Toto sú najzdravšie raňajky. Zasýtia na dlhú dobu, odbúravajú tuky a zabraňujú vzniku rakoviny.

Raňajky sú základ dňa. Je však veľmi dôležité čo raňajkujeme. Sladké, alebo príliš slané tučné raňajky môžu nášmu telu skôr ublížiť. Tuky sa hromadia v tele, a okrem toho, že priberáte na váhe, sa k tomu sa objavujú ďalšie a ďalšie zdravotné komplikácie.

So stravou úzko súvisia aj rôzne ochorenia. Medzi závažné patrí najčastejšie rakovina hrubého čreva. Ide o najviac rozšírenú rakovinu u ľudí. Môže za to hlavne nezdravý spôsob života, nevhodná strava, sedavé zamestnanie a s tým súvisiaci nedostatok pohybu, alkohol či cigarety.

Dôležitá je výživa

V procese vzniku rakoviny hrubého čreva hrá hlavnú rolu strava. Ak potrava obsahuje karcinogény alebo mutagény (látky, ktoré priamo alebo nepriamo narúšajú štruktúru DNA), časom sa môže normálna bunka zmeniť na nádorovú.

Dôležité je preto zameriavať sa na životosprávu a na starostlivosť o pravidelné vyprázdňovanie hrubého čreva.

S pravidelným vyprázdňovaním úzko súvisí vláknina, zdravé tuky a probiotiká. Preto je dôležité uprednostňovať jedlá ako sú celozrnné produkty, zelenina a ovocie, orechy, a zakysané mliečne výrobky.

Vyskúšajte tento recept na raňajky, ktoré obsahujú všetky vyššie spomenuté živiny.

Ovsená kaša s banánom a so škoricou

Ingrediencie:

  • 1 šálka ovsených vločiek
  • 1 banán strednej veľkosti
  • 1 lyžica medu
  • 1 jogurt
  • 1 lyžička škorice
  • 1 hrsť nasekaných orechov

POSTUP: 

Ovsené vločky dajte do jogurtu a nechajte trošku zmäknúť tak na 10 až 20 minút. Medzitým nakrájajte banán a nasekajte orechy. K vločkám pridajte med, primiešajte banán a orechy. Na záver posypte škoricou, spojte dohromady a raňajky máte hotové.

Aké majú tieto raňajky účinok na telo?

1. Pocit sýtosti

Tieto raňajky obsahujú veľa vlákniny, ktorá vám pomôže zahnať pocit hladu. Vydržíte tak až do ďalšieho jedla a nebudete mať za chvíľku hlad. Vláknina podporuje naviac trávenie a je ideálna pre tých, ktorí sa usilujú schudnúť.

2. Znižuje hladinu cholesterolu

Vláknina sa viaže k tukom a v konečnom dôsledku znižuje zlý cholesterol.

3. Reguluje krvný tlak

Raňajky sú bohaté na rastlinnú vlákninu a pravidelnou konzumáciou dokážu znížiť krvný tlak až o 30%.

4. Prevencia rakoviny

Tieto raňajky obsahujú potrebné živiny, vlákninu, probiotiká a správne tuky, ktoré znižujú riziko vzniku rakoviny hrubého čreva, čo už preukázalo mnoho štúdií.