Efektívny spôsob kompostovania doma, v byte

Originálny a efektívny nápad pre nakladanie s organickým odpadom v meste je používať kompostér do bytu. Je to užitočná pomôcka, z ktorej si po čase možno vytvoriť vlastnú záhradku na balkóne. Ako však funguje?

Pokiaľ ide o kompostovanie, je dôležité si uvedomiť, že ide o formu recyklácie. Kompostovanie spočíva v prijímaní organických materiálov, ako sú kuchynské zvyšky a odpad zo záhrad, a ich rozkladaní na pôdu bohatú na živiny. Túto pôdu potom môže človek použiť v záhrade, na trávniku alebo dokonca na izbové rastliny.

Domáci kompostér sa skladá z troch hlavných častí – hornej časti určenej na kompostovanie, vzduchotesného veka a mriežkovaného dvojitého dna, kde v jeho spodnej časti prebieha zber výluhu. Domáci kompostér môže vyzerať aj štýlovo. Veľký výber kompostérov ponúka aj internetový obchod Alza sk.

Celý proces začína pridaním organického odpadu z kuchyne do hornej časti nádoby. Postupne vrstvenú masu odpadu je následne potrebné posypať hrsťou Bokashi a premiešať. Povrch napokon ešte utlačíme a prikryjeme vhodnou nádobou alebo tanierom. Tým obmedzíme prístup vzduchu, aby mohol efektívne prebiehať proces fermentácie.

Na rozklad biologického odpadu z potravín stačí až o polovicu kratší čas, ako pri bežnom kompostovaní. Dokonca celý proces prebieha úplne bez zápachu.

Jednoduchý vznik hnojiva

V priebehu fermentačného procesu sa produkuje výluh, ktorý sa hromadí na dne nádoby a je potrebné ho postupne vypúšťať. Tento tzv. “bokashi čaj” je cenným zdrojom výnimočne kvalitnej zmesi organických živín, minerálov a probiotických kultúr. Po zriedení vodou je priam ideálny na hnojenie domácich rastlín v kvetináčoch, ktorým vo všeobecnosti chýbajú živiny a je potrebné ich dopĺňať.

Vzduchotesné veko, ktorým sa uzatvára kompostér do bytu, umožňuje udržiavať vlhkostné a teplotné podmienky a zároveň zamedzuje vytváraniu a šíreniu zápachu. Takže obsah nádoby nebude lákať žiadny hmyz či iné zvieratá.

Čo dávať do kompostéra do bytu:

  • varené zvyšky, kosti, šupky, zvyšky mäsa,
  • zvyšky surovej zeleniny, ovocia, semená, dužinu ovocných plodov,
  • varené jedlá, dokonca aj také, ktoré boli vyprážané alebo obsahujú olej či živočíšne tuky,
  • vaječné škrupiny,
  • káva, sypaný čaj, čajové vrecúška,
  • piliny, suché lístie, slamu.

Čo nemôžete dávať do kompostéra do bytu:

  • toaletný papier,
  • špaky.

Domáce kompostovanie sa rýchlo stáva obľúbeným spôsobom, ako znížiť svoju ekologickú stopu a čo najlepšie využiť odpad z domácnosti. Kompostovanie v domácom kompostovacom zásobníku je jednoduchý a účinný spôsob, ako znížiť svoju uhlíkovú stopu, a je to ekologická voľba, na ktorú bude okolie aj jednotlivec sám hrdý.

Tu je krátky a výstižný postup, ako na to.

Domáci kompostér umiestniť na tienisté miesto

Ideálne miesto je v kuchyni či na balkóne, ale možno ho umiestniť tiež do garáže alebo práčovne. Terasy a tiež pod schodmi sú skvelými miestami na jeho umiestnenie.

Je dôležité, aby kompostér do bytu nebol umiestnený na priamom slnečnom svetle, pretože by to zvýšilo teplotu. To by mohlo zmeniť vnútorné prostredie boxu a ovplyvniť kompostovanie

Odporúča sa ho tiež umiestniť na vyvýšené miesto, aby sa uľahčil odber tekutého hnojiva. Človek má tak lepšiu pozíciu pri kŕmení kompostéra.

Začať s pridaním organických zvyškov do hornej časti boxu

Prísun organickej hmoty nemusí byť ani pomalý a postupný. Stačí, ak väčšie pridané množstvo odpadu človek presype väčším množstvom Bokashi. Baktérie sa v kompostovisku rýchlo množia a stíhajú spracovávať všetko, čo sa im dáva.

Odpad z kuchyne stačí nechať v kompostéri do bytu a fermentovať týždeň až dva. Potom ho môže človek pridať do bežného vonkajšieho kompostu alebo vysypať do jamy v záhrade a domáci kompostér môže používať ďalej.

Pri kompostovaní s použitím Bokashi nevzniká hniloba ani plesne – teda nič, čo by mohlo lákať hmyz či zvieratá a navyše je nádoba vzduchotesne uzavretá.

Pred pridaním zvyšky s viac ako 2×2 cm treba nasekať

Čím sú organické zvyšky menšie, tým ľahšie bude prebiehať proces fermentácie. Pri pridávaní sa striedajú vrstvy nového kuchynského odpadu hrsťou Bokashi, ktorú roztrúsime po povrchu a trocha premiešame. Napokon vrstvu nového materiálu utlačíme a prikryjeme, aby vznikla akási vzduchotesná bariéra.

