Tekvicové špagety Bolognese

tekvicove spagety bolognese

Vnútro žltej špagetovej tekvice má po vybratí z trúby skvelú konzistenciu a pri troche fantázie je z nej možné spraviť aj takú pochúťku, akou sú necestovinové špagety. Ako na to? Inšpiráciou môže byť aj napríklad tento fit recept na zdravé špagety – nešpagety Bolognese. Oproti klasickým sú totiž nízkosacharidové, nízkokalorické a vhodné pre ľudí s problémom s celiakou.

Tekvica totiž samozrejme žiaden glutén neobsahuje, takže sú prirodzene bezlepkové. Dobrú chuť!

Ingrediencie:

  • 1 špagetová tekvica
  • 500 g hovädzieho a bravčového mäsa
  • olivový olej
  • 2 stredné cibule, jemne nakrájané na kocky
  • 2 stredné mrkvy, jemne nakrájané na kocky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 700 g rajčinová omáčka
  • 3 PL rajčinovej pasty
  • 2 bobkové listy
  • čerstvý tymian
  • soľ a korenie
  • čerstvá bazalka
  • syr (pecorino, parmezán)

Bolonská omáčka – postup

  1. Rozohrejeme na veľkej panvici 3 polievkové lyžice olivového oleja.
  2. Pridáme cibuľu, mrkvu, cesnak a opekáme do zlatista.
  3. Ďalej si na olivovom oleji opečieme mleté mäso.
  4. Pridáme rajčinovú omáčku, rajčinový pretlak, bobkový list, tymian a ochutíme soľou a korením.
  5. Privedieme zmes do varu a varíme, kým sa šťava neodparí a omáčka nezostane hustejšej konzistencie.

Postup na prípravu tekvice

Existuje niekoľko spôsobov, ako môžeme pripraviť tekvicu. Môže sa upiecť aj v rúre.

  1. Rozkrojíme tekvicu napoly.
  2. Potom ju položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, prerezaným stredom smerom nahor.
  3. Pokvapkáme olivovým olejom a necháme piecť do mäkka 30-40 minút pri 180 °C.
  4. Po upečení z tekvice vyškriabeme vidličkou vnútro tak, aby sme z nej vytvorili “špagety”.
  5. Podávame s Bolonskou omáčkou, nastrúhaným syrom a čerstvou bazalkou.