„slivkové“ gule

5-42-9957660

Čo budeme teda potrebovať?

  • 750 g zemiaky uvarené v šupke
  • 180 g hrubá múka
  • 80 g detská krupica  
  • 2 ks vajcia
  • soľ
  • ovocie – marhuľe, slivky, jahody

Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme a nastrúhame na jemno. Na pomúčenej pracovnej doske si vytvoríme „sopku“ ja tomu tak vravím, kde do múky rozbijeme vajcia, štipku soli a spolu s krupicou a zemiakmi vymiešame ručne cesto. Samozrejme podľa potreby dosýpame múku, človek netrafí gramáž zemiakov v uvarenom stave, takže odhadom spracujem hladké cesto, ktoré je lepivé, no zároveň sa s ním dobre pracuje.

Rozvalkáme ho a podľa veľkosti ovocia ho rozkrájame na štvorčeky, ktoré zapracujeme do guliek, ak by sa nám cesto lepilo v rukách trošku pomúčime. Cesto by sa malo max 3-krát rozvaľkať, čiže z krajov si vypracujeme ďalší plát a následne zo zvyškov urobíme malé šúľance, ktoré mam ja najradšej. 🙂

Do vriacej vody, vkladáme postupne gule, môžeme pridať štipku soli a keď vyplávajú na povrch vyberáme ich do misy. Môžeme pridať trošku masla, aby sa nepolepili.

Podávame  podľa chuti  orechy, mak, tvaroh, strúhanka, čokoláda, kakao a pod. My sme si spravili so strúhankou, kedy ju popražíme trochu na suchej panvici do zlatista, následne zmiešame s práškovým cukrom, posypeme a zalejeme roztopeným maslom. 🙂

Akú kombináciu máte najradšej vy?