Recept: Voňavý peceň chleba – najlepšie chutí z vlastnej kuchyne

Potrebujeme

  • úzky vysoký plech na pečenie papier na pečenie
  • 750g hladká celozrnná pšeničná múka
  • 2 KL soľ
  • 1 KL rasca celá
  • 1 KL trstinový cukor
  • 2 stredne veľké zemiaky (200g)
  • ½ balenia droždia
  • 3 PL olivový olej

Postup

psenica2b3-8020828
  1. Ošúpeme 2 zemiaky a dáme ich variť pod pokrievkou do vriacej vody.
  2. Kým sa uvaria, vo veľkej miske dobre premiešame múku, soľ a 1 kávovú lyžičku celej rasce. 
  3. 600 ml vody rozdelíme na dve časti – 500 ml a 100 ml. 
  4. Do 500 ml vody pridáme olivový olej.
  5. Počkáme kým uvarené zemiaky vychladnú – ale musia byť ešte teplé – a nastrúhame ich.
  6. Nastrúhané zemiaky položíme do misky, na vrch zarobenej múky. Nepremiešame.
  7. Do kôpky nastrúhaných zemiakov, ktoré ležia na múke, vydlabeme priehlbinu a vložíme do nej rozdrvené droždie.
  8. Droždie posypeme 1 kávovou lyžičkou trstinového cukru. 
  9. Zvyšok nastrúhaných zemiakov okolo priehlbiny tiež zhrnieme na droždie.
  10. Nastrúhané zemiaky, ktoré sme nahrnuli na droždie, zalejeme 100 ml teplej vody.
  11. Necháme všetko pôsobiť 15 minút.
  12. Pridáme zvyšných 500 ml teplej vody a rukami opatrne spojíme celé cesto – ale – vôbec nemiesime, aby bol chlieb nadýchaný a mal „oká“. Je v poriadku keď sa cesto lepí. Malo by byť redšie a malo by sa takmer liať. Množstvo vody záleží od typu múky, pretože každá inak pije vodu.
  13. Do pripraveného plechu s papierom na pečenie vylejeme cesto (musí mať takú konzisteciu, že sa dá do plechu naliať) 
  14. Vložíme do trúby zapnutej na 50 stupňov a necháme 1 hodinu kysnúť. Preto vysoký plech aby cesto nevykypelo. Počas hodiny môžeme (nie často) skontrolovať, či cesto už nepreteká z nádoby.
  15. Po hodine cesto vyberieme a počkáme kým sa trúba predohreje na 240 stupňov.
  16. Vložíme cesto do trúby na 240 stupňov na 15 minút – pri tejto vysokej teplote sa opečie kôrka.
  17. Teplotu znížime na 180 stupňov a pečieme ďalších 45 minút. Do trúby môžeme vložiť zvlášť tanierik alebo misku s vodou aby cesto nevysychalo.
  18. Chlieb vyberieme a necháme schnúť na mriežke aby vyschla aj spodná časť. Skladujeme ho v útierke aby kôrka ostala chrumkavá.