Recept: Hustá karfiolová polievka so smotanou a mrkvou
Karfiol je zelenina pôvodne vyšľachtená z kapusty. Aj keď my sme zvyknutí hlavne na jeho bielu verziu, vysyktuje sa tiež v žltej, zelenej či fialovej farbe. Jeho zaujímavý tvar už dávno zaujal matematikov. Tí vzhľad karfiolu a iných podobných rastlín opísali slovom v preklade približne „sebepodobnosť“ kvôli tomu, že každá malá vetvička vyzerá veľmi podobne ako celý karfiol.
Varený karfiol obsahuje vitamíny, aj keď varením sa z nich určité percento vytratí. Minerálne látky teplu odolávajú lepšie. Aj varený v polievke teda obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, magnézium a vlákninu.
Recept:
- 1 menší karfiol
- 1 cibuľa
- 2 veľké mrkvy
- 3 zemiaky
- 1 smotana (250 g)
- olivový olej
- 2 kávové zarovnané lyžičky soľ
- 1,5 kávovej lyžičky vegetačierne korenie alebo zmes korenia
Postup:
- Karfiol umyjeme a najkrájame na ružičky.
- Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky.
- Cibuľu a mrkvy ošúpeme a nakrájame, prípadne nastrúhame (s mixérom je to najrýchlejšie).
- Na oleji opražíme krátko cibuľku (1-2 minúty), pridáme nastrúhanú mrkvu, karfiol a hneď zalejeme vodou, tak aby zelenina ostala ponorená pod vodou a trčali iba kúsky nad vodu.
- Pridáme 2 zarovnané KL soli, 1,5 KL lyžičky vegety a necháme variť.
- Môžeme priliať vodu ak jej bude málo ale stále tak, aby polievka ostala hustá.
- Keď zelenina zmäkne (cca 15 minút) pomaly pridáme smotanu a čierne korenie.
- Vypneme a keď polievka trochu vychladne, pridáme ešte 2 polievkové lyžice olivového oleja.