Recept na detoxikačnú polievku: Odstránite ňou všetky zápaly, tuk a choroby, pričom jej môžte zjesť koľko len chcete

detoxikacna-polievka

Polievky patria v našich končinách medzi najčastejšie konzumované jedlá. Dá sa o nich povedať, že sú to detoxikátory, ktoré okrem prečistenia dodajú telu množstvo dôležitých výživných látok potrebných pre následnú regeneráciu tkanív.

Detoxikáciou vášho organizmu si posilnite výkon pečene, čriev, obličiek, lymfatického systému, pľúc a samozrejme kože. Prečisťujúca polievka ďalej umožňuje telu získať všetky potrebné polysacharidy, mastné kyseliny a aminokyseliny, ktoré zlepšujú trávenie a stimulujú imunitu.

Tým, že je táto polievka plná vlákniny, dokáže súčasne regulovať telesnú hmotnosť, kontrolovať hladinu cukru v krvi a dokonca aj zlepšovať duševné zdravie a psychickú pohodu.

Zeleninové polievky sú zvlášť dôležité, pretože obsahujú komplexné sacharidy, ktoré udržujú správny tok energie.

Medzi niektoré z ďalších prínosov detoxikačných polievok patrí:

  • znižovanie zápalov
  • zvyšovanie hladiny energie
  • prechádzanie onemocneniam
  • omladzovanie buniek
  • podpora chudnutia
  • prečisťovanie pokožky

Ako si pripraviť detoxikačnú polievku

Kuchárska kniha je plná receptov na zdravé a regeneračné druhy polievok. Väčšina z nich sú bohaté na chuť a ponúkajú mnoho zdravotných prínosov.

Princípy prípravy detoxikačnej polievky:

  • Začnite tým, že si pripravíte vývar: miso, vývar z kostí alebo zeleninový vývar
  • Pridajte liečivé korenie a bylinky: kurkuma, zázvor, rasca, cesnak, škorica, oregano, bazalka, a pod.
  • Potom pridajte zeleninu: kapusta, špenát, cuketa, pór, cibuľa, mrkva a pod.
  • Škrobová zelenina je vždy skvelou možnosťou: sladké zemiaky, dyňa, paštrnák, zeler, cvikla a pod.
  • Nezabudnite na bielkoviny, preto pridajte: fazuľu, šošovicu, hrášok, orechy.
  • Ďalšie potraviny, ktoré môžu zahrnúť sú: kokosový olej, olivový olej, avokádo, alebo iný zdravý olej. Tieto zdravé tuky umožňujú telu prijať a spracovať živiny z celej rodiny.

 A teraz vám uvedieme 3 rôzne recepty na detoxikačné polievky.

Brokolicová polievka

Ingrediencie

  • 2,5 šálky brokolice
  • 3 zelerové stopky, nakrájené na kostičky
  • 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 1 šálka kapusty alebo špenátu
  • 2 mrkvy, nakrájané na malé kúsky
  • 2 šálky mäsového alebo zeleninového vývaru
  • 1/2 lyžičky morskej soli
  • šťava z 1/2 citrónu
  • 2 lyžice kokosového oleja
  • 2 lyžice kolagénu (podľa voľby)

Postup

  1. Najskôr ohrejte kokosový olej v hrnci, pridajte cibuľu, zeler a brokolicu. Nechajte osmažiť 5 minút a občas premiešajte.
  2. Pridajte vývar, zvyšné ingredience a nechajte variť, pokiaľ nebude zelenina mäkká.
  3. Polievku rozmiešajte tyčovým mixérom, pokiaľ nebude hladká a hustá. Pridajte vodu, pokiaľ to bude nutné a chvíľu ešte povarte.

Mrkvovo-zázvorová polievka

Ingrediencie

  • 1 kg mrkvy, nakrájené na malé kúsky
  • 2 cibule, nakrájané nadrobno
  • 6 šálok mäsového alebo zeleninového vývaru
  • 3 lyžice nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 šálka kokosového mlieka
  • morská soľ, čierne korenie a iné korení podľa chuti
  • 2 lyžice kravského masla alebo kokosového oleja
  • 2 lyžice protéinu alebo kolagénového prášku (podľa voľby)

Postup

  1. Najskôr vložte do hrnca mrkvu, mäsový vývar, zázvor a cesnak. Priveďte zmes k varu, a potom ju nechajte vrieť na miernom ohni.
  2. Následne si na panvici rozpáľte cibuľu a kravské maslo, pokiaľ vám nevznikne zmes podobná karamelu.
  3. Pridajte túto zmes do polievky. Vodu pridajte v takom objeme, aby nebola polievka ani príliš hustá, ani riedka.
  4. Na záver pridajte kokosové mlieko, korenie a polievku dobre premiešajte.

Polievka z červenej šošovice

  • 1/4 šálku kokosového oleja, olivového oleje alebo kravského masla
  • 2 veľké sladké zemiaky, nakrájané na kostičky
  • 1 nakrájané jablko
  • 1 malá biela cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 2 veľké mrkvy, nakrájané na malé kúsky
  • 1/2 šálku červenej šošovice, ktorú ste cez noc nechali namáčať
  • 1/2 lyžičky mletého kmínu
  • 1/2 lyžičky chilli prášku
  • 1/2 lyžičky červenej papriky
  • 4,5 šálky mäsového alebo zeleninového vývaru
  • 1 malý čerstvý zázvor, nasekaný
  • morská soľ a čierne korenie podľa chuti
  • kokosová smotana podľa voľby

Postup

  1. Najprv zahrejte olej v hrnci na miernom ohni.
  2. Do hrnca potom pridajte nakrájané sladké zemiaky, mrkvu, jablko a cibuľu.
  3. Uistite sa, že jablko a zelenina sú uvarené a cibuľa bude sklovitá. Potrvá to zhruba 10 minút.
  4. Potom do toho pridajte šošovicu, zázvor, rascu, chilli, červenú papriku a vývar. Nechajte polievku vrieť, pokiaľ všetko nezmäkne, asi pol hodiny.
  5. Polievku neustále miešajte.
  6. Pridajte vodu, pokiaľ je to nutné, aby mala polievka správnu hustotu.
  7. Na úplný záver do nej môžete pridať kokosovú smotanu.