Táto potravina má pre naše telo nenahraditeľné účinky. Vhodná aj pre alergikov, vylieči všetky zápaly a chráni pred rôznymi chorobami.

Táto potravina je neodmysliteľnou súčasťou našej krajiny a tradícií už niekoľko desiatok rokov. Je neuveriteľnou zdravou bombou a ako to už býva, čo máme pod nosom, často nevidíme. Tento poklad zdravej výživy by sme si mali dopriať určite častejšie.

Ako sa pravá bryndza vyrába?

Kvalitná bryndza sa vyrába tradičnou receptúrou zrenia syra, fermentáciou, (unikátny patent prírody), pri ktorej sa množia dobré baktérie a kvasinky, z ktorých väčšiny má práve spomínané probiotické účinky. A práve vďaka fermentácii sa problematický kazeín (v dnešnej dobe je množstvo ľudí alergických práve na túto mliečnu bielkovinu) stáva oveľa ľahšie stráviteľný. Tiež sa znižuje podiel mliečneho cukru (laktózy), čo je dôležitá informácia pre ľudí, ktorých trápi intolerancia na laktózu.

Pri fermentácii, vďaka mliečnym baktériám, prebieha i natravovanie tukov, prebiehajú tam zložité biochemické reakcie a výsledkom je to, že sú oveľa ľahšie stráviteľné, čo je ďalším významným zdravotným benefitom.

V tradičnej bryndzi, vyrobenej zo surového nepasterizovaného mlieka, je oveľa viac mliečnych baktérií ako v jogurtoch, či v acidofilnom mlieku. Kým v týchto sa z pravidla nachádzajú 2 základné kmene mliečnych baktérií, v spomínanej bryndzi je to druhovo až desaťnásobok.

Dnes už máme aj verziu bryndze vhodnú pre vegánov. Tento typ bryndze si môžete vychutnať vo vegánskych bryndzových haluškách či vo vegánskej bryndzovej nátierke.

Čo obsahuje bryndza?

Bryndza je ozajstný poklad, pretože okrem neskutočného obsahu probiotik je ešte zdrojom ďalších prospešných živín:

– vitamíny – B komplex, A, D, E, K, C, obsah niektorých je dokonca päťkrát vyšší ako v kravskom mlieku

– minerály – vápnik, fosfor, horčík, železo, zinok, meď

– nenasýtené esenciálne kyseliny – ktorých obsahuje 2 – 3 krát viac ako kravské mlieko

– má významný obsah kyseliny linolovej, ktorá má preukázateľné protirakovinové účinky

– nájdete v nej tiež bielkoviny

Pri akých problémoch je konzumácia bryndze vhodná?

– pri pravidelnej konzumácii dokázateľne znižuje cholesterol

– upravuje hladinu krvného cukru

– lieči zápaly

– znižuje krvný tlak

– má pozitívne účinky pri prevencii rakoviny hrubého čreva

– je vhodná pri tráviacich problémoch

– pomáha pri rednutí kostí

– zlepšuje imunitu

– má antisklerotické účinky

Vhodná aj pre alergikov

Bryndzu dobre znášajú aj mnohí ľudia s neznášanlivosťou laktózy, pretože počas spracovania mlieka na ovčí syr a bryndzu dochádza k prirodzenému úbytku mliečneho cukru. Aj mliečne bielkoviny v bryndzi sú stráviteľnejšie ako tie pôvodné v mlieku vďaka procesu fermentácie. Podľa prof. Ebringera enzýmová aktivita mliečnych mikroorganizmov pomáha tráviť tuk a bielkoviny v bryndzi, vďaka čomu je omnoho stráviteľnejšia a vzniká syr s unikátnymi vlastnosťami, ktoré upevňujú zdravie a vitalitu človeka.