Zelený čaj
Zelený čaj je fyziologicky aktívnejší ako čierny čaj. Vďaka tomu, že nie je fermentovaný, uchovávajú sa v ňom prirodzené látky – polyfenoly, antioxidanty, fluoridy, katechíny a taníny. Zelený čaj obsahuje aj vitamíny E a C, ale najmä minerálne látky, ako draslík, horčík, zinok, železo, fosfor a ďalšie.
Zelený čaj a voľné radikály
Zelený čaj pôsobí ako antioxidant a zabraňuje zhubnému účinku voľných radikálov na bunky, čím chráni organizmus pred chorobami, napríklad rakovinou a srdcovými chorobami, a to šesťkrát rýchlejšie než čierny čaj.
Zelený čaj a rakovina
Je dokázané, že ľudia, ktorí pravidelne pijú zelený čaj, sú menej náchylní na určité typy rakoviny, najmä na rakovinu pažeráka, žalúdka, hrubého čreva, konečníka. prsníka a kože. Protirakovinový účinok má polyfenol EQCC.
Niektorí vedci ho dokonca považujú za najúčinnejšiu doteraz objavenú protirakovinovú látku, ktorá chráni bunky pred poškodením a zastavuje rozmnožovanie rakovinových buniek. Bolo dokázané, že pri pravidelnom pití zeleného čaju sa znižuje riziko vzniku rakoviny tráviacej sústavy o polovicu (pravdaže, pokiaľ človek nefajčí a nepije veľmi horúce nápoje).
Zelený čaj a zdravé srdce
Zelený čaj priaznivo pôsobí na priepustnosť a pružnosť kapilár, na vysoký krvný tlak a hladinu škodlivého cholesterolu LDL, v krvi znižuje o polovicu. Pitie čaju pôsobí preventívne proti srdcovým chorobám.
Zelený čaj a trávenie
Zelený čaj pomáha pri tráviacích problémoch, pretože obsahuje katechíny. ktoré na seba viažu škodliviny, odvádzajú ich z tela a pomáhajú obnoviť činnosť črevnej mikroflóry. Podporuje aj vylučovanie žalúdočných štiav.
Zelený čaj a energia
Zelený čaj obsahuje kofeín (teín), ktorý povzbudzuje celý organizmus a najmä činnosť mozgu. Zvyšuje aj pozornosť a rýchlosť reakcií.
Ďalší význam zeleného čaju
- podporuje dlhovekosť
- chráni pred napadnutím chrípkovými vírusmi
- stimuluje nervovú sústavu, znižuje únavu a vyvoláva pocit pohody
- urýchľuje uvoľňovanie zásob tuku v tele a umožňuje, aby sa tuk spaľoval namiesto sacharidov, čím môže pomáhať pri chudnutí
- pomáha obmedzovať tvorbu zubného kazu, pretože obsahuje pomerné množstvo fluóru (čaj by sa nemal sladiť)
- možno ho použiť na vyplachovanie úst pri výskyte vriedkov a pri krvácajúcich ďasnách
- chladný čaj možno zvonka použiť na popáleniny, opareniny a opuchnuté a unavené oči
Odporúčaná denná dávka
Odporúča sa vypiť niekoľko šálok čaju denne. Štúdie dokázali, že 4 – 5 šálok čerstvo pripraveného zeleného čaju má liečivý účinok. Tehotné a dojčiace ženy by mali konzumáciu zeleného čaju obmedziť na dve šálky denne.
Tip ako si pripraviť zelený čaj
Vyskúšajte tradičný ázijský spôsob prípravy čaju :
- vriacu vodu, čiže 200 ml, nechajte niekoľko minút chladnúť a potom ňou prelejte 1 lyžičku čajových lístkov a nechajte 3 až 4 minúty lúhovať a potom sceďte