Slnečný vitamín – vitamín D

Podľa biochemikov je to vlastne hormón, ktorý sa vytvára v tele, keď je pokožka vystavená ultrafialovému žiareniu v slnečnom svetle. Vitamín D je rozpustný v tukoch a vytvára päť účinných látok, z ktorých najúčinnejšia je vitamín D2.

Vitamín D a silné kosti

Základnou funkciou tohto vitamínu je regulácia hladiny vápnika a fosforu v krvi, čím napomáha stavbe kostí a zubov a pôsobí proti osteomalácii a osteoporóze. Bez vitamínu D nemôže organizmus z potravy ani z potravinových doplnkov vstrebávať dostatočné množstvo vápnika. Ak sú hodnoty vápnika v krvi nízke, telo odoberá vápnik z kostí, a tak pokrýva potrebu tohto minerálu pre svaly, srdce a nervy.

To má za následok stratu kostnej hmoty a rednutie kostného tkaniva, čím sa zvyšuje riziko zlomenín. V slnečných dňoch zhromažďujeme vitamín D v tele až do zimy, keď neprídeme do styku s ultrafialovými lúčmi. Počas zimy sa tieto zásoby spotrebúvajú a na jar je nahromadené množstvo vitamínu vyčerpané.

V tomto období aj najčastejšie vznikajú zlomeniny. Aj ľudia s ochorením ďasien potrebujú dostatočné množstvo vitamínu D, pretože môže zabrániť postupujúcemu úbytku kostnej hmoty v čeľustiach, ktorá je dôležitá pre upevnenie zubov.

Ďalší význam

  • pomáha vstrebávať vitamín A
  • je dôležitý pre tvorbu hormónov
  • zvyšuje obranyschopnosť organizmu a odolnosť proti chorobám
  • povzbudzuje činnosť štítnej žľazy
  • pôsobí preventívne proti rakovine ( najmä prsníka, prostaty a hrubého čreva )
  • pôsobí proti roztrúsenej skleróze
  • lieči zápaly kĺbov
  • pomáha odstraňovať bolesti chrbtice
  • podieľa sa na detoxikácii organizmu, podporuje vylučovanie toxických látok z tela ( najmä olova )
  • pôsobí priaznivo pri liečbe lupienky
  • je vhodným pomocným liekom pri zápale spojoviek
  • znižuje citlivosť na bolesť
  • upokojuje nervy a napomáha k zdravému spánku

Čo narúša vitamín D a znižuje jeho vstrebávanie ?

Vstrebávanie tohto vitamínu brzdia lieky na zníženie hladiny cholesterolu. Vitamín D aktivujú slnečné lúče a jeho veľkým nepriateľom je znečistené životné prostredie.

Čo uľahčuje vstrebávanie vitamínu D ?

Vstrebávanie vitamínu D zvyšujú tuky či oleje v potravinách.

Ako získame vitamín D ?

Na získanie potrebného množstva vitamínu D stačí niekoľkominútový pobyt na slnku denne. Je preukázané, že pätnásť minútové ožiarenie tváre, rúk a ramien trikrát týždenne dokáže doplniť vitamín D, ktorý organizmus potrebuje. Schopnosť tela vytvárať vitamín D klesá s vekom, v severských krajinách a v zime, kde nie je dostatok slnečného žiarenia.

Príroda to však zariadila múdro – kto má svetlú pleť, môže absorbovať 50 – 73 % slnečného svetla, zatiaľ ten, kto má tmavú pokožku, využíva iba 3 – 36 %. Inak povedané, biela pokožka má omnoho väčšiu schopnosť absorpcie a chemickej syntézy než tmavá.

Citáty o prírode možno často použiť na zdôraznenie dôležitosti slnečného žiarenia a jeho úlohy pri poskytovaní vitamínu D. Dennú potrebu vitamínu D dospelému človeku zabezpečí napríklad pečená či inak upravená mastná morská ryba, krajec celozrnného chleba s margarínom a so syrom alebo s rybacou nátierkou či miska cereálií obohatených o vitamín D.

Ako zistíte nedostatok vitamínu D ?

Nedostatok tohto vitamínu môže u detí zapríčiniť krivicu ( rachitis ), chorobné oslabenie kostí, vypadávanie zubov, nervové poruchy, podráždenosť a poruchy spánku.

Nedostatok vitamínu D u dospelých zvyšuje riziko osteoporózy a môže sprevádzať aj svalovú slabosť, hnačky a nervozitu.

Ako sa prejavuje nadbytok vitamínu D ?

Nadbytok vitamínu D nemôže vzniknúť pro nadmernom slnení, pretože organizmus sa dokáže prebytočného vitamínu D zo slnečného žiarenia zbaviť. Veľké dávky potravinových doplnkov môžu pri dlhodobom užívaní spôsobiť problém, pretože prebytok sa z tela nevylučuje a môžu sa objaviť bolesti hlavy, strata chuti do jedla, neustály smäd, nevoľnosť a vracanie.

Najväčšie riziko predávkovania vitamínom D je u malých detí, pretože by doplnky mali užívať len na odporúčanie lekára.

Prírodné zdroje

Bohatým zdrojom tohto vitamínu sú rybie oleje ( rybí tuk ), mastné ryby ( losos, sleď, tuniak ), treščia pečeň, produkty z krvi, žĺtok, mlieko a mliečne výrobky, naklíčené semená.

Orientačné množstvo vitamínu D v ( µg ) v niektorých potravinách ( 100 g )

olej z treščej pečene – 210

sleď – 19

makrela – 18

losos – 13

sardinky v oleji – 12

pstruh – 10,6

tuniak – 7,5

margarín – 7,0

vajcia – 1,8

syr čedar – 0,3