Tipy, ako používať klimatizáciu správne, aby neškodila vášmu zdraviu

Horúčavy spôsobované čoraz teplejším letom sú v našom podnebnom pásme každoročne opakujúcim sa problémom. Príjemné schladenie pomocou klimatizácie si tak dnes dopraje čoraz väčší počet slovenských domácností. Kúpou a inštaláciou však celý proces len začína. Pre efektívne a zdraviu nezávadné využívanie klimatizácie je vhodné osvojiť si pár návykov. Ktoré to sú?

Neprežeňte to s teplotou

Pri vašich začiatkoch s klimatizáciou môže byť lákavé znížiť teplotu v domácnosti na najnižšiu možnú úroveň. Treba však myslieť na to, že najnižšie teploty, ktoré dokáže klimatizácia vo vašej domácnosti zabezpečiť, sú v porovnaní s teplotou vonku výrazne odlišné. 

Pri odchode z domu tak svoje telo vystavíte teplotnému šoku, ktorý môže byť pre slabší organizmus životu nebezpečný. Nehovoriac o tom, že takto nízke teploty nielen zaťažujú jednotku, ale vedú aj k vyššej spotrebe energie. Zvoľte preto radšej mierne nastavenie teploty, aby bol váš priestor príjemne chladný a zároveň šetril energiu a vaše zdravie.

Prenechajte riadenie inteligentnej domácnosti

Mnohé klimatizácie sa dnes dodávajú aj spolu s aplikáciou určenou pre smartfóny. Vďaka nej viete používanie klimatizácie ešte viac zefektívniť. Nastavenie časových okien dokáže akákoľvek jednotka cez ovládač. V prípade nepravidelných príchodov domov si zas môžete kedykoľvek vašu klimatizáciu zapnúť pohodlne na diaľku. 

Niektoré aplikácie tiež ponúkajú možnosť zautomatizovať zapnutie klimatizácie podľa vašej polohy. Jednotka sa tak spustí vtedy, keď aplikácia na základe GPS polohy vyhodnotí, že sa blížite domov. Ak v tomto prípade zohľadníte aj spomenuté vhodné nastavenie teploty, doma vás bude čakať príjemne vychladený priestor bezpečný pre vaše zdravie.

Zdroj: pexels.com / Max Vakhtbovycn

Myslite na správne umiestnenie

Umiestnenie vnútornej jednotky je ďalším kľúčom k efektívnemu využívaniu vašej klimatizácie. Aby ste sa vyhli zdravotným problémom, umiestnite svoje zariadenie tak, aby chladný vzduch nefúkal priamo na vás. Okrem toho je vhodné odstrániť z okolia všetky prekážky, ako je nábytok alebo rastliny, ktoré by mohli brániť optimálnemu prúdeniu vzduchu. Tým zabezpečíte, že bude jednotka fungovať hladko a efektívne.

Nezanedbajte čistenie a revíziu

Kľúčom k čistému a zdravému ovzdušiu v domácnostiach s klimatizáciou sú jej filtre. Pravidelné čistenie a výmena filtrov zabraňuje upchávaniu systému prachom a nečistotami a zaisťuje optimálne prúdenie vzduchu a výkon. Pravidelnosť výmeny závisí od viacerých faktorov. Častejšia údržba a starostlivosť sa odporúča v domácnosti, ktorej členovia trpia alergiami alebo dýchacími ťažkosťami, či v domácnostiach so zvieratami. 

Okrem pravidelnej údržby však netreba zabúdať ani na revíziu pred letnou sezónou. Pravidelné kontroly môžu včas zachytiť potenciálne problémy, zabrániť nákladným opravám a zabezpečiť zdraviu nezávadný a konzistentný výkon počas letných mesiacov.

Zdroj: pexels.com / Max Vakhtbovycn

Využívanie klimatizácie so sebou prináša tepelný komfort počas celého roka. Myslite na dodržiavate našich tipov a užívajte si príjemné prostredie bez obáv o svoje zdravie aj počas najhorúcejších mesiacov.

Zdroj cover foto: pexels.com / Rachel Claire