Je žiadúce udržiavať pestrosť zložiek vyváženým spôsobom a nepreháňať to iba s jedným druhom odpadu. Nadbytok jedného druhu organických zvyškov z kuchyne môže zmeniť vlastnosti kompostu.

Odber výluhu

Výluh je tekuté hnojivo s vysokým obsahom baktérií z kompostéra. Odber vykonávame raz za týždeň alebo raz za dva týždne podľa potreby.

Koncentrovaný výluh sa môže použiť podobne ako baktérie do septiku. Ak chceme výluh využiť pre zalievanie izbových rastlín, zriedime ho s vodou v pomere 1:9.

Domáci kompostér sa dá ľahko zohnať

Začať s domácim kompostovaním je jednoduché a k dispozícii sú rôzne výrobky, ktoré to ešte viac uľahčujú. Najobľúbenejšou možnosťou je kompostovací zásobník, ktorý človek nájde vo väčšine obchodov s domácimi potrebami.

Kompostovacie zásobníky sa vyrábajú v rôznych veľkostiach a z rôznych materiálov vrátane dreva, plastu a kovu. V závislosti od veľkosti zásobníka sa doň zvyčajne zmestia malé kuchynské zvyšky, odpad zo záhrady a dokonca aj potravinový odpad.

Kompostovanie sa ľahko udržiava a najbežnejším spôsobom, ako zabezpečiť, aby kompostovací zásobník fungoval správne, je sledovanie teploty. Ideálna teplota pre kompostovanie je 20 až 25 stupňov Celzia.

V závislosti od materiálov v zásobníku možno túto teplotu ľahko dosiahnuť pomocou teplomera. Na zabezpečenie správneho rozkladu by sa mal kompost každých niekoľko týždňov prevzdušniť.

To sa vykonáva premiešaním kompostu hrabľami alebo lopatou, alebo jednoduchým prevrátením zásobníka. Domáci kompostér sa dá zohnať zhruba od 50 €. Kvalitnejšie nádoby sa môžu vyštverať až na 500 €.

Elektrický kompostér

Do kompostovania sa dá zapojiť aj za pomoci elektrického kompostéra. Elektrické kompostovacie zásobníky predstavujú jednoduchý a účinný spôsob, ako premeniť odpad z potravín a záhrady na kompost bohatý na živiny priamo doma. Človek si uľahčí prácu v záhrade, no získa aj uspokojujúci zážitok z premeny zvyškov na niečo užitočné.

Tieto elektrické kompostéry sa používajú pomerne jednoducho. Stačí, ak sa do nádoby vloží organický odpad (zvyšky ovocia a zeleniny, kávovú usadeninu atď.) a zariadenie sa postará o zvyšok.

Materiál rozdrví, zohreje a prevzdušní, čím sa vytvorí kompost v priebehu niekoľkých dní, a nie týždňov alebo mesiacov ako pri tradičnom kompostovaní.

Jednou z najväčších výhod používania elektrického kompostovacieho zásobníka je, že sa môže používať v interiéri, takže nepotrebujete veľký vonkajší priestor. Zásobníky sú navrhnuté tak, aby sa dali používať v pivnici alebo garáži. Sú utesnené, aby zadržiavali zápach a hmyz.

Elektrický kompostovací zásobník sa dodáva s filtrom na zachytávanie prípadných pachov a má ľahko vyprázdniteľnú zásuvku na kompost.

Či už sa niekto venuje záhradkárčeniu, alebo chce len znížiť množstvo odpadu v domácnosti, elektrický kompostovací zásobník je účinný a ľahko použiteľný spôsob, ako začať kompostovať v pohodlí domova.

Najlepšie na ekologickom správaní je, že na to, aby ste ho človek ovplyvnil, nie je potrebné vynaložiť veľa úsilia. S trochou plánovania a prieskumu sa postará o zveľadenie flóry vo svojom blízkom okolí.

Tipy ako kompostovať

Kompostovanie je skvelý spôsob, ako znížiť množstvo odpadu, podporiť zdravie pôdy a dokonca prispieť k sekvestrácii uhlíka. Hoci sa kompostovanie doma môže zdať zastrašujúce, v skutočnosti je celkom jednoduché.

Ak má človek prístup ku kompostovaciemu zásobníku, tu je niekoľko tipov, ako začať.

  1. Zhromažďovať správne materiály: Kompostovanie si vyžaduje zmes materiálov bohatých na uhlík (napríklad papier, slama a sušené lístie) a materiálov bohatých na dusík (napríklad pokosená tráva, zvyšky jedla a kávová usadenina). Dbajte na to, aby ste zbierali rôzne materiály; tým zabezpečíte, že vaša kompostovacia kopa bude vytvárať teplo a rýchlo sa rozkladať.
  2. Vrstviť svoj zásobník: Na dno zásobníka treba umiestniť vrstvu materiálov bohatých na uhlík, potom pridať vrstvu materiálov bohatých na dusík, po ktorej nasleduje ďalšia vrstva materiálov bohatých na uhlík atď. Vrstvy by mali byť hrubé aspoň štyri centimetre.
  3. Otočiť kompost: Obracanie kompostu zabezpečí, že sa materiály premiešajú, čo napomáha procesu rozkladu.
  4. Sledovať teplotu: Kompost by mal pri rozklade materiálov vytvárať teplo. Ak kopa nevytvára dostatok tepla, treba pridať viac materiálov bohatých na dusík a kompost otáčať častejšie.

Kompostovanie v domácom kompostovacom zásobníku je skvelý spôsob, ako znížiť svoju ekologickú stopu a čo najlepšie využiť odpad z domácnosti.