Voňavý peceň chleba: Prečo je taký populárny?

V minulosti to bolo práve v piatok večer, keď všetci obyvatelia domu zaspávali o niečo sladšie ako po iné dni. Vedeli totiž, že ich ráno zobudí vôňa čerstvého chlebíka práve vybraného z pece. Základné jedlo každej domácnosti sa pripravovalo väčšinou raz za týždeň a to v sobotu.

red-ladybug-on-the-wheat   

Aj keď sa do dnešného dňa toho zmenilo veľa, chrumkavý chlebík natretý maslom a k tomu sladký ovocný džús – také raňajky potešia väčšinu z nás.

História jedenia chleba sa začala ešte oveľa skôr, ako sa ho naučila robiť každá správna gazdiná. Už ľudia v praveku jedli obilniny v surovom stave. Tie začali sušiť, čo môžeme prirovnať k dnešnej múke. Usušené ich miešali spolu s vodou z čoho vznikla kaša.

To bol už len krok k tomu aby zistili, že kaša chutí lepšie opečená na horúcich kamienkoch… V domácnostiach sa chlieb začal bežne pripravovať až v 18. storočí, vďaka skvalitnenej výrobe múky. Keď jej bol nedostatok, cesto sa miešalo najčastejšie so zemiakmi.

Prečo je taký populárny?

Chlieb má mnohé výhody vďaka ktorým je dodnes populárnym po celom svete. Tí ktorí mali v minulosti peňazí pomenej si ho mohli dovoliť rovnako ako vyššia vrstva. Je lacný na výrobu, výživný a dobre zasýti. Ďalšou prednosťou bol kedysi fakt, že dlho vydrží a dá sa ľahko zobrať so sebou. Keď ľudia ráno vyrazili na pole, nezabudli si do vrecka uložiť kôrky z chlebíku.