Pokazilo sa vám zariadenie Apple? Takto by ste mali postupovať

Zariadenia od spoločnosti Apple nie sú lacnou záležitosťou, preto je dobré vedieť, ako funguje ich servis.

Pokazil sa vám MacBook Pro 15 alebo sa vám niečo nezdá na vašom iPhone? V článku sa pozrieme podrobnejšie na to, ako Apple zvláda riešenie problémov svojich zákazníkov a stará sa o ich zariadenia.

Pravidlá na všetko

Čo sa týka servisu, Apple má dosť striktné podmienky, dokonca niektoré zariadenia nie je možné ani v servise opraviť. Pri oprávnenej reklamácii takýchto produktov zákazník rovno dostane nové zariadenie.

Pravidlá má jasne stanovené aj na to, ako pripraviť zariadenie na servis. Vždy treba postupovať podľa stanovených krokov a splniť ich čo možno najviac. Predtým, ako svoje zariadenie pošlete či prinesiete osobne do servisu, mali by ste si ho zálohovať, vypnúť službu Apple Cash, odstrániť všetky svoje karty z Apple peňaženky a na záver vypnúť službu Nájsť. Ak túto službu nevypnete, nebude možné vaše zariadenie opraviť. Je to z toho dôvodu, aby to nespravil niekto bez vedomia majiteľa.

Čo priniesť do servisu?

Vždy je dôležité priniesť zariadenie a všetko príslušenstvo k nemu buď do predajne Apple Store, alebo autorizovaného servisu. Nezabudnite na účtenku a svoj identifikačný doklad, to môže byť aj vodičský preukaz či pas.

Svojpomocná oprava

Minulý rok priniesla spoločnosť Apple na náš trh aj možnosť tzv. svojpomocnej opravy. Ak tomu vaše schopnosti zodpovedajú, môžete si vďaka tejto možnosti opraviť zariadenie sami doma. Apple vám k tomu poskytne originálne návody, diely, ale aj nástroje. Takto zvládnete vyriešiť bežné poruchy, napríklad vymeniť prasknutý displej, batériu či zadný kryt. Samozrejme, vždy musí ísť o mimozáručné opravy.

Kufrík s vybavením

S originálnym návodom v slovenčine by to mal zvládnuť každý zanietený opravár elektroniky. Výhodou je, že nemusíte mať doma ani potrebné náradie. Stačí overiť sériové číslo produktu a priamo od Applu dostanete originálne náhradné súčiastky. Tie staré môžete poslať firme späť.

Rovnako si môžete prenajať aj nástroje, ktoré potrebujete na opravu. Nepotrebujete tak nič, len zručnosť opravovať elektronické zariadenia. To, či na opravu svojho zariadenia môžete využiť svojpomocnú opravu, zistíte overením prostredníctvom sériového čísla.

Služba svojpomocnej opravy má byť akousi alternatívou pre bežné servisné opravy, ale nemá ich nahradiť. Dôležité je vždy najskôr zvážiť, či máte zručnosť a schopnosti pre takúto opravu. Pre mnohých tak zrejme zostanú lepšou možnosťou autorizované servisy.

Zdroj foto: LightField Studios / Shutterstock.com