Ako si vybrať ten správny nábytok do vášho nového domova?

Zariaďovanie svojho vysnívaného domova je veľmi príjemnou, no zároveň aj zodpovednou činnosťou. Kúsky nábytku a ich usporiadanie rázom zmenia prázdnu izbu na domov – vaše útočisko, priestor, kam sa chcete každý deň s láskou vracať. Kladiete si otázku, aký nábytok je pre vás ten pravý? V tomto článku vám predstavíme pár rád, ktoré vám pri konečnom rozhodovaní určite pomôžu.

Zmapujte si priestor

V prvom rade si premyslite ako daný priestor využívate a potom vytiahnite meter a merajte. Prechádzajte zbytočným problémom a uistite sa, že aj napriek nábytku s väčšími rozmermi sa budete môcť nerušene pohybovať po byte či dome a miestnosť bude pôsobiť vzdušne.

Nechcete predsa umiestniť, napríklad, obrovský gauč do malej obývacej izby a spôsobiť tým, že priestor bude zrazu vyzerať preplnene. V dnešnej dobe sú už skôr populárne moderné spálne a dizajnové kúpeľne s nikou.

Vyberte si štýl

Uprednostňujete škandinávsky, minimalistický, štýl s čistými líniami ladený do neutrálnych tónov farieb alebo ste zástancami rustikálneho nábytku obohateného o detaily, ktoré nikto neprehliadne? Jednou z prvých vecí, ktorú by ste, pred začatím procesu zariaďovania, mali urobiť je práve voľba štýlu, v ktorom budete následne zariaďovať svoje bývanie.

Netreba sa báť ani kombinácie viacerých štýlov, no kombinujte s citom. Internetové stránky či katalógy o bývaní vám ponúkajú množstvo inšpirácií a je len na vás ako sa rozhodnete.

Nenakupujte pod tlakom

Nemajte pocit, že ste pod tlakom a nenakupujte bezhlavo. Rozhodnite sa, čo je pre vás najdôležitejšie, a teda s čím začnete. Nemusíte predsa všetko zariadiť alebo vymeniť naraz.

Ak sa jedná o prerábku starého bytu či domu – začnite položkami, ktorých výmena je nevyhnutná pre bežný chod domácnosti. Ak sa jedná o nový nezariadený byt, prvotne investujte do vstavaného nábytku, odkladacích stolíkov, kvalitných postelí a vecí, bez ktorých fungovať nemôžete. Aj tu platí staré známe “menej je niekedy viac” – veď dolaďovaniu detailov sa môžete venovať aj neskôr.

Myslite na pohodlie a dbajte na funkčnosť

Máte malé deti či domáce zvieratá? Svoj vysnívaný domov zariaďujte s ohľadom na vaše špecifické potreby. Ak ste spoločenský typ a návštevy prijímate často – porozmýšľajte nad kúpou veľkého jedálenského stola a praktickej lavice.

Pri deťoch sa vyhnite výberu nábytku s ostrými hranami a pri zvieratách by ste mali brať do úvahy povrchovú úpravu gauča či postele, nakoľko ich odolnosť je v tomto prípade veľmi dôležitá. Odporúčame vám uprednostňovať kvalitu pred kvantitou a nakupovať kúsky, ktoré budú súčasťou vášho domova čo najdlhšie.

Vyčleňte si rozpočet

Stanovte pevný budget, rozpočet, ktorý počas zariadzovania nebudete prekračovať. Je veľmi jednoduché nechať sa strhnúť na cestu “potrebujem to všetko”, avšak výber nábytku do vášho vysnívaného domova je dôležitým životným krokom a nakupovať treba uvážene. Spontánny a nepremyslený nákup môže nakoniec mrzieť vás aj vašu peňaženku.

Domov je miesto, kde sa vždy radi vraciame, kde s láskou trávime čas, miesto, ktoré má byť odrazom toho, akí sami sme. Práve preto je výber vhodného nábytku a finálne zariaďovanie nášho domova veľmi dôležité. Veríme, že aj vďaka tomuto článku ste o krok bližšie k vytvoreniu svojho vysnívaného miesta. Tak nech sa vám dobre býva!