Recept: Neapolské špagety (vegetariánske) – robia sa z toho čo ostane v kuchyni

Majiteľ reštaurácie na jednom z ostrovov Neapolského zálivu už išiel zatvárať keď zbadal, že za stôl si sadla skupinka ľudí. Slušne im vysvetlil, že kuchyňa je už zatvorená no hladní návštevníci sa nedali odbiť a prehovorili ho, nech im pripraví čokoľvek z toho, čo mu ešte v ten deň ostalo. S

kúsený kuchár a majiteľ v jednom, Sandro Petti, im teda pripravil špagety z ingrediencií, ktoré sú pre juh Talianska typické – paradajková omáčka, cesnak, olivový olej a kapary. V tento večer, pred vyše 50 rokmi, sa mu recept zapáčil a onedlho ho zahrnul aj do jedálneho lístka.

Tieto špagety vám dnes ochotne pripravia v južnej oblasti Talianska – Kampánii (v doslovnom preklade „úrodný vidiek“), ktorej centrom je Neapolský záliv a sopka Vezuv.

Môj upravený recept (3 porcie)

  • 300 g špagety (akékoľvek)
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 väčšie strúčiky cesnaku
  • 9 polievkových lyžíc domáceho alebo kúpeného kečupu
  • 2 kávové lyžičky čerstvej alebo sušenej bazalky
  • pár kvapiek čili salsy alebo trochu čili korenia polovica kávovej lyžičky soľ
  • drvené čierne korenie
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja na záver

Postup

  1. Vodu v hrnci bez pokrievky posolíme dvomi štipkami soli a keď zovrie, dáme do nej variť špagety – vrieť by mala po celý čas. Odmeriame čas uvedený na obale (cca 10 minút) a špagety scedíme.
  2. Rýchlu omáčku začneme pripravovať tak, že nakrájanú cibuľku nadrobno opražíme na troche oleja kým zmäkne (cca 3 – 4 minúty).
  3. Pridáme 9 polievkových lyžíc kečupu a keď sa o malú chvíľku ohreje, hneď vypneme. 
  4. Ochutíme dvomi kávovými lyžicami bazalky, polovicou kávovej lyžičky soli, drveným čiernym korením a pár kvapkami čili salsy alebo čili korením.
  5. Do omáčky pridáme dva prelisované strúčiky cesnaku (nebudú sa variť)
  6. Ak máme, pridáme kapary asi 20 kúskov.
  7. Omáčku premiešame so špagetami najlepšie na vysokej panvici kde ich minútku za stáleho miešania opražíme aj s omáčkou.
  8. Na záver pridáme 2 polievkové lyžice olivového oleja a podávame (kto chce, môže si špagety na tanieri posypať aj strúhaným syrom).