Kozie mlieko

Kozie mlieko považovali naši predkovia, starí rodičia či prarodičia za nápoj krásy, zdravia a dlhovekosti. Niet divu. Tento cenný nápoj má množstvo výhod a pozitívnych účinkov. Je pravda, že má svoju špecifickú chuť, pach a nie každému to môže ľahodiť. Chuť a pach kozieho mlieka však veľmi závisia od chovu kozy a toho, čo konzumuje. Vysoká kvalita krmiva je pre kozie mlieko rozhodujúca. Dôležitým je i chovné prostredie kozy. Odporúčajú sa pasienky, lúky a celkovo pobyt vo voľnom výbehu. Koza je všežravá a vo svojej pažravosti môže zjesť aj jedovaté rastliny alebo trávu s kliešťami. I preto je potrebné, aby sa mlieko pred priamou konzumáciou poriadne prevarilo, prípadne jemne pasterizovalo. Nie je teda ľahké dosiahnuť chutné kozie mlieko. Aj vďaka tomu je produkcia a bežný predaj kozieho mlieka oveľa zriedkavejší ako predaj kravského mlieka.

V našich podmienkach sa najčastejšie chová koza domáca. V minulosti nebolo na Slovensku dvora alebo statku, ktorý by nechoval kozu. Hovorí sa, že v chudobe prežila nejedna celá rodina práve vďaka koziemu mlieku.

Niekoľko výhod kozieho mlieka:

– Neobsahuje laktózu – Je vhodné pre ľudí a detí alergických na kravské mlieko – Tuk z kozieho mlieka je ľahko stráviteľný, prirodzene homogénny, nezaťažuje tráviaci trakt – Ide o vzácny nápoj s významnými ozdravujúcimi účinkami na ľudský organizmus – Kozie mlieko je bohaté na vápnik, minerály a vitamíny

– Prirodzene zvláčňuje pokožku, spomaľuje jej stárnutie