Návrat k tradíciám – zdravé Vianoce našich predkov

Počas celého roka sa človek snaží krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične spájajú s množstvom jedla, ale prečo ešte aj teraz v treťom tisícročí?

Veď čas celoročnej hladovky a namáhavej fyzickej práce je už dávno preč. A pritom kyslá kapusta, ryba, ovocie, makové opekance, strukoviny a med sú synonymami zdravých potravín. Idea Vianoc sa na ceste dodržiavania tradícii niekde stratila a ľudia sa prejedajú.

Jedlu sa venuje priveľa energie a peňazí

Odborníci tvrdia, že ľudia nakupujú, varia a pečú zbytočne veľa druhov a vo veľkých množstvách. Pritom na výber sú aj zdravšie alternatívy surovín či jedál.

  1. klobásy sa dajú vymeniť za šunku s 1 – 3 g tuku/100 g namiesto 40 – 50 g tuku/100 g alebo sa dajú použiť menšie, skôr symbolické množstvá; niekedy urobí zdravý cesnak či cibuľa podobnú arómu ako údená klobása
  2. namiesto pečiva z bielej múky jesť pečivo z celozrnnej múky
  3. jedlá zahustiť zemiakovým škrobom, nie klasickou zápražkou z múky
  4. nekupovať tučné mäso, výnimkou sú iba morské ryby; zvoliť treba mäso s minimálnym obsahom tuku
  5. nevyprážať, radšej dusiť alebo piecť modernými spôsobmi; namiesto živočíšnych tukov používať pri pečení rastlinné tuky

Stačí niekoľko malých zmien a aj tradičné slovenské vianočné menu sa dá pripraviť v zdravej verzii. Aj vďaka týmto typom si možno užiť sviatky bez toho, aby sa človek prejedal.

Vianočné menu môže byť aj zdravšie

Aj tradičné slovenské vianočné menu sa dá urobiť zdravšie. Stačí nahradiť mastné kusy mäsa nahradiť chudšími.

Vhodné je napríklad kuracie a morčacie mäso či ryby, pre milovníkov bravčového mäsa napríklad panenka. Namiesto vyprážania je lepšie mäso upiecť či grilovať, aby sa znížilo množstvo tuku a kalórií.

Maslo alebo masť sa dá nahradiť srdcu prospešným olivovým olejom. Zdraviu tiež viac prospeje, ak gazdiná pri vianočnom pečení vymení klasickú bielu múku za zdravšiu celozrnnú či ražnú.

Do vianočného jedálnička sa tiež hodí čerstvé ovocie a zelenina. Ako príloha môže byť napríklad šalát, pečená či dusená zelenina.

Na vianočnom stole tak nemusí chýbať pečená či varená koreňová zelenina. Ako príloha dobre poslúžia napríklad pečené zemiaky, mrkva či paštrnák. Veľmi zdravá a chutná je napríklad i pečená červená repa.

Aj obľúbený vianočný zemiakový šalát sa dá urobiť v ľahšej verzii, majonézu možno vymeniť napríklad za jogurt.

Ani na Vianoce nemusia na stole chýbať celozrnné výrobky. Ako prílohu možno použiť napríklad quinou, jačmeň, pohánku alebo hnedú ryžu. Pridať sa dajú aj do polievok či dusených pokrmov.

Vianoce sú časom pôžitkov, ale to neznamená, že sa nedá vianočné menu pripraviť v chutnej, ale zdravšej verzii. Vďaka niekoľkým jednoduchým úpravám možno tradičné jedlá pripraviť o niečo zdravšie a napriek tomu si sviatočné obdobie užiť.

Klasické vianočné menu zdravo

Mnoho ľudí si nevie sviatočný stôl predstaviť bez vysmážaného kapra či klasického zemiakového šalátu s majonézou. Aj tieto jedlá sa dajú pripraviť tak, aby boli pre prospešné pre zdravie. Zmeniť možno spôsob prípravy či pridať viac zeleniny.

Typy, ako pripraviť zdravšie vianočné menu:

  1. na zemiakový šalát možno použiť jogurt alebo nízkotučnú majonézu
  2. do zemiakového šalátu možno pridať zeleninu, napríklad mrkvu, zeler alebo papriku, a tak zvýšiť jeho výživovú hodnotu
  3. kapra je lepšie upiecť, aby sa znížilo množstvo tuku; ak už má byť kapor vysmážaný, lepšie je použiť zdravé oleje a tuky, napríklad olivový, slnečnicový alebo avokádový olej
  4. pri obaľovaní kapra možno použiť namiesto bielej strúhanky celozrnnú
  5. časť zemiakov v šaláte možno nahradiť rôznymi druhmi fazule alebo šošovice, zvýši sa tak obsah bielkovín
  6. jedlo možno dochutiť rôznymi bylinkami, korením či cesnakom
  7. na zemiakový šalát je vhodnejší jogurt či nízkotučnú dresing
  8. do zemiakového šalátu možno pridať čerstvú alebo mrazenú zeleninu namiesto konzervovanej
  9. do zemiakového šalátu sa hodia aj orechy alebo semienka, bude chrumkavý a a pribudnú v ňom zdravé tuky

Na to, aby bolo klasické vianočné menu zdravšie niekedy stačí naozaj málo. Stačí zmeniť spôsob prípravy a rybu namiesto vysmážania upiecť či ugrilovať. Zemiakový šalát bude stále chutný, ale aj o niečo zdravší, ak do neho pribudne aj zelenina či orechy.

Koláče môžu byť skutočným potešením

Zákuskov a koláčov sa netreba na Vianoce úplne vzdať, podľa odborníkov na zdravú výživu stačí, ak sa upečie menej druhov a robia sa menšie porcie. Využiť sa dajú síce netradičné, ale zdravšie suroviny, ako napríklad strúhaná mrkva.

Odborníci radia pri pečení:

  1. znížiť obsah cukru – mnohé koláče sú rovnako dobré aj s použitím polovičnej dávky cukru, namiesto neho sa dá použiť napríklad ovocie
  2. vyberať treba radšej recepty s vaječnými bielkami namiesto celých vajec
  3. na prípravu cesta radšej namiesto masla použiť rastlinné tuky s nízkym obsahom nasýtených mastných kyselín a s obsahom omega-3 a omega-6 mastných kyselín
  4. maslové krémy možno nahradiť ovocnou penou; šľahačka sa dá vymeniť za lahodný tvaroh
  5. zmenšiť hrúbku cesta a použiť viac ovocnej vrstvy

Aj tradičné vianočné pečenie môže byť zdravé a chutné. Stačí len niektoré suroviny vymeniť za zdraviu prospešnejšie alternatívy.

Špaldová či pohánková múka obsahujú viac vlákniny i živín a koláčom vedia dodať lahodnú orechovú chuť. Maslo pri pečení vianočných dobrôt možno nahradiť zdravšími tukmi, napríklad kokosovým olejom.

Bez cukru by vianočné pečivo zrejme nebolo ono. Avšak aj klasický biely cukor možno nahradiť zdravšími alternatívami. Osladiť koláče možno napríklad stéviou, sladkú chuť vianočnému pečivu dodá napríklad aj ovocné pyré či roztlačený banán.

Do koláčov sa dajú ukryť aj ďalšie výživné látky. Do cesta možno pridať proteínový prášok alebo mleté orechy, a tým zvýšiť obsah bielkovín. Vlákninu dodajú ovsené vločky či chia semienka. Dávku vitamínov dodá trocha strúhanej mrkvy či cukety, a pritom v koláči si ich nikto ani nevšimne.

Dôležité je nielen to, aby vianočné koláče dobre chutili, ale aby aj pekne vyzerali. Aj zdobenie môže byť zdravšie. Namiesto sladkej polevy možno pripraviť ľahkú glazúru z gréckeho jogurtu, medu a niekoľkých kvapiek potravinárskeho farbiva. Pekne budú vianočné zákusky vyzerať aj s čerstvým alebo mrazeným ovocím a orechmi.

Prejedanie môže Vianoce pokaziť

Chutné jedlo je pôžitok. Prejedením sa si však človek môže sviatky aj pokaziť. Odborníci varujú, že nadmerné prejedanie môže podráždiť žalúdok alebo žlčník či privodiť tráviace ťažkosti, ktoré so sebou môžu priniesť zvracanie, bolesti až kŕče či nevoľnosť.

Konzumácia veľkého množstva jedla môže spôsobiť tráviace ťažkosti, pálenie záhy a nadúvanie. To môže viesť k nepríjemným príznakom, ako sú bolesti brucha a nevoľnosť. Nadmerné jedenie môže spôsobiť aj únavu, pretože telo potrebuje čas na strávenie veľkého množstva skonzumovaného jedla.

Namiesto príjemných sviatkov ľudí potom čakajú tráviace problémy a následná niekoľkodňová diéta. Pozor si treba dávať aj na zapichnutú kosť v krku či nadmerné pitie alkoholu.

Prejedanie sa môže viesť aj k nedostatku živín, ľudské telo totiž nedokáže dostatočne rýchlo absorbovať živiny z potravy. To môže viesť k únave, oslabeniu imunitného systému a zhoršeniu celkového zdravotného stavu.

Aj počas sviatočných dní je teda dobré, aby človek dbal na to, koľko toho a čo zje. Menšie porcie, obmedzenie spracovaných potravín či menej alkoholu pomôžu aj počas sviatkov predísť prejedaniu sa a jeho následkom.

Zdravý človek, ktorý sa prevažnú časť roka stravuje striedmo si podľa odborníkov môže na Vianoce dopriať aj menej racionálne menu.

Zabúdať však netreba ani na pohyb, k tradíciám predsa patria aj spoločné prechádzky, návštevy blízkych či tancovačky na štefanských zábavách.

Tieto typy môžu pomôcť stráviť sviatky bez toho, aby človeka trápili zdravotné ťažkosti z prejedania. Dlhodobé prejedania môže totiž viesť aj k nárastu telesnej hmotnosti, ktoré so sebou môže priniesť aj chronické ochorenia.

Dbať na zdravú životosprávu preto treba nielen počas sviatočného obdobia, ale aj vo všedné dni. Vďaka zdravej strave a životnému štýlu si tak možno zabezpečiť šťastné a zdravé sviatočné obdobie.