Vianočné menu

Minulý rok sa nám osvedčili nasledujúce recepty na kapustnicu, šalát a linecké kolieska. Pochvaľovali si hostia i rodina. Možno sa aj vy inšpirujete alebo si to prispôsobte podľa vlastných chutí. Páči sa .

Vianočná vege kapustnica

Potrebujeme:

1 kg kyslej kapusty (najlepšie z trhu zo suda), 100 g údený tempeh, 100 g lahôdkové, alebo údené tofu, 40 g sušených suchohríbov, 50 g sušených sliviek, 2 stredne veľké cibule, 8 stredne veľkých zemiakov, olivovo-slnečnicový olej, mletú sladkú papriku, mleté čierne korenie, bobkové lístky, mletú rascu a mletú kurkumu

Postup:

Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Na oleji v hrnci trošku posolíme, opaprikujeme a okoreníme, necháme dusiť. Sem tam prilievame trošku vody, aby sa cibuľa nepripiekla. Keď je cibuľa dostatočne mäkká, pridáme kapustu a podlejeme vodou. Chvíľku dusíme a potom pridáme vodu tak, aby bola kapusta ponorená. Opäť osolíme, okoreníme a pridáme 2 č. l. mletej papriky, 2 č. l. kurkumy a 1 č. l. mletej rasce, 8 bobkových listov, za hrsť sušených sliviek a suchohríbov. Prikryjeme a varíme. Medzitým si nakrájame na kocky zemiaky, tempeh a tofu. Keď kapusta zovrie, pridáme ich do hrnca, poriadne zamiešame a môžeme pridať ešte za lyžicu oleja a varíme min. 1 hodinu. Potom odstavíme, necháme vychladnúť a skladujeme v chladničke, alebo na balkóne. Podávať môžeme až na druhý deň s krajcom, alebo bez krajca chleba.

Červený tofunézový zemiakový šalát

Potrebujeme:

500 g zemiakov, 1 stredne veľká cvikla, 150 g červených Rubin fazúľ, 1 veľká mrkva, alebo 2 stredne veľké mrkvy, 100 g sójovej salámy v črievku, 2 tofunézy, 6 kyslých uhoriek, 2 vajíčka, morská soľ, mleté čierne korenie, panensky olivový olej, bylinky podľa chuti (tymián, rozmarín)

Postup:

Deň pred prípravou šalátu si namočíme do vody Rubin fazuľky. Mali by sa namáčať min. 12 hodín. Na druhý deň ich varíme v slanej vode až kým nám nezmäknú (asi 1 až 1,5 hodiny to trvá). Cviklu zbavíme šupy a varíme v slanej vode do mäkka, rovnako zemiaky uvaríme v šupke v slanej vode, alebo aj bez šupky, opäť do mäkka. Spolu s uhorkami a cviklou ich nakrájame na malé kocky. Pridáme na malé kúsky nakrájanú sójovú salámu, nemusíme ju však už nijako upravovať, fazuľky a nastrúhame čerstvú nevarenú mrkvu. Nakoniec dve na tvrdo uvarené  a nakrájané vajíčka a všetko zamiešame s tofunézou, štipkou soli, mletým čiernym korením, bylinkami a panenským olivovým olejom. Dáme chladiť do chladničky a výborné je to podávať napr. s falafelom a červeným vínom.

Línecké špaldové pečivo

Potrebujeme:

250 – 300 g špaldovej hladkej múky (z toho 100 – 150 g celozrnnej hladkej špaldovej múky), 200 g klasického masla, 2 ks prírodných vanilkových cukrov (2 x 50 g), 2 lyžičky citrónovej šťavy, 3 žĺtky, lekvár (my sme použili domáci šípkový a marhuľový)

Postup:

Múku, cukor, šťavu, žĺtka a maslo poriadne ručne vypracujeme na cesto a necháme ho 1 hodinu v chlade – balkón, chladnička. Po vychladnutí válkame na linke, alebo doske na požadovanú hrúbku (cca. 0,3 – 0,5 cm, linku – dosku múčnime). Vykrajujeme kvetinky, alebo iný tvar a ukladáme na plech na ktorom je papier na pečenie. Rúru vyhrejeme na 180°C a koláčiky pečieme 12 minút. Po upečení necháme vychladnúť a potom potierame lekvárom a zlepujeme ich. Hotové koláčiky by bolo dobre uskladniť na chladnejšom mieste – komora, špajza, trošku zmäknú a budú tak akurát.

Dobrú chuť!

Foto (c) Egreš magazín