Digitálny nomád využíva finančne výhodné možnosti, ako pracovať a cestovať súčasne

Snom mnohých ľudí je pracovať a cestovať súčasne. Tento sen si dokážu plniť tzv. digitálni nomádi. Aj vy sa môžete zaradiť medzi nomádov, keď si nájdete on-line prácu. Nomádstvo sa stalo obľúbenou možnosťou spoznávania sveta. No ani digitálni nomádi nemajú neobmedzený budget a musia hľadať lacné možnosti cestovania.

Ako pracuje digitálny nomád?

Digitálnym nomádom sa môže stať každý, koho práca nie je viazaná na konkrétne miesto. Nomádstvo je ideálnym spôsobom, ako spojiť prácu a cestovanie.  Nomád si kúpy letenky Bratislava do celého sveta a on-line pracuje z rôznych destinácií v zahraničí. Kúpiť notebook a nájsť dobré internetové pripojenie nie je problém už v žiadnej krajine. Problém môže nastať pri organizácii práce a hľadaní hranice medzi prácou a odpočinkom.

Digitálni nomádi nie sú povaľači. Často pracujú aj v noci, kedy vy oddychujete. Ak sa nachádzajú na druhej strane zemegule, musia byť on-line v čase, kedy to ich zamestnávateľ vyžaduje. O niečo jednoduchšie to majú freelanceri pracujúci na vlastnej nohe. Vlastný biznis umožňuje lepšiu organizáciu práce a voľného času. Freelenceri sa tiež jednoduchšie premiestňujú, pretože sa môže kedykoľvek vybrať na iné miesto.

Prvým krokom k digitálnemu nomádstvu je nájsť vhodnú on-line prácu. Vyskúšať môžete preklady, písanie reklám, grafický dizajn alebo IT. Následne si buď založte živnosť, alebo oslovte firmy, ktoré daných pracovníkov hľadajú a umožňujú home office. Zorganizujte si doma všetko tak, aby ste mohli čo najviac cestovať.

Ako ušetrí nomád na cestovaní po svete?

Ani digitálni nomádi nemajú neobmedzený rozpočet. Často hľadajú lacné letenky z okolitých letísk do rôznych kútov sveta a snažia sa nájsť výhodné ubytovanie. Niektorí nomádi musia občas zájsť na poradu do firmy, a preto vyhľadávajú kratšie pobyty. Môže ísť o predĺžené víkendy, ktoré je možné kúpiť spolu ubytovaním. V hľadaní im pomáhajú portály ako je eSky.sk s ponukou lacných leteniek i balíčkov služieb.  

Lacnejšie cestovanie si vyžaduje plánovanie a kombinácie. Niekedy nomád lieta, inokedy využije vlaky alebo si prenajme automobil. Ak chce digitálny nomád žiť dlhšiu dobu v danej destinácii, hľadá ubytovanie iným spôsobom. Môže žiť v spoločných izbách v hosteloch alebo sa spoľahne na krátkodobý prenájom. Niektorí nomádi zájdu so slobodným spôsobom života ešte ďalej a kúpia si karavan.

Ako pracovať z rôznych destinácií?

Kde vlastne digitálny nomád pracuje? Naozaj leží na pláži a drží na kolenách notebook? Takúto predstavu má veľa ľudí, ale pravda je taká, že nomád pracuje zväčša z kancelárie. Po celom svete sa nachádzajú priestory, ktoré dávajú digitálnym nomádom možnosť pracovať z pokojného a technicky vybaveného miesta. Ide o co-working priestory, čo sú vlastne zdieľané kancelárie. Niektoré sa nachádzajú na tak nádherných miestach, že vám vyrazia dych. Môžu byť ukryté v džungli, nachádzať sa v centre historického mesta s výhľadom na známu pamiatku alebo v najmodernejšej časti metropole.

Ktoré co-working priestory v Európe sú najkrajšie? Kúpte si letenky Barcelona a pracuje z priestorov nazývaných Monday Barceloneta, kde okrem kancelárií môžete využiť fitness centrum alebo miestnosť s počítačovými hrami. Ak sa ocitnete na slnečnej Malte, pokoj a krásne priestory nájdete v Coliving Space. Po práci smiete využívať bazén alebo si posedieť na slnečnej terase. V Coliving sa dá okrem kancelárií prenajať spoločné ubytovanie. Pre nomádov milujúcich nočný život bude rajom na zemi co-working priestor StartDock v Amsterdame. Kancelárie v StartDock sú plne vybavené, disponujú oddychovými miestnosťami i samoobslužným barom.