Jahodové smoothie s kakaovými bôbmi – recept

Jahody patria medzi druhy ovocia s najnižším podielom sacharidov, pričom majú tiež vysoký podiel vlákniny podporujúcej činnosť trávenia, teda sú výborné v období redukčných diét.
Sú výborným zdrojom vitamínu C (v 100 g jahôd je 71 % dennej potreby tohto vitamínu) a látok zvaných bioflavonoidy, ktoré zvyšujú účinnosť vitamínu C až 20-násobne a patria k najdôležitejším antioxidantom (ozdravujú bunky, regenerujú a spevňujú cievy). Sú tiež ovocím ovocím bohatým na polyfenoly, ktoré majú preventívny účinok pri ochoreniach srdca a vzniku rakoviny.
Banán je, naopak, sacharidovou bombou, no to po ťažkom tréningu naše telo potrebuje. Tiež potrebuje ostatné živiny, ako vitamíny skupiny B a minerály, ako horčík, draslík a mangán, ktoré majú pozitívny vplyv na funkciu nervov, svalov a pre metabolizmus bielkovín a tukov.
Konopný proteín obsahuje až 50 % dokonale využiteľne komplexnej rastlinnej bielkoviny, plne porovnateľnej s najkvalitnejšími živočíšnymi zdrojmi, pričom má omnoho vyššiu – až 90 % stráviteľnosť (za čo vďačí dokonale vyváženému pomeru všetkých ôsmich esenciálnych aminokyselín).
Kakaové bôby sú tiež často nazývané superpotravinou, práve kvôli ich zdravotným benefitom. Sú zdrojom veľkého množstva antioxidantov (napríklad 4-krát viac ako zelený čaj), pričom majú pozitívny vplyv na činnosť srdca, cievneho systému a svalového aparátu.
Sto gramov kakaových bôbov tiež pokrýva 170 % dennej potreby železa a sú bohaté na ďalšie minerály, ako horčík a draslík. Látka teobromín (ktorá spôsobuje horkú chuť kakaa) má zase jemný, dlhotrvajúci stimulačný účinok na centrálny nervový systém, teda človeka udrží bdelého pred aj po tréningu.
Čo potrebujeme:
- 1 hrnček mrazených jahôd
- 1 studený banán
- 1/2 hrnčeka kakaových bôbov
- 2 PL konopného proteínu
- 2 dcl a viac vody