Toto všetko sa stane s vašim telom ak každý deň budete jesť ovsené vločky.

Určite aj vy dobre viete, že raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa. Sami na sebe určite poznáte, že bez raňajok sa cítite vyčerpaní, nervózni a jednoducho nie vo svojej koži.

Čo je však oveľa dôležitejšie ako to či raňajkujete, je čo konkrétne raňajkujete.

Ak si však na raňajky budete dávať každý deň ovsené vločky, vášmu telu z toho budú plynúť viaceré extra zdravotné prínosy.

Čo obsahujú a na čo sú dobré ovsené vločky

Ovsené vločky môžeme bez zveličovania považovať za takú malú nutričnú bombu, ktorá dokáže výrazne zlepšiť vaše zdravie.

Ľudia ich pestujú a konzumujú už vyše 200 rokov a okrem zasýtenia často plnili aj úlohu lieku ľudovej medicíny. Ovplyvňujú napríklad choroby čriev, nervov, kožné problémy, ochorenia močových ciest a mnohé ďalšie.

Ak zahrniete do raňajok ovsené vločky, získate tým viaceré výhody. V prípade, že trpíte dnou (hromadením kyseliny močovej v kĺboch), ich konzumácia vám prinesie výraznú úľavu od bolestí.

Ovsené vločky sú bohaté na antioxidanty ako napríklad pre imunitu dôležitý stopový prvok selén, vitamín E, kyselina fenolová, kyselina fytová či tokotrienoly.

Okrem toho obsahujú aj veľké množstvo fosforu, biotínu, vitamínu B1, molybdénu, medi a horčíka.

Z maktonutrientov majú vysoký podiel bielkovín. V jednom 2 dcl pohári vločiek sa nachádza až 13 gramov kvalitných bielkovín a až dvojnásobná odporúčaná denná dávka mangánu.

Čo s vaším telom spraví konzumácia ovsených vločiek

Ovsené vločky majú nízky glykemický index. Ich pravidelná konzumácia preto zabráni priberaniu a vzniku obezity.

Poskytujú pocit zasýtenia a zároveň sú pre telo dobrým postupne uvoľňujúcim sa zdrojom energie. To znamená, že kalórie z nich sa nepremieňajú na tuk a tiež nedochádza k prudkým výkyvom v hladine krvného cukru.

Túto ich vlastnosť ocenia hlavne cukrovkári, keďže im pomôžu regulovať užívanie inzulínu.

Konzumácia vločiek dokáže znížiť celkový denný príjem kalórií až o polovičku, keďže telu dodávajú energiu postupne a zaháňajú pocit hladu.

Vedci skúmali konzumáciu potravín s nízkym a vysokým glykemickým indexom na neskorší príjem kalórii počas dňa. Došli k záveru, že ovsené vločky bránili ľuďom v prejedaní sa a nadmernom príjme potravy aj počas obedov či večere.

Ak sa počas dňa človek cíti plný, pretože mal na raňajky ovsené vločky, potom mu to pomáha zhodiť extra kilá a telesný tuk.

Okrem toho majú ovsené vločky aj nasledujúce zdravotné prínosy:

  • sú bezpečná alternatíva pre ľudí s celiakiou a ľudí, ktorí sa vyhýbajú lepku (ovsené vločky obsahujú menej lepku a sú aj také, ktoré ho neobsahujú vôbec)
  • majú vysoký obsah vlákniny a podporujú rast prospešných črevných baktérii a tým aj zdravé trávenie
  • znižujú riziko rozvoja rakoviny prsníka
  • zvyšujú imunitnú odozvu
  • predlžujú život
  • znižujú hladinu cholesterolu v krvi
  • znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení
  • znižujú riziko srdcového infarktu
  • v detstve predchádzajú vzniku astmy

Ako konzumovať ovsené vločky

Ovsené vločky je možné konzumovať niekoľkými spôsobmi.

Najčastejším je ich miešanie s mliekom alebo jogurtom. Hoci tento spôsob nie je úplne zlý, nie je však ani najšťastnejší, pretože mlieko a vločky sú potraviny s odlišným spôsobom trávenia a nemali by sa preto navzájom miešať.

Lepším spôsobom je namočiť ich do vody a prichutiť ich medom, sušeným ovocím, škoricou alebo citrónovou šťavou. Prípadne použiť vzájomnú kombináciu uvedených prísad.

Je možné tiež z nich urobiť ovsenú kašu (anglicky porridge alebo poridž), avšak tepelnou úpravou sa v nich zničia niektoré prospešné vitamíny. Preto čím menej varenia, tým lepšie.