Makový cheesecake

makovy-cheesecake

Pre mnohých ľudí je cheesecake jednoznačne najobľúbenejší dezert. Jeho príprave však treba venovať veľkú pozornosť, aby sa zákusok vydaril a každému chutil. Jeden z obľúbených receptov na makový cheesecake možno nájsť aj v tomto článku spolu s jeho bezlaktózovou alternatívou.

Ak by niekto chcel skúsiť cheesecake na rôzne spôsoby, môže sa inšpirovať štyrmi receptami na cheesecake, ktoré mali u mnohých veľký úspech.

Ingrediencie

Na prípravu makového cheesecaku budeme potrebovať: 

  • 2 balíky sušienok Zuzanky (Lidl)
  • 50 g masla
  • 1-2 pl trstinového cukru (nemusí byť)
  • 500 g jemného odtučneného tvarohu
  • 1 mascarpone
  • 1 smotana 14%
  • 1 jogurt
  • 250 g mletého maku
  • vanilkovú pastu (Dr.Oetker)
  • 2 vajcia
  • 1 smotanu na varenie
  • 100 g horkej 70% čokolády
  • mak

Bezlaktózová verzia: 

  • 2 balíky sušienok Zuzanky (Lidl)
  • 50 g bezlaktózového masla
  • 1-2 pl trstinového cukru (nemusí byť)
  • 3× bezlaktózový tvaroh
  • 2× bezlaktózový jogurt
  • 1× bezlaktózovú smotanu
  • 250 g mletého maku
  • vanilkovú pastu (Dr.Oetker)
  • 2 vajcia
  • 1 bezlaktózovú smotanu na varenie
  • 100 g horkej 70% čokolády
  • mak

Uvedené suroviny spracujeme podľa nasledujúceho postupu.

Postup

Sušienky si rozdrvíme na múkovú zmes a premiešame s cukrom a roztopeným maslom. Vzniknutý korpus natlačíme rukami do formy na pečenie a predpečieme na 180 °C asi 5 minút. Medzitým si v miske vymiešame vajíčka s cukrom/vanilkovou pastou, pridáme tvaroh, mascarpone, smotanu, jogurt a mak.

Predpečený sušienkový korpus necháme chvíľu vychladnúť a následne naň pridáme tvarohovú zmes. Pečieme 30 minút na 180 °C a po polhodine znížime teplotu na 150 °C a pečieme ďalších 15 minút.

Cheesecake necháme vychladnúť. V hrnci zohrejeme smotanu na šľahanie/varenie a zalejeme ňou kúsky čokolády. Poriadne premiešame a ganáž máme hotovú. Vytvorenou ganážou polejeme koláč a ozdobíme podľa chuti.

Dobrú chuť!