Ako si spestriť jeseň – aktivity aj strava

Od októbra do decembra je ťažké obdobie pre všetkých bez rozdielu veku. Nápor v práci, škole, ubúdajúce slnko a krátke dni. Netreba to vzdávať. Pohyb, kvalitné jedlo a voňavé koreniny dodajú každému energiu.

Jeseň je čas na oceňovanie krásy prírody, ktoré prinášajú striedajúce sa ročné obdobia. Aj keď dni môžu byť chladnejšie a kratšie, stále existuje veľa príležitostí, ako si sezónu užiť naplno. Netreba sa báť obdobia, počas ktorého sa okolie pripravuje na nepríjemnú zimu. Využiť treba každú príležitosť, ktorú jesenné slnko prináša

Jesenné aktivity

Na behanie a na cyklistiku už človek potrebuje zvláštnu výbavu, ale ešte stále mu zostávajú aktivity na jesenné počasie. Chôdza s paličkami je vhodná pre všetky vekové skupiny, do každého počasia, v meste aj na vidieku, optimálne na lesných a parkových cestičkách.

Pri chôdzi sa zapája celé telo, pracujú srdce aj pľúca. Do mozgu sa uvoľňuje endorfín, nazývaný aj hormón šťastia, pretože spôsobuje dobrú náladu a pocity šťastia. Pre aktívnejších sú vhodné všetky formy tanca, aerobiku a spinnig.

Prechádzka do lesa alebo na horu je ideálny spôsob, ako si užiť meniace sa farby lístia. Vyhradiť si niekoľko hodín na preskúmanie novej oblasti alebo túru po známom chodníku môže byť nesmierne obohacujúcim zážitkom.

Mnoho fariem po celej krajine je otvorených po celý rok. Jeseň je ideálny čas na podporu miestnych pestovateľov a remeselníkov. Návštevník si okorení život jedinečnými chuťami, obohatí svoju vlastnú špajzu a z domácich produktov si spraví výborný obed, ktorý ho počas jesene zahreje.

Ako sa vyventilovať

Každý si môže pestovať vlastné jedlo. Jeseň je pre začínajúcich záhradkárov skvelý čas na zašpinenie rúk. Sadenie zeleniny môže byť obohacujúcim zážitkom, bez ohľadu na veľkosť záhrady.

Nikto sa nebude hnevať, ak si človek spraví na jeseň chvíľku pre seba s horúcim nápojom.

Od mrkvy a paradajok po zemiaky a tekvice – existuje veľa produktov, ktoré sa dajú úspešne pestovať počas jesene. Ak to niekomu ešte úplne nejde, nech nezúfa. Každý rok má predsa ďalšiu šancu vyskúšať to znova.

Keď sa povie jeseň, snáď každý si predstaví hrubý sveter a horúci nápoj. Keď slnko začína skoro zapadať a večery sú chladnejšie, nie je nič lepšie, ako relaxovať v pohodlí domova. Štipka škorice a tlejúca sviečka pomôžu na chvíľu vypnúť a odosobniť sa od okolitého stresu.

Jeseň nemusí byť depresívna

Jesenná sezóna môže byť pre niektorých náročným obdobím. Aké kroky podniknúť, aby človek neklesal na duchu a vyhol sa depresívnym stavom?

Jednou z najdôležitejších vecí, ktoré môže každý počas jesene urobiť, je dodržiavať pravidelný spánkový režim. Môže to byť problém, pretože kratšie dni sťažujú niektorým ľuďom chodiť spať a vstávať v rovnaký čas. Avšak, ak sa človek bude snažiť dodržiavať systém, môže to byť prospešné z hľadiska regulácie nálady a vyhýbania sa depresii.

Jesenná vychádzka v prírode môže byť očarujúca a plná farieb.

Dôležitá je však najmä pravidelná fyzická aktivita. Cvičenie pomáha nielen uvoľňovať endorfíny a znižovať stres, ale môže tiež pomôcť zlepšiť náladu a udržať motiváciu na vysokej úrovni. Každý deň vstať a ísť na prechádzku, beh alebo jazdu na bicykli môže byť nesmierne prospešné.

Okrem pravidelnej fyzickej aktivity je dôležité dbať na to, aby sa človek stravovali zdravo a vyvážene. Konzumácia zdravých potravín je nevyhnutná pre udržanie dobrého duševného zdravia. Pomôže obmedzenie kofeínu a cukru, ktoré vedú k zmenám nálady.

Nakoniec je dôležité zostať počas jesene v kontakte s priateľmi a rodinou. Počas chladnejších mesiacov môže byť ľahké izolovať sa. Človek by mal tráviť čas so svojimi blízkymi neustále. Jeden druhému môže vymyslieť stále nový a zaujímavý program.

Dodržiavaním týchto tipov sa môže človek vyhnúť tomu, aby sa počas jesene cítil na dne a v depresii a vyťažil zo sezóny maximum.

Mozog aj srdce

Keby si mozog mohol vybrať ročné obdobie, určite by sa dožadoval slnečných dní. Nedostatok slnečného svetla vedie k tomu, že do epifýzy nedorazí dostatočný signál k ukončeniu produkcie melatonínu a telo zostane v spánkovom režime.

Človek sa cíti unavený alebo ako by sa nedokázal zobudiť. O to viac musí každý povzbudiť mozog správnym jedlom.

Keby si mozog mohol vybrať jedlo, dal by prednosť zloženým sacharidom, ktoré sa nachádzajú najmä v celozrnnom chlebe a pečive, cereáliách, cestovinách, strukovinách a v ryži.

Pre bezchybné fungovanie potrebuje aj vitamíny C a E, vitamíny skupiny B, najmä B3, B6 a B12, horčík, vápnik a nenasýtené mastné kyseliny omega-3. Odborníci na výživu ich odporúčajú prijímať najmä z morských rýb, pretože zároveň sú zdrojom jódu, ktorý štítna žľaza potrebuje na tvorbu dôležitých hormónov.

Esenciálne mastné kyseliny omega-3 – EPA a DHA – sú dôležité nielen pre mozog, ale aj pre srdce, cievy a kĺby. Nedostatok týchto dvoch kyselín, ktoré telo získava výhradne z potravy, zvyšuje riziko rozvoja Alzheimerovej choroby a demencie.

Nájsť ich je možné v tučných morských rybách, rastlinných olejoch, o niečo menej v rôznych semienkach. Priaznivé zloženie mastných kyselín v našich zemepisných šírkach má repkový olej, rastlinné tukové nátierky aj vlašské orechy.

Chutná ochrana

Antioxidanty poskytujú ochranu pred poškodením DNA. Po celý život nás chránia pred oxidatívnym poškodením buniek, ktoré spôsobuje znečistenie ovzdušia, vody a pôdy, stresy, fajčenie, ale aj prirodzené starnutie.

Antioxidanty sa nachádzajú v ovocí, zelenine, v strukovinách, bylinách, koreninách, riasach, ako aj v celozrnných obilninách a obilných klíčkoch. Množstvo antioxidantov sa dá presne odmerať ORAC testom (Oxygen Radical Absorbance Capacity) a podľa tohto hodnotenia je prvá pätica nasledovná klinček, škorica, oregano, kurkuma, kakao.

Takže, aj horúca čokoláda, voňavé kakao, alebo korenené dobroty a ovocný grog môžu mať terapeutické účinky.

Jesenná koncovka

Tekvica sa z nudného školského jedla stala v ostatnom desaťročí kultovým jedlom na sladký aj slaný spôsob. Okrem vitamínov skupiny B, obsahuje veľa „céčka“ a „éčko“. Najväčší poklad však ukrýva v semienkach. Hrsť semienok pokryje dennú potrebu zinku pre krásne vlasy, pokožku, aj nechty.

Zatiaľ čo nižšie teploty a kratšie dni ľudí prinútia túžiť po pohodlných jedlách, ako je polievka a teplé pečivo, existuje množstvo chutných a výživných receptov, ktoré si môže každý vychutnať počas jesenných mesiacov.

Najlepšia voľba je siahnuť po sezónnych potravinách:

  • koreňová zelenina
  • tekvica
  • huby
  • kel
  • gaštany
  • jablká, hrušky, slivky
  • strukoviny

Existuje nespočetné množstvo receptov na sezónne jedlá, ktoré sú ako stvorené na jesennú večeru. Výborná je pečená maslová tekvicou s pekanovým šalátom.

Sezónna kuchyňa sa nezaobíde bez pečeného ružičkového kelu, ktorý môže vytvoriť lahodnú prílohu k pečenému kuraťu.

Chuť jesene prinášajú aj huby, ktoré si možno pripraviť na desiatky spôsobov. Hrejivá hríbová polievka alebo omáčka k mäsu navodia tú správnu atmosféru. Výborným hrejivým hubovým jedlom je tiež hlivové rizoto.

Ak má niekto chuť na sladké, mal by vyskúšať klasický sezónny dezert z jabĺk alebo tekvicový koláč. K teplému čaju sa hodia banánové muffiny so škoricou alebo čokoľvek z čokolády. Netreba zabúdať ani na gaštany, výborné sú pečené alebo vo forme gaštanového cheese-cakeu.

Na jeseň nesmie chýbať kačica

Okrem toho, čo bolo doteraz spomenuté, je jeseň obdobie zberu a lovu. Mnohí si pri pomyslení na to spomenú na výbornú pečenú kačicu s lokšami a červenou kapustou. Tu je recept na pečenú kačicu s červenou kapustou:

Ingrediencie:

  • kačka v celku
  • 1 citrón, nakrájaný na kolieska
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička sušeného cesnaku
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 lyžička papriky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 hlávka červenej kapusty zbavená jadierok a nakrájaná
  • 2 lyžice balzamikového octu
  • 1/4 šálky kuracieho vývaru

Postup:

  1. Predhrejeme rúru na 190 – 200 stupňov. Kačicu dôkladne opláchneme a osušíme.
  2. Vonkajšiu stranu kačice potrieme citrónom, cesnakom, paprikou soľou a korením. Vložíme ju na pekáč a pokvapkáme olivovým olejom.
  3. Pečieme hodinu, hodinu a pol (podľa potreby a veľkosti kačky). Kým sa kačica pečie, pripravíme si červenú kapustu.
  4. Vo veľkej panvici zohrejeme olivový olej na stredne vysokú teplotu. Pridáme kapustu a za občasného miešania varíme, kým nezmäkne. Necháme krátko podusiť.
  5. Pridáme balzamikový ocot a kurací vývar a varíme ďalších 5 minút. Keď je kačica hotová, vyberieme ju z rúry a pred podávaním ju necháme 10 minút odpočívať.
  6. Kačicu podávame s červenou kapustou a ľubovoľnou prílohou.

Niekto pridáva do červenej kapusty škoricu a klinčeky, niekto ju osladí cukrom, odvážnejší prihodia badián. Tento recept má nespočetné množstvo spôsobov na prípravu. Niektorí si ho nevedia predstaviť bez lokše, niekto bez plnky. Iný zase preferuje knedľu a niekto radšej opečené zemiaky. Na každej osobe záleží, čo má rád a ako si svoj jesenný tanier predstavuje.