Nikdy neumývajte kura! Týmto spôsobom sa najviac šíria baktérie, kde vám hrozí smrteľná nákaza.

Odporúča sa neumývať surové mäso, pretože to zdvojnásobuje riziko bakteriálnej infekcie alebo nákazy! Cieľom tohto odporučenia je zabrániť šíreniu baktérií, ktoré sa nachádzajú v mäse.

Problémom nie je umývanie kuraťa, ale to, že to robíme nesprávne.

Veľa užívateľov o tomto type otravy nevie. Britská potravinová kancelária vykonala online prieskum, podľa ktorého 44 % z 4 500 zúčastnených Britov kura pred varením umýva.

,,Umývanie surového kuracieho alebo morčacieho mäsa pod tečúcou vodou vo vašom dreze teda nemusí byť práve najlepší nápad. Práve vtedy sa všade naokolo v kuchyni „roztrúsia“ nebezpečné baktérie z mäsa. Môžu sa dostať na kuchynskú dosku, umývadlo, kuchynské uteráky, či jedlo, ktoré máte v blízkosti.“

Podľa expertov sa z kvapiek vody vytvára prostredie vhodné na šírenie kampylobakterov.  Je to baktéria, ktorá sa rozširuje rukami, oblečením, kuchynskými utierkami, povrchom obrobku a spotrebičmi.

V online prieskume sa zistilo, že približne 280 000 ľudí ročne trpí v Británii touto baktériou. Na druhej strane, iba 28 % ľudí o tejto baktérií vie. Prevažne chytíme kampylobaktera z hydiny. Je to najbežnejší druh otravy jedla.

Agentúra odporúča vyhnúť sa kontaktu so surovou hydinou.
Hoci príznaky otravy jedla trvajú približne len týždeň, baktéria môžu byť smrteľná, a to hlavne pre deti mladšie ako 5 rokov. Príznaky sú hnačka, bolesti brucha, kŕče, malátnosť a horúčka.

Infekcia môže viesť k dlhodobým zdravotným problémom, ako napríklad k črevným problémom a  Guillan Barré syndrómu.

– Vyhýbajte sa umývaniu surového mäsa.

– Skladujte zabalené mäso v chladničke alebo mrazničke.

– Skladujte ho v chladničke na najnižšej poličke, aby kvapky z mäsa nepadali na ostatné potraviny.

– Pri varení dbajte na to, aby bolo mäso poriadne uvarené alebo upečené.

– Poriadne umyte všetky riady, doštičky a nástroje, ktoré ste na prípravu mäsa použili.

zdroj: www.healthyfoodteam.com