Recept: Jednoduché vegetariánske rizoto z ryže natural

vegetarianske-rizoto

Rieka Pád, ktorá tečie z hôr Talianskych Álp cez celú nížinu na severe smerom na západ, je najdlhšou riekou v krajine. V najširšom bode meria niečo cez pol kilometra. V jej údolí sa nachádzajú známe mestá Miláno a Turín. Oblasť cez ktorú preteká je posiata mokraďami, vďaka ktorým sa tu už od 15. storočia pestuje ryža – jednoročná bylina ktorá pre svoj rast potrebuje vlhké prostredie a dostatok vlahy.

Rastliny sa v období žatvy pozbierali a nechali vyschnúť od vody. Zrnká sa potom vylúpali ručne alebo pomocou mlynu. Z dostupných prísad ktoré mali obyvatelia v tom čase k dispozícii potom vznikali rôzne variácie dnešného „risotta“, ako napríklad oranžové rizoto alebo toto vegetariánske rizoto.

Recept (2 porcie)

  • Ryža natural pol hrnčeka
  • 2 veľké mrkvy
  • 1 veľká cibuľa
  • polovica malej konzervy hrášku
  • petržlenová vňať hrsť
  • 1 zarovnaná kávová lyžička vegeta
  • 1 zarovnaná kávová lyžička soľ drvené čierne korenie alebo zmes korenia
  • 1 polievková lyžica olivový olej na záver

Postup

  1. Pol hrnčeka ryže opláchneme a prebiereme od kamienkov alebo iných tvrdých častí.
  2. 1 väčšiu cibuľu a 2 väčšie mrkvy nakrájame alebo postrúhame na drobné časti (najrýchlejšie je ich spolu dať do mixéra).
  3. Krátko ich opražíme na troche oleja, pridáme ryžu a zalejeme trojnásobkom vody, teda 1,5 hrnčekom vody.
  4. Pridáme 1 zarovnanú KL vegety a 1 zarovnanú KL soli
  5. Necháme všetko variť pod pokrievkou a priebežne kontrolujeme, aby sa nám nevyparila voda. Vodu treba doliať až keď vidíme, že sa vyparila – inak by sa mohlo stať, že ryža bude hotová ale bude plávať vo vode.
  6. Asi po 15 minútach sa voda už skoro vyparila tak prilejeme ešte 1 pohár vody a naďalej kotrolujeme či je jej dosť.
  7. Asi po 30 minútach od začiatku varenia by už ryža mala byť mäkká – vypneme ju a necháme pod pokrývkou. Ak nám v nej ostalo trochu vody, nevadí pretože ryža by ju ešte pod pokrývkou mala nasať.
  8. Pridáme hrsť petržlenovej vňaťky, drvené čierne korenie alebo zmes korenia a polovicu konzervy hrášku.
  9. Keď rizoto trochu vychladne pridáme ešte 1 polievkovú lyžicu olivového oleja.