Špeciálna tuniaková nátierka s domácou ciabattou

Konečne som si našla chíľku času, aby som napísala toľko žiadaný recept na našu tuniakovú nátierku. Musím priznať inšpirovali sme sa ňou v hoteli, kde sme boli nedávno ubytovní (link), kde sme aj v článku spomínali, že potešila naše chuťové poháriky. Nebyť vás, recept asi ani nepíšem, lebo bol to náš prvý pokus so snahou vytvoriť niečo chuťovo podobné. Bola taká výborná, že na druhý deň sme ju robili zase. Nemám presné gramáže, ale treba skúšať podľa chuti, kto má aké rád, ale rozhodne netreba šetriť olivami ani sušenými paradajkami, ktoré sme postupne pridávali. Vždy som sa bránila sušeným paradajkám, ale odteraz si u nás nájdu asi svoje čestné miesto. Mňam.

Na nátierku potrebujeme

  • tuniak
  • tavený syr
  • sušené rajčiny
  • zelené olivy
  • soľ len podľa potreby, lebo je dostatočne slaná aj bez nej

Príprava je jednoduchá a rýchla, na jednu konzervu tuniaka sme dali jedno bambino, my sme robili  dvojitú dávku, to bolo akurát pre nás dvoch na večeru. Na drobno si nakrájate sušené paradajky a olivy, ktoré podľa chuti pridávame do nátierky. Vidličkou už len premiešame a máme hotovo. 🙂 Je chuťovo výrazná, ale určite stojí za vyskúšanie, výhoda je, že ju môžete podávať na raňajky, lebo v nej nie je cibuľka, keď si ju pripravíte večer ráno sa ľahko natiera, väčšinou používam maslo, ktoré po stuhnutí nie je zrovna jednoduché rozotrieť. 🙂

Na ciabattu potrebujeme

  • múku z Lidl, ktorá má bielo fialový obal a je určená na prípravu chleba Ciabatta
  • 1 ČL olivový olej
  • 350 ml vlažnej vody

Na múke je uvedený aj recept, podľa ktorého sme postupovali. Nepotrebuje už nič iné, lebo zmes je zarobená, ale možno si pripravíte podľa postupu aj z inej múky. Recept je na na cca 750g bochník, my sme si urobili dva kusy, tak nám vydržal na dva dni. Do misky dáme 500g múky, pridáme olivový olej a vodu. Elektrickým šľahačom (hnetačom) miešame na najvyššom stupni asi 5min, pokiaľ nie je cesto hladké. Ja som potom zakryla utierkou, dala pod paplón odležať na 30min. V recepte pišu, aby sme z cesta vytvorili bochník, alebo ľubovolný tvar na plech, posypali múkou, prikryli a nechali 45min postáť na teple. Tým, že sme to robili spolu s tatom tento krok mi nejak zabudol povedať. 😀 Po prvom kysnutí som pokračovala ako pri bežnej príprave chleba, rozpracovala som cestou rukami,  podľa potreba dosypala múkou, tak aby sa nelepilo a dala na 45min znovu postáť. Následne som z neho vytvorila dva podlhovasté bochníky, ktoré som uložila na plech vystlaný papierom na pečenie na chvíľku zakryla utierkou a dala piecť do predhriatej teplovzdušnej rúry na 220° na spodný priečinok. Doba pečenia je cca 25min. V recepte je uvedené, že ak chcete zvačšiť objem chlebíka, 5min pred pečením je vhodné vložiť do rúry žiaruvzdornú nádobu s cca 200ml horúcej vody. Po upečení som dala oba chlebíky na mriežku, potrela vodou a zakryla utierkou. 🙂

Tešíme sa na vaše reakcie, verím, že vám bude chutiť aspoň, tak ako nám, lebo keď to práve píšem sa mi zbiehajú slinky a mám pocit, že už viem, čo dnes bude na večeru. 🙂

TIP: Ak rybacie nátierky nie sú vašim favoritom, ochutnajte recept na baklažánovú nátierku.