kombinácie úžasných čokoládových chutí a sladkého kokosu. Na tento druh kokosového koláča je treba viac ingrediencií. Na korpus sa musí pripraviť:

  • 100 g hladkej múky
  • 1 PL prášku do pečiva
  • štipka soli
  • maslo
  • 3 vajcia
  • vanilkový extrakt
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g strúhaného kokosu
  • 3/4 šálky mlieka

Na začiatok sa predhreje rúra na približne strednú teplotu v závislosti od konkrétnej pece, napr. 180 °C, a maslom sa vymastí forma na pečenie, prípadne plech.

Na upečenie korpusu sa do veľkej misy preoseje múka, prášok do pečiva a štipka soli. V samostatnej miske sa vymieša maslo s cukrom do svetlej a nadýchanej peny. Postupne sa pridajú vajcia a následne vanilkový extrakt. Potom sa všetko spolu vyšľahá.

Do vyšľahanej zmesi sa pridávajú suché prísady a mlieko. Jemne sa vmieša strúhaný kokos a cesto sa rozdelí do pripravených foriem. Kokosový koláč sa pečie asi 30 minút alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu koláča nevyjde čistá. Koláč sa nechá 10-15 minút vychladnúť.

Na prípravu plnky pre kokosovo-čokoládový zákusok nie je treba mnoho ingrediencií. Každý si môže zloženie upraviť podľa svojich preferencií. Jednou z možností je pudingová náplň s kokosom, na ktorú treba pripraviť:

  • 1 balenie pudingu – čokoládová alebo vanilková príchuť
  • 1 šálka mlieka
  • 2/3 šálky sladených kokosových vločiek
  • 1 šálku šľahačky (smotany)

V stredne veľkej miske sa do pudingu jemne vmieša kokos a pridá sa vyšľahaná smotana alebo hotová šľahačka. Náplň sa rozotrie na pripravený korpus. Pred podávaním sa kokosovo-čokoládový zákusok uloží do chladničky aspoň na 1 hodinu.

Kokosovo-čokoládový zákusok dozdobený čokoládou a ovocím.

Kokosový zákusok sa môže po upečení rôzne ozdobiť. Niekto uprednostní sviežu šľahačku, niekto preferuje rozpustenú čokoládu. Koláč oživí aj čerstvé ovocie. Tiež sa môže posypať strúhaným kokosom, aby vynikla kokosová príchuť. Ďalším typom kokosového koláča môže byť kokosový cheesecake alebo kokosové rezy.

Tradičný kokosový zákusok –⁠ rumové gulôčky obalené v kokose

Rumové guľôčky obalené v kokose sú klasickou sviatočnou pochúťkou, na ktorej si po celom svete pochutnávajú už celé generácie. Tradičný recept na kokosovo-rumové guľky obsahuje rozdrvené sušienky, práškový cukor, kakaový prášok, maslo a, samozrejme, rum. Prísady sa zmiešajú a potom sa z nich robia malé guľôčky. Tie sa obaľujú buď v práškovom cukre, kakaovom prášku alebo v strúhanom kokose.

Príprava kokosovo-rumových guľôčok je skvelý spôsob, ako chutne spracovať sladký nastrúhaný kokos. Chuť rumu sa dokonale spája s kokosom a vytvára lahodnú kombináciu. Tieto výborné a rýchlo pripravené rumové guľôčky sú ideálnou pochúťkou, ktorá oživí každú príležitosť.

S niekoľkými prísadami sú kokosovo-rumové guľky ľahko a rýchlo pripravené. Ingrediencie na rumové guľôčky v kokose:

  • 2 šálky grahamových sušienok
  • 1 šálka sladeného strúhaného kokosu
  • 1/2 šálky práškového cukru
  • 1/3 kakaa
  • 1/3 šálky rozpusteného masla
  • 1/3 šálky tmavého rumu (alebo rumovej arómy)
  • 2 polievkové lyžice kukuričného sirupu
  • 1/4 čajovej lyžičky soli

V stredne veľkej miske sa zmiešajú drvené grahamové sušienky, kokos, kakao a práškový cukor. V samostatnej miske sa zmieša rozpustené maslo, rum (rumová aróma), kukuričný sirup a soľ.

Mokrá zmes sa naleje na suché prísady a všetko sa mieša, kým sa všetko rovnomerne nespojí. Zo zmesi sa vytvarujú guľôčky. Pred podávaním sa obalia v strúhanom kokose.

Rumové guľôčky sú kokosovým zákuskom, ktorý vyžaduje minimum času na prípravu.

Kokosovo-rumové guľky sú vhodné na malé posedenie či väčšiu oslavu. Sú jednoduché na prípravu a vyžadujú minimum času a ingrediencií.

Postupom času sa recept na kokosovo-rumové guľôčky vyvinul tak, že obsahuje rôzne prísady, ako sú orechy, sušené ovocie alebo kúsky čokolády. Niektoré recepty uvádzajú aj pridanie kokosovej smotany alebo kondenzovaného mlieka pre ešte bohatšiu chuť.

Kokosová torta

Kokosová torta môže byť úžasným variantom pre oslávencov, ktorí milujú kokosové koláče. Má lahodnú chuť, no tiež vynikajúco vyzerá. Na kokosovú tortu treba viac ingrediencií:

  • 2 šálky hladkej múky
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/2 šálky zmäknutého masla
  • 1 šálka cukru
  • 2 veľké vajcia
  • 2 čajové lyžičky kokosového extraktu
  • 1 šálka konzervovaného kokosového mlieka
  • 1/2 šálky strúhaného kokosu

Poleva na tortu sa pripravuje samostatne a vyžaduje ďalšie ingrediencie:

  • 1/2 šálky zmäknutého masla
  • 1 balenie mascarpone
  • 2 šálky práškového cukru
  • 1 čajová lyžička kokosového extraktu
  • 2 polievkové lyžice kokosového mlieka z konzervy
  • 1/2 šálky strúhaného kokosu

Rúra sa dopredu nahrieva na 180 °C. Následne sa okrúhla tortová forma vymaže maslom a vysype múkou. V stredne veľkej miske sa zmieša múka, prášok do pečiva, sóda bikarbóna a soľ. V miske stojanového mixéra sa spolu vyšľahá maslo a cukor, kým zmes nie je svetlá a nadýchaná. Po jednom sa pridávajú vajcia a po každom pridaní sa zmes dobre vyšľahá. Vmieša sa kokosový extrakt.

Pri nízkych otáčkach mixéra sa pridávajú suché prísady striedavo s kokosovým mliekom. Šľahajú sa, kým sa nespoja. Napokon sa vkladá strúhaný kokos. Cesto sa naleje do pripravenej formy a pečie 25-30 minút alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá. Potom sa nechá úplne vychladnúť.

Na prípravu polevy sa vyšľahá maslo a mascarpone do hladka. Po jednej šálke sa zašľahá práškový cukor, kým zmes znova nie je hladká. Vmieša sa kokosový extrakt a kokosové mlieko. Nakoniec sa pridá strúhaný kokos, ktorý sa môže použiť aj ako kokosová posýpka torty.

Poleva sa rozotrie na vychladnutý koláč. Pre bohatšiu štruktúru a chuť sa môže korpus rozdeliť a torta naplniť pudingom so strúhaným kokosom.

Pri pečení s kokosom sa dá kreatívne experimentovať. Okrem klasických čokoládovo-kokosových koláčov či tradičných kokosových zákuskov, ako sú kokosovo-rumové guľôčky, sú výborným nápadom aj kokosové lievance alebo kokosový quinoa pudding.