Vážne varovanie odborníkov: Dajte si pozor na biele pruhy na kuracom mäse! Takéto mäso nejedzte…

Mnoho ľudí oceňuje rýchlu prípravu tejto potraviny a nekonečné množstvo variácií, ktoré sa z mäsa dajú prichystať. Fanúšikovia zdravého životného štýlu v ňom nájdu ľahko prijateľné bielkoviny a minimum tuku. Okrem iného je cenovo dostupné, ale existuje jeden háčik, ktorým sa každý zaoberá…

Ako rozlíšiť kvalitný výrobok od toho škodlivého?

Najskôr si mäso dobre prezrite, pretože ak si všimnete biele prúžky, nekupujte si ho! Naznačujú, že kura rástlo rýchlo a jeho tukové tkanivo je vyvinuté nerovnomerne. Takéto mäso obsahuje škodlivé tuky a prísady. Nemusí vôbec chutiť tak ako má a je nevhodné aj pre naše zdravie.

Trochu štatistiky: 90% kuracieho mäsa určeného na predaj, je chované na hydinárskych farmách. Kury sú kŕmené antibiotikami a hormónmi, čo vyústi do ich rýchleho rastu a o 2 týždne majú veľkosť dospelého kuraťa. Je to 4x rýchlejšie, pretože obyčajné kura rastie 6 mesiacov!

Ak si takéto mäso pripravíte tak, že si ho raz uvaríte, nemusíte sa obávať žiadnej otravy. Pri častej konzumácii však  môže dôjsť k poškodeniu vnútorných orgánov a hormónov ako aj k obezite, ochoreniu pečene a obličiek.

Hlavné pravidlo je kúpiť si čerstvé a kvalitné mäso. Potom môžete s kuracími prsiami experimentovať napríklad si ich pred prípravou namočiť do mlieka, kefíru, vína, sójovej omáčky či minerálky.

Veľa ľudí uprednostňuje kuracie prsia preto, že ide o zdravé mäso. Kedysi to bola naozaj pravda, avšak toto presvedčenie spôsobilo vysoký dopyt po kuracích prsiach, ktorý museli veľkovýrobcovia uspokojiť obrovskou produkciou za krátky čas. Mnohí teda siahli po takých spôsoboch vykrmovania, ktoré zo sliepok urobilo obézne vtáky. Nehovoriac o tom, že tieto zvieratá sú chované v doslova nevyhovujúcich a stiesnených podmienkach. A tu už nemožno hovoriť o zdraví sliepky, ale ani ľudského konzumenta